Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Θάνατοι από μυοκαρδίτιδα μετά εμβολιασμό κατά κορονοϊού

Είναι γνωστό ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα η οποία παρά τις θεωρίες των παρ΄ ημίν "ειδικών" ότι είναι αθώα και διαδράμει σε 2-3 ημέρες, ωστόσο μπορεί να είναι και θανατηφόρα.

Αυτό έχει αποδειχθεί κυρίως με κλινικές παρατηρήσεις και εργαστηριακά ευρήματα.

Μόλις πρόσφατα Γερμανοί ερευνητές το διαπίστωσαν και νεκροτομικά μελετώνατς ευρήματα από 25 θανόντες αιφνιδίως εντός 20 ημερών από τη λήψη εμβολίου. Σε 5 περιπτώσεις βρέθηκαν τυπικά ιστοπαθολογικά ευρήματα μυοκαρδίτιδας. Η μία περίπτωση θανάτου αποδόθηκε μεν στη μυοκαρδίτιδα αλλά επειδή βρέθηκαν και ίχνη ιού HHV6 αποκλείσθηκε από τη μελέτη. Στις άλλες 4 περιπτώσεις δεν βρέθηκε κάτι άλλο που θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο, ο οποίος αποδόθηκε στη μυοκαρδίτιδα και μόνο.

Φυσικά μπορεί κάποιοι να πουν ότι είναι μικρός ο αριθμός των θανόντων από την επιπλοκή. Μικρός διότι είναι σε περιορισμένη πληθυσμιακά μελέτη και γιατί δεν γίνονται εύκολα νεκροτομές σε αιφνιδίους θανάτους μετά εμβολιασμό. Εξάλλου κανένας θάνατος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί όταν προέρχεται από εμβόλιο.


Clin Res Cardiol (2022) https://doi.org/10.1007/s00392-022-02129-5

Ιωάννης Καβαλιώτης - Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, τέως Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης

πηγή

photo/pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.