Το μέγεθος του ευρωπαϊκού ναυαγίου στο ζήτημα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού αποτυπώνεται πλήρως στους δείκτες και τους αριθμούς που δίνει το Bloomberg.

«Η Ευρώπη φλερτάρει με την καταστροφή στους εμβολιασμούς» γράφει το πρακτορείο και εξηγεί: Σύμφωνα με τον καταγραφικό δείκτη για τους παγκόσμιους εμβολιασμούς του Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταφέρει μέχρι τώρα να χορηγήσει μόνον 8,9 εκατομμύρια δόσεις. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου σε δύο δόσεις για κάθε 100 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αντίστοιχη αναλογία, με βάση τον ίδιο δείκτη του Bloomberg, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία είναι 7 και 10,5 δόσεις αντίστοιχα, ενώ στο Ισραήλ φθάνει στις 43 δόσεις ανά 100 πολίτες.

Κατά το Bloomberg, σ΄αυτούς τους αριθμούς «διακυβεύεται η ίδια η φήμη της ΕΕ: πώς θα μπορεί να υπερηφανεύεται για το "κοινωνικό της μοντέλο" εάν δεν μπορεί καν να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους πολίτες της;», ρωτά. Κατά την στυγνή πραγματικότητα, διακυβεύεται η ίδια η ζωή των ευρωπαίων πολιτών. Και το πολιτικό υπόβαθρο αυτού του ρίσκου και αυτής της καταστροφής βρίσκεται στον, εκ των υστέρων, πόλεμο της ΕΕ με τις φαρμακοβιομηχανίες που μαίνεται τα τελευταία 24ωρα και – κυρίως – στις κρυμμένες συμβάσεις που έχει υπογράψει η Κομισιόν με τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, η σύμβαση της εταιρίας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν την δεσμεύει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, αλλά βασίζεται μόνον σε ρήτρα «βέλτιστης προσπάθειας». Κοινώς, η Κομισιόν δεν φρόντισε, παρά τις γενναίες προκαταβολές που έδωσε από τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων, να δεσμεύσει την AstraZenecca σε ρητό χρονοδιάγραμμα παράδοσης των εμβολίων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, οι ισχυρισμοί της AstraZenecca δεν έχουν νομική βάση – χωρίς, όμως, να εξηγείται το γιατί δεν έχουν νομική βάση.  Σύμφωνα επίσης με τα όσα διαρρέονται από τις Βρυξέλλες στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, όπως το Politico, η όλη εμπλοκή είναι αποτέλεσμα της επιλογής της βρετανοσουηδικής AstraZeneca να δώσει προτεραιότητα στις παραδόσεις εμβολίων στην Βρετανία. Ούτε επ’ αυτού όμως εξηγείται, από την πλευρά της Κομισιόν, γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση άργησε τρεις μήνες σε σχέση με την Βρετανία να υπογράψει την σύμβαση με την φαρμακοβιομηχανία.