Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

"Η Ώρα του Λύκου": Μαξ φον Σίντοφ και Λιβ Ούλμαν στο σουρεαλιστικό θρίλερ του Μπέργκμαν


 Γιώργος Ρούσσος

Το 1968, ο κορυφαίος Σουηδός δημιουργός Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, υπογραφεί το σενάριο και σκηνοθετεί μία από τις πιο ιδιαίτερες ταινίες του, με πρωταγωνιστές δύο αγαπημένους του ηθοποιούς και συνεργάτες.

Τον συμπατριώτη του Μαξ φον Σίντοφ και την μούσα του από την Νορβηγία, Λιβ Ούλμαν. Η "Ώρα του Λύκου" είναι ένα μαγευτικό, γοτθικό θρίλερ με στοιχεία σουρεαλισμού το οποίο προβάλλεται στο μεγάλο αφιέρωμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Στοιχειωμένος από τους δαίμονες του, ο καλλιτέχνης Γιόχαν Μποργκ (Μαξ φον Σίντοφ), παλεύει μάταια να ανακτήσει τα λογικά του και να κρατήσει τις καλλιτεχνικές του ικανότητες. Η σύζυγός του Άλμα (Λιβ Ούλμαν), προσπαθεί απεγνωσμένα να τον βοηθήσει, ωστόσο σταδιακά και η ίδια αρχίζει να μοιράζεται τις παραισθήσεις του.

Η λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ ιδιοφυΐας και τρέλας σταθμίζεται υπέροχα σε έναν αριστουργηματικό συνδυασμό σουρεαλισμού, εξπρεσιονισμού και του απόλυτου γοτθικού τρόμου.

Η λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ ιδιοφυΐας και τρέλας σταθμίζεται υπέροχα σε έναν αριστουργηματικό συνδυασμό σουρεαλισμού, εξπρεσιονισμού και του απόλυτου γοτθικού τρόμου.



H "Ωρα του Λύκου", περιγράφει συγκλονιστικά το τελευταίο ξέσπασμα ενός κεντρικού ήρωα, που βρίσκεται στο μεταίχμιο, μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, ο οποίος μέσω της πάλης του με τους προσωπικούς του δαίμονες, οδηγείται σταδιακά στην παράνοια.

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες (και προσωπικά αγαπημένες) ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ο οποίος εδώ καθοδηγεί με μαεστρία δύο από τους αγαπημένους του ηθοποιούς, την Λιβ Ούλμαν και τον Μαξ φον Σίντοφ, σε δύο εξαιρετικές ερμηνείες.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.