Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ανοχύρωτο «hot spot» κορονοϊού η Αττική

Μαρίνα Αλεξανδρή

Εκτός ελέγχου απειλεί να βγει η πανδημία στην Αττική, η οποία έχει μετατραπεί σε hot spot του κορονοϊού και τα αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης να μην δείχνουν οιωνούς απόδοσης.

Από τα χθεσινά 416 κρούσματα τα 240 εντοπίστηκαν στην Αττική - αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για το Λεκανοπέδιο, με το αμέσως προηγούμενο να καταγράφεται στις 24 Σεπτεμβρίου όταν είχαν εντοπιστεί 213 κρούσματα.

Όπως δήλωσε στην επίσημη ενημέρωση ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης το μεγαλύτερο φορτίο του ιού ανά την επικράτεια εντοπίζεται στην Αττική, ενώ η πλέον επιβαρυμένη περιοχή είναι το κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, εκτός από το κέντρο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται και στη Δυτική Αττική, ενώ ανησυχία στους ειδικούς προκαλούν επίσης τα αυξημένα κρούσματα σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και το γεγονός πως όσοι από αυτούς διασωληνώνονται είναι νεαρής ηλικίας.

Ενδεικτική  - και ιδιαίτερα ανησυχητική - για το βάρος της πανδημίας στην Αττική είναι και η κατανομή των κρουσμάτων στα σχολεία. Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, 93 από τα 123 σχολεία στα οποία έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορονοϊού είναι στην Αττική.

Διαβάστε επίσης:

Την ανησυχία των ειδικών εντείνει το γεγονός ότι η τάση δεν διαγράφεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, καθοδική καθώς ο δείκτης μετάδοσης RO στο λεκανοπέδιο έχει ξεπεράσει το επίπεδο του 1.

Συγκεκριμένα, και όπως δείχνει η 16η έκθεση προόδου του Εθνικού Παρατηρητηρίου κοροναϊού που αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων. Ο δείκτης μετάδοσης RΟ για την επικράτεια αυξήθηκε σε 1, ενώ στην Αττική, για το υπό εξέταση διάστημα, υπολογίζεται άνω της μονάδας.

Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται δε, στην Αττική, η οποία εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου, όπως σημειώνεται στην έκθεση.

Επίσης, ένα ακόμη σοβαρό στοιχείο της έκθεσης που προκαλεί ανησυχία είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει σταθερή αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.

Η εικόνα αυτή δείχνει ότι τα μέτρα του τελευταίου δεκαημέρου - συμπεριλαμβανομένου και του… λουκέτου στα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ - δεν έχουν αποδώσει και η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως μέσα ανάσχεσης του δεύτερου, και πιο σκληρού πανδημικού κύματος. Το lockdown έχει αποκλειστεί, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απέκλεισε χθες και το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων για τους πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών.

Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν πως στην κυβέρνηση «ζυγίζονται» μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους, το «λουκέτο» με αστυνομική περιφρούρηση και στις πλατείες, ακόμη και η επιβολή πιο αυστηρών ωραρίων λειτουργίας στην εστίαση με τα καταστήματα να κλείνουν στις 10. Σχεδιάζονται επίσης περισσότεροι έλεγχοι, γρήγορα τεστ, απομόνωση νέων περιστατικών και εστίαση σε ειδικές ομάδες πληθυσμού με αυξημένο ιικό φορτίο.

Εάν μέσα στο επόμενο διήμερο δεν διαφανεί ουσιαστική τάση αποκλιμάκωσης στην επιδημιολογική καμπύλη, κάποια από αυτά τα μέτρα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από τον Νίκο Χαρδαλιά. Πρόκειται όμως και πάλι για αποσπασματικές παρεμβάσεις και «ασπιρίνες» μπροστά σε μια έκρηξη του ιού που απειλεί να φέρει στα όριά του το Λεκανοπέδιο, την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Και βασικές εστίες αυτής της έκρηξης, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία των 27 μαθητών ανά τάξη, παραμένουν εκτός κάθε κυβερνητικής πρόνοιας και εκτός κάθε «λίστας Χαρδαλιά» με νέα μέτρα.

https://tvxs.gr/news/ellada/anoxyroto-hot-spot-koronoioy-i-attiki

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.