Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Ανεργία: Έντεκα χρόνια νύχτα (και έπεται συνέχεια)

 

Του Δημήτρη Κωστάκου
Σε ωρολογιακή βόμβα για την κοινωνία και την οικονομία εξελίσσεται η ανεργία στη χώρα μας, υπό την βαριά σκιά της υγειονομικής κρίσης, ενώ οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αλλοίωση του κοινωνικού ιστού.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ, φέρνουν στο φως το μέγεθος της ανεργίας αλλά και την απέλπιδα προσπάθεια στατιστικού φτιασιδώματος του προβλήματος, στο… νεοφιλελεύθερο βεστιάριο. 

Στο 1.181.296 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, τον Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς. Έτσι, το 2020, «έκλεισε» με αύξηση ανέργων κατά περίπου 53.000 άτομα, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι εφαρμόζεται το μέτρο της αναστολής σύμβασης, ως «ασπίδα» στην αύξηση της ανεργίας. 

Μάλιστα, σε σύγκριση με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ, είναι κατά 450.000 περισσότεροι. Άρα, ο Οργανισμός «φωτογραφίζει» πραγματικό ποσοστό ανεργίας στα επίπεδα του 25% και όχι στο 16% κατά την ΕΛΣΤΑΤ. 

Πρόκειται για επιστροφή στα συντριπτικά ποσοστά ανεργίας της μνημονιακής δεκαετίας, ενώ αποτυπωνόταν πτωτική τάση (με πρωταγωνιστή την ευέλικτη απασχόληση με κύριο συστατικό τον δραστικά μειωμένο μισθό), κατά την οποία κυμάνθηκε ως εξής: 

2011 στο 20% 

2012 στο 26,4% 

2013 στο 27,5% 

2014 στο 25,9% 

2015 στο 24,5% 

2016 στο 23,3% 

2017 στο 21,1% 

2018 στο 18,5% 

Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΓΣΕΕ η ανεργία ήδη από το 22% με 23%, βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα των πρώτων ετών της δεκαετίας του 1960 (το 1961 η ανεργία ήταν 864.000 άτομα, δηλ. 26,4% του εργατικού δυναμικού το οποίο ήταν 3.640.000 άτομα), κατά τα οποία συντελέσθηκε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα Ελλήνων προς το εξωτερικό κατά την περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Και τα κακά μαντάτα, δεν σταματούν σε αυτό το σημείο. 

Η αγορά εργασίας, είναι κυριολεκτικά ναρκοθετημένη. 

Οι οικονομικά μη ενεργοί αγγίζουν τα 3,5 εκατομμύρια, μια τεράστια δεξαμενή λιμνάζοντος ανθρώπινου δυναμικού. 

Παράλληλα, σχεδόν ένας στους δύο ανέργους είναι μακροχρονίως άνεργος. Δηλαδή, βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα και έως τέσσερα έτη. 

Πρόκειται για 572.865 καταγεγραμμένους μακροχρόνια ανέργους, σχεδόν όσο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης… 

Η επόμενη της υγειονομικής κρίσης, με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τα εργασιακά και την ανεργία να χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός από την εργοδοσία σε βάρος των εργαζομένων, επιφυλάσσει: 

– Περαιτέρω συρρίκνωση μισθών. 

– Διόγκωση της ευέλικτης εργασίας. 

– Συντριπτικό πλήγμα ακόμη και στα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα υπό την απειλή κάποιων μεγαλοεργοδοτών ότι θα μειώσουν το προσωπικό ή θα βάλουν λουκέτο στέλνοντας το προσωπικό τους στην ανεργία και τον… λογαριασμό στον ΟΑΕΔ.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.