Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Το rock έχασε την πρωτοκαθεδρία;


Συντάκτης: efsyn.gr

Εδώ και δεκαετίες έχουμε συνηθίσει η rock σε όλες τις διαφορετικές της εκφάνσεις να κατέχει τα πρωτεία στις προτιμήσεις των μουσικόφιλων, τόσο αναφορικά με τις αγορές δίσκων όσο και με την προσέλευση σε συναυλίες.

Το 2017, όμως, όπως σημειώνει η έρευνα της Nielsen ενδέχεται να είναι η χρονιά της μεγάλης στροφής για κάτι που... βλέπαμε να έρχεται εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2018, το hip hop και η r&b ξεπέρασαν το rock και θεωρούνται τα μεγαλύτερα μουσικά είδη, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Με την ραγδαία άνοδο των υπηρεσιών streaming, τις οποίες προτιμούν οι νέες γενιές, καλλιτέχνες όπως οι Kendrick Lamar, Drake, Bruno Mars, κατέκτησαν τις οκτώ από τις δέκα πρώτες θέσεις στις πωλήσεις.

Η Rap και η R&B, άλλωστε κυριαρχούν και στις υποψηφιότητες για τα γραφεία Grammy με τους Jay-Z και Kendrick Lamar να είναι υποψήφιοι για τα περισσότερα βραβεία.

Και πριν από μερικές ημέρες ήρθε η ανακοίνωση του line up του φετινού φεστιβάλ Coachella να αποτυπώσει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την υποχώρηση του σκληρού ήχου. Για πρώτη φορά στη 19χρονη ιστορία του το φεστιβάλ δεν έχει ούτε έναν rock καλλιτέχνη στους headliners, ενώ, γενικά οι rock συμμετοχές είναι λίγες.

Το rock, βέβαια, είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει, ενώ φαίνεται να διατηρεί τα πρωτεία σε πιο κλασσικές φόρμες, όπως το βινύλιο. Το πιο πετυχημένο album σε βινύλιο για τη χρονιά που έφυγε ήταν το «Sgt.Pepper’s Lonely Hearts Club Band» των Beatles το οποίο έγινε το 2017 πενήντα ετών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.