Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Πρωτοβουλία υπογραφών για Βασικό Εισόδημα



Αφροδίτη Τζιαντζή 

Ξεκινάει σήμερα η προσπάθεια συλλογής ενός εκατομμυρίου υπογραφών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για Βασικό Εισόδημα Aνευ Oρων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Eνωση.

Είναι μια πρόταση που συζητιέται όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, ενώ ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα εν μέσω της πανδημίας. Το ελληνικό παράρτημα της Πρωτοβουλίας σημειώνει ότι ειδικά στην Ελλάδα, που το 30% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και η ανεργία φτάνει το 20%, το Βασικό Εισόδημα καθίσταται αναγκαίο αίτημα.

Ως Βασικό Εισόδημα Ανευ Ορων θεωρείται ένα ποσό που δίνεται σε όλους - ανεξαρτήτως ηλικίας, ιθαγένειας, τόπου διαμονής κ.λπ., είναι εξατομικευμένο, ανεξάρτητο από την εργασιακή κατάσταση και οφείλει να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Ως ελάχιστο όριο έχει τεθεί ένα χρηματικό ποσό πάνω από το επίπεδο κινδύνου φτώχειας (τουλάχιστον το 60% του μέσου καθαρού εισοδήματος σε κάθε χώρα), ωστόσο, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές της καμπάνιας, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια, όπως το κόστος ενός καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών.

Η διαφορά της συγκεκριμένης καμπάνιας από αντίστοιχα διαδικτυακά ψηφίσματα σε πλατφόρμες, όπως το avaaz, είναι ότι φιλοξενείται σε επίσημη πλατφόρμα της Ε.Ε. και εφόσον συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο υπογραφές σε ένα χρόνο από τουλάχιστον 7 χώρες σε συγκεκριμένη ελάχιστη ποσόστωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να εξετάσει την πρόταση, να την επεξεργαστεί και να εκδώσει αιτιολογημένο πόρισμα.

Ειδικά για την Ελλάδα έχει τεθεί το ελάχιστο όριο των 14.805 υπογραφών και η συλλογή τους ξεκινάει σήμερα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.