Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Η αποτύπωση του εγκλεισμού σε μία έκθεση ζωγραφικής


Με θέμα τη φύση κατά τη διάρκεια της απουσίας του ανθρώπινου στοιχείου λόγω του εγκλεισμού που έφερε η πανδημία, η Ρένα Ανούση μας παρουσιάζει τα έργα της στην αίθουσα "Τεχνοχώρος". Πρόκειται για ακουαρέλες τις οποίες δημιούργησε η ίδια την μοναχική περίοδο του χειμώνα στο σπίτι της στην Πλάκα, όπου η φύση πήρε ιδεατές διαστάσεις για την ίδια.


"Όλα πάλλονται μέσα μου για τη ζωή και όλα της τα μυστήρια... Ο πόνος, αν κάποιος καταφέρει να τον αγκαλιάσει, γεννά πρωτόγνωρες ευαισθησίες. Μόνο χάνοντας τα πολύ επιθυμητά γνωρίζουμε και κερδίζουμε τα πολύ μεγάλα", λέει η καλλιτέχνης για την έκθεσή της, την οποία έχει ονομάσει "Ντουέντε".

Το "ντουέντε" είναι ένας όρος που δύσκολα μεταφράζεται στα ελληνικά με μία λέξη. Η εικαστικός - θεωρητικός της τέχνης, Χαρά Σαΐτη, το χαρακτηρίζει με τα εξής λόγια "Όπως μας έμαθε ο Λόρκα, είναι άπιαστο σαν άνεμος του νου που εξαγγέλλει το διαρκές βάπτισμα των νεογέννητων πραγμάτων... Μια μαγική δύναμη που μετουσιώνει τα αισθήματα σε έργα τέχνης, που δίνει την δύναμη στο σώμα να αποδράσει από τον φθαρτό κόσμο και προσφέρει στην ψυχή γνήσια συγκίνηση. Κι αν ποτέ κανείς το αφήσει να ανθίσει μέσα του, το ντουέντε τον παίρνει στα φτερά του, τον λυτρώνει από τα γήινα και τον ανεβάζει στα επουράνια".

Για την καλλιτέχνιδα Ρένα Ανούση- Ηλία αναφέρει πως την δύσκολη περίοδο εγκλεισμού το χειμώνα που μας πέρασε εκείνη «ανακάλυψε ένα παράθυρο με θέα σε έναν αλλιώτικο κόσμο, αγγελικά πλασμένο». Έχοντας ως εφόδια λίγο νερό, λίγο χρώμα, τον χρωστήρα της, φλόγα και το ντουέντε, καταφέρνει μέσα από τα έργα της να ξεπεράσει τις κλειστές πόρτες και τα καθημερινά δράματα των ειδικών που «απειλούν το εφήμερο της ύπαρξής μας».

Η έκθεση θα διεξαχθεί στον "Τεχνοχώρο" που βρίσκεται στη Λεμπέση 12, κοντά στον σταθμό της Ακρόπολης, από το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 24 Οκτωβρίου. Οι διαθέσιμες ημέρες και ώρες που μπορεί να εισέλθει το κοινό θα είναι κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 11.00 έως τις 14.30 και από τις 17.30 έως τις 20.30, κάθε Τετάρτη και Σάββατο από τις 11.00 έως τις 16.00 και τις Κυριακές κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. 
 

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.