Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

"Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος"

Δημήτρης Μηλάκας 

Κατά… διαβολική σύμπτωση το θέμα της Κιβωτού του Κόσμου "έσκασε" πάνω στην Παγκόσμια Μέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου), υπενθυμίζοντάς μας την απόσταση που έχουμε να διανύσουμε προκειμένου, ως πολίτες και δημοκρατικά (υποτίθεται) οργανωμένες κοινωνίες, να ανταποκριθούμε στις αυτονόητες δεσμεύσεις μας…

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989, έχει υπογραφεί από το σύνολο (εκτός των ΗΠΑ) των κρατών και καθορίζει με νομικά δεσμευτικό τρόπο τις υποχρεώσεις (των κρατών) για την προστασία της ευάλωτης παιδικής ηλικίας, αντιμετωπίζοντας τα παιδιά ως όντα με δικαιώματα και όχι αποδέκτες τυχόν φιλανθρωπικών δράσεων.

Στην εποχή της θεοποίησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας το έργο της προστασίας των ευάλωτων παιδιών έχουν αναλάβει "φορείς" και επαγγελματίες της φοροδιαφυγής (μέσω δωρεών). Ένας ολόκληρος συρφετός της lifestyle φιλανθρωπίας διαχειρίζεται το έργο με το αζημίωτο. Κάπως έτσι (κάποιοι) ξαναπέσαμε από τα σύννεφα με την περίπτωση της Κιβωτού…

Υπάρχουν όμως και (ακόμα) χειρότερα να κοιτάξει κανείς στον (παγκόσμιο) ορίζοντα:
 Τον περασμένο Μάιο η UNICEF υπογράμμισε ότι 6,5 εκατομμύρια παιδιά έχουν απόλυτη ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία (που βομβαρδίζεται ξανά αυτές τις μέρες από την Τουρκία).
 Στις 10 Νοεμβρίου, η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας Save the Children αποκάλυψε ότι ο αριθμός (πάνω από 10.000) των υποσιτισμένων παιδιών στη βορειοανατολική Συρία έχει αυξηθεί κατά 150 τοις εκατό φέτος.
 Σύμφωνα με τη UNICEF, στη Συρία τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους 213 παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, ενώ από την αρχή της κρίσης, το 2011, ο αριθμός των θυμάτων παιδιών έχει αυξηθεί σε 13.000 νεκρούς και τραυματίες. Επιπλέον, 5,8 εκατομμύρια παιδιά από τη Συρία εξαρτώνται από τη βοήθεια των γειτονικών χωρών που τα φιλοξενούν.
Τα στατιστικά της ντροπής είναι λεπτομερέστατα για την κατάσταση που βιώνουν δισεκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη.
 Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δύο εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα στο Κέρας της Αφρικής.
 Σύμφωνα με τη UNICEF, 3,2 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών αντιμετώπισαν το τρέχον έτος το φάσμα του υποσιτισμού, πολλά από αυτά (δεν ξέρουμε πόσα) έχασαν τη μάχη και πέθαναν από την πείνα.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το 80% του πληθυσμού της Υεμένης λιμοκτονεί. Μπορεί να φανταστεί κάποιος τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά.
Αυτός, λοιπόν, είναι ο «όμορφος κόσμος (μας), ηθικός, αγγελικά πλασμένος» κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή μας…

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)