Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Στις απολύσεις η αιτία αύξησης του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού

Οι πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει παρά μόνο λίγες τάξεις Δημοτικού, όσοι έχουν/είχαν προσωρινή απασχόληση ή ήταν σε απασχόληση περιορισμένης διάρκειας με σύμβαση που έληξε αποδεικνύονται οι πλέον ευάλωτοι της αγοράς εργασίας και το β' τρίμηνο του 2020.

Συχνά οι πιο ευάλωτοι δεν καταχωρίζονται καν ως άνεργοι καθώς, για διαφορετικούς λόγους, μεταπίπτουν στη στατιστική δεξαμενή του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού όπως φωτίζει και η έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για το β' τρίμηνο του έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου ωρίμασαν τα αρνητικά φαινόμενα στην αγορά εργασίας λόγω των μέτρων πρόληψης κατά της πανδημίας.

Αλλά κι από αυτήν τη δεξαμενή, δηλαδή από το πλήθος των ατόμων ηλικίας κάτω των 75 ετών που ούτε εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, άρα δεν χαρακτηρίζονται ως άνεργα, ακόμη κι αν υποκρύπτουν ανεργία, η ΕΛΣΤΑΤ μας δίνει τη δυνατότητα να φωτίσουμε ορισμένες πλευρές της ανεργίας.

■ Το β' εξάμηνο του 2020, οι μη ενεργοί υπολογίστηκαν σε 3.289.200 άτομα, σημειώνοντας αύξηση +3,4% συγκριτικά με το 2019 και με τάση ανοδική και όχι μόνο επειδή αυξάνονται οι συνταξιούχοι. Στο 43,8% των μη ενεργών -που δεν εμπίπτουν σε αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν ή πήραν πρόωρη σύνταξη- το ποσοστό των απολυμένων αυξήθηκε κατά 45,6% σε σύγκριση με το 2019, ενώ οι πολίτες που καταμετρήθηκαν στους μη ενεργούς επειδή η εργασία τους «ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε» αυξήθηκε κατά 86,4% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2019. Ενα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό για το μέγεθος της «απογοήτευσης» που κρύβει αυτή η κατηγορία των μη ενεργών είναι ότι το ποσοστό των ανθρώπων που δεν αναζητεί εργασία γιατί «πιστεύει ότι δεν θα βρει ή δεν γνωρίζει πού να απευθυνθεί» αυξήθηκε κατά 84,5% σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2019.

Ως προς τα ποσοστά ανεργίας και απασχόλησης, από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ ξεχωρίσαμε τα εξής:

■ Oι απασχολούμενοι ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες μειώθηκαν κατά 9,6%, ενώ τα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη αυξήθηκαν κατά 7,9%.

■ Οι μισθωτοί σε προσωρινή απασχόληση υποχώρησαν κατά 27,6%.

■ Ενας στους 3 απασχολούμενους (36,3%) δηλώνει ότι εργάστηκε 40-47 ώρες την εβδομάδα, το 18,9% δηλώνει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες, το 62,1% δηλώνει ότι εργάστηκε τις συνήθεις ώρες, ενώ το 9,4% σημειώνει ότι θα επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες.

■ Μόλις το 1,7% δηλώνει ότι έχει πάνω από μία εργασία, ενώ το 1,9% αναζητεί συμπληρωματική εργασία.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 16,7% έναντι 16,2% του προηγούμενου τριμήνου και 16,9% του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,2%, ενώ το ποσοστό των ατόμων με προσωρινή απασχόληση είναι 6,8%.

https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/260317_stis-apolyseis-i-aitia-ayxisis-toy-oikonomika-mi-energoy

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.