Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Κλέφτες στα γεράματα για ένα κομμάτι ψωμί

Δημήτρης Ραπίδης

Στη θέση της κυρίας στα Lidl μπορεί να βρεθούμε εμείς αύριο, φίλοι μας ή συγγενείς μας. Ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι μια κοινωνία σε ηθική και πνευματική αποδρομή, είναι μια κοινωνία που δεν θα επιβιώσει, δεν θα πάει μπροστά. 
Η ιστορία της ηλικιωμένης κυρίας μας έχει σοκάρει. Η μήνυση από την Lidl Hellas δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ποτέ και η διόρθωση της κατάστασης με την απόσυρση της μήνυσης δεν θα είχε προκύψει ποτέ εάν δεν είχε κινητοποιηθεί η κοινωνία και οι πολίτες μέσα από τα social media.

Η κυρία που πήρε τα τρόφιμα έκανε ένα λάθος. Ωστόσο η πράξη της είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη και δεν θα έπρεπε να απολογηθεί. Είναι πάρα πολλοί οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στη ίδια θέση και απλά δεν έχουν βρει ακόμα το ψυχικό σθένος για μια τέτοια πράξη γιατί δεν έχουν “σκοτώσει” πλήρως την αξιοπρέπειά τους, όπως αναγκάστηκε να την σκοτώσει η ίδια για την πράξη της. Είναι υποκριτικό να διώκεται ένας συνάνθρωπός μας για μια τέτοια πράξη ύστατης ανάγκης, τη στιγμή που εκατομμύρια εντοπίζονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά βαφτίζονται «αδιευκρίνιστα ποσά». Κανείς δεν λογοδοτεί για αυτά τα ιλλιγιώδη ποσά, καμία εισαγγελία δεν ακούει, αντίθετα για ένα ποσό 40 ευρώ άμεσα κινήθηκε διαδικασία εναντίον της ηλικιωμένης κυρίας. 

Εάν κάτι μας «τρώει» και μας «καταπίνει» ως κοινωνία, αυτή είναι η υποκρισία. Η υποκρισία ενός ολόκληρου συστήματος οικονομικής «ανάπτυξης» που διαλύει τους μικρούς και αδύνατους. Μια αχαλίνωτη κερδοφορία για τους πολύ λίγους, για τους ελάχιστους, που είναι πάνω από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, πάνω από την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα, ένα σύστημα που εξυμνεί τον ατομικισμό.

Στη θέση της κυρίας μπορεί να βρεθούμε εμείς αύριο. Ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι μια κοινωνία σε ηθική και πνευματική αποδρομή, είναι μια κοινωνία που δεν θα επιβιώσει, δεν θα πάει μπροστά, αντίθετα κάποια στιγμή θα γίνει ζούγκλα, χωρίς τους μίνιμουμ κανόνες και τις μίνιμουμ δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν. Γιατί προς τα εκεί οδεύουμε εάν δεν το έχουμε καταλάβει.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.