Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Μισό εκατομμύριο ανέργους "εξαφάνισε" η κυβέρνηση και τον Δεκέμβριο



Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επαίρεται για τη μείωση της ανεργίας με βάση τα δεδομένα της δειγματοληπτικής έρευνας που διενεργεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τα στοιχεία του ΟΑΕΔ συνεχίζουν να διαψεύδουν το αφήγημα της κυβέρνησης αφήνοντας να φανεί ότι "κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας".

Mέρες Σημίτη - Με τρικ μειώνουν την ανεργία

Όπως συνέβη και τους προηγούμενους μήνες, έτσι και τον Δεκέμβριο του 2021, φαίνεται ότι κάπου ανάμεσα στην ΕΛΣΤΑΤ και τον ΟΑΕΔ «χάθηκαν» μισό εκατομμύριο άνεργοι/ες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον τελευταίο μήνα του ’21, ανήλθαν στο 1.100.099 άτομα. Από την άλλη πλευρά, η ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει να «βλέπει» μείωση, με το ποσοστό της ανεργίας, με βάση τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε προχθές, να μειώνεται στο 12,8% τον Δεκέμβριο (596.067 άνεργοι) από 13,4% τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Νοέμβριο!

Πώς «εξαφανίζονται» οι άνεργοι;

Με ποιο «μαγικό» τρόπο, λοιπόν, «εξαφανίζονται» μέσω της ΕΛΣΤΑΤ περίπου μισό εκατομμύριο άνεργοι; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αλήθεια «κρύβεται» πίσω από τις… διατυπώσεις των ορισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και το δραστικό «κούρεμα» του αριθμού των ανέργων γίνεται νομότυπα.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή, ως «απασχολούμενοι» εννοούνται: τα άτομα ηλικίας 15 έως 89 ετών τα οποία ενέπιπταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

1) Άτομα τα οποία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς εργάστηκαν για τουλάχιστον 1 ώρα έναντι αμοιβής ή κέρδους,

2) Άτομα με θέση εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα τα οποία δεν εργάζονταν προσωρινά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς αλλά είχαν σύνδεση με την εργασία τους (π.χ., άτομα που δεν εργάζονται λόγω αργίας/διακοπών, ρυθμίσεων του χρόνου εργασίας, αναρρωτικής άδειας, κ.λπ.),

Ως «άνεργοι», σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ χαρακτηρίζονται: άτομα ηλικίας 15 – 74 ετών που δεν χαρακτηρίστηκαν ως απασχολούμενοι (σύμφωνα με τον προηγούμενο ορισμό), ήταν άμεσα διαθέσιμοι για εργασία και είτε αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες 4 εβδομάδες, είτε είχαν βρει μια εργασία που θα αναλάμβαναν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Πολύ απλά, όσοι δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο των «απασχολουμένων» και των «ανέργων», φαίνεται ότι εντάσσονται στην κατηγορία «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», στα οποία συμπεριλαμβάνονται: «τα άτομα που δεν χαρακτηρίζονται απασχολούμενοι ή άνεργοι σύμφωνα με τους ορισμούς της απασχόλησης και της ανεργίας (δηλαδή, άτομα ηλικίας κάτω των 15 ετών, άτομα άνω των 89 ετών ή άτομα ηλικίας 15-89 ετών τα οποία δεν ήταν ούτε απασχολούμενοι ούτε άνεργοι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς).

Με αυτόν, λοιπόν, το "τρικ" που θυμίζει "ημέρες Σημίτη", όταν ο κ. Καραβίτης (ο οποίος φέρεται και σαν «εμπνευστής» και "αρχιτέκτονας" του ΕΝΦΙΑ!) είχε κατηγορηθεί για "μαγείρεμα", εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι ενδέχεται να εντάσσονται στην κατηγορία των ατόμων εκτός εργατικού δυναμικού και να… "εξαφανίζονται".

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.