Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Πού εξαφανίστηκαν τα σπουργίτια;


Γκεργκάνα Μάντσεβα
Βουλγαρική Ραδιοφωνία

Η άνοιξη αισθάνεται παντού γύρω μας. Στο πάρκο ακούμε όλο και συχνότερα τo κελάηδημα διαφόρων πουλιών, αλλά πού εξαφανίστηκαν τα σπουργίτια; Το ερώτημα απευθύνουν οι οικολόγοι από τον Σύλλογο Προστασίας Πτηνών Βουλγαρίας, οι οποίοι αναφέρουν στοιχεία, που δείχνουν ότι τα τελευταία 10 χρόνια ο πληθυσμός του σπουργιτιού έχει μειωθεί κατά 31%. Αν ο ρυθμός εξαφάνισής τους συνεχιστεί, τα εγγόνια μας θα γνωρίζουν το αστικό πουλί μόνο από τις εικονογραφήσεις στα βιβλία και από τις ιστορίες στο βιβλίο "Εμείς τα σπουργίτια" του μεγάλου βουλγάρου συγγραφέα Γιορντάν Ραντίτσκοφ. Ο μόνος φυσικός εχθρός των σπουργιτιών είναι οι γάτες, που όμως δε φταίνε για την εξαφάνιση των φτερωτών. Η υπέρμετρη οικοδόμηση, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έλλειψη πράσινων χώρων - είναι μόνο μερικοί από τους λόγους, για τους οποίους ο πληθυσμός του σπουργιτιού μειώνεται, θεωρούν οι ορνιθολόγοι.

 

Οι πληροφορίες σχετικά με τη μείωση των σπουργιτιών προκαλεί ανησυχία γιατί ως αστικά πουλιά είναι ένας δείκτης για το τι συμβαίνει με το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε.

Από τον Σύλλογο Προστασίας Πτηνών Βουλγαρίας ανακοίνωσαν την έναρξη μιας εθνικής καμπάνιας για την απογραφή των σπουργιτιών. Θα είναι η πρώτη για τη Βουλγαρία, με σκοπό να αξιολογηθεί η κατάσταση των τριών πιο κοινών ειδών σπουργιτιών. Πρόκειται για τον Σπιτοσπουργίτη, τον Δεντροσπουργίτη, και τον Χωραφοσπουργίτη. Ο καθένας που θα καταγραφεί σε ένα διαδραστικό χάρτη της Βουλγαρίας στο Διαδίκτυο και σημειώσει τη θέση, όπου θα πραγματοποιήσει την απογραφή, μπορεί να συμμετάσχει στην καμπάνια, η οποία αρχίζει στις 9 π.μ., στις 8 Απριλίου, ταυτόχρονα σ’ όλη τη χώρα, και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι στις 12.

Σπιτοσπουργίτης (Passer domesticus) 

"Έχουμε την πρόθεση η καμπάνια να γίνει ετήσια και μετά από τρία χρόνια να παρουσιάσουμε τα στοιχεία σχετικά με τις τάσεις εξέλιξης του πληθυσμού, να αναλύσουμε τα στοιχεία και να δώσουμε απάντησή στο ερώτημα εάν μειώνεται ή αυξάνεται ο πληθυσμός των σπουργιτιών στους κατοικημένες περιοχές", - λέει η Εμίλια Γιάνκοβα από τον Σύλλογο Προστασίας Πτηνών Βουλγαρίας, διοργανωτής της καμπάνιας:


Δεντροσπουργίτης (Passer montanus
 

"Όσο πιο μεγάλη είναι η συμμετοχή των Βουλγάρων, τόσο πιο πολλές αξιόπιστες πληροφορίες θα λάβουμε σχετικά με τους βιοτόπους των τριών ειδών σπουργιτιών. Υποθέτουμε ότι οι αιτίες για την μείωση του αριθμού τους είναι η υπέρμετρη οικοδόμηση, η έλλειψη πράσινων χώρων, τα υψηλά επίπεδα του θορύβου, ο οποίος είναι μεγάλος εχθρός του σπουργιτιού. Όταν φωλιάζουν και βγαίνουν για να ζητήσουν τροφή πιο μακριά, δεν μπορούν να ακούσουν τα μικρά τους και να γυρίσουν γρήγορα. Στις αγροτικές περιοχές, όπου δεν είναι τόσο μεγάλος ο θόρυβος, η χρήση φυτοφαρμάκων όμως μπορεί να αποτελέσει ένα σοβαρό πρόβλημα που οδηγεί στη μείωση του αριθμού τους."

Χωραφοσπουργίτης (Passer hispaniolensis)

Η πρωτοβουλία, που ονομάζεται «Εμείς μετράμε τα σπουργίτια» είναι στραμμένη προς τους ανθρώπους, οι οποίοι έτσι μπορούν να μάθουν περισσότερα για τα διάφορα είδη φτερωτών, για το πώς ζουν και πώς μπορούν να ξεχωριστούν. Σχετικές λεπτομερείες μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα Vrabcheta.bg, από την οποία μαθαίνουμε ότι, το σπουργίτι ζει παντού με εξαίρεση μόνο τα ψηλά βουνά. Είναι αστικά πουλιά, με τα οποία μοιραζόμαστε τον ίδιο βιότοπο πάνω από 10 χιλιάδες χρόνια. Τους βλέπουμε, αλλά δεν ξέρουμε πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζουν στην επιβίωσή τους. Η απογραφή τους θα είναι τόσο σοβαρή, όσο και ευχάριστη και διασκεδαστική δραστηριότητα για τους εθελοντές που θα λάβουν μέρος σ’ αυτήν:

 

"Όταν βρισκόμαστε μέσα στη φύση, τότε γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Και με τη συμμετοχή στην απογραφή, μαθαίνουμε πολλά για τα σπουργίτια. Έχουμε ετοιμάσει μια νέα έκδοση του βιβλίου "Εμείς τα σπουργίτια" του Γιορντάν Ραντίτσκοφ, ελπίζοντας μια μέρα τα εγγόνια μας να έχουν τη δυνατότητα να τα βλέπουν από κοντά. Φυσικά υπάρχει η πιθανότητα τα πουλιά αυτά να εξαφανιστούν, όπως συνέβη ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες."

Μετάφραση: Πένκα Βέλεβα

Φωτογραφίες: BGNES και vrabcheta.bg

Πηγή:bnr.bg

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.