Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Από ή με κορωνοϊό;

Σε πρόσφατο άρθρο της η εφημερίδα Washington Post (ΗΠΑ) εξετάζει τα δεδομένα της λοίμωξης από κορωνοϊό. Τόσο η συγγραφέας του άρθρου όσο και οι ειδικοί επιστήμονες που την βοήθησαν, θεωρούν ότι η προσμέτρηση των νεκρών από κορωνοϊό ήταν υπερβολική. Όποιος πήγαινε στο νοσοκομείο για ο,τιδήποτε (πχ. κάταγμα, τροχαίο, θύμα εγκληματικής ενέργειας κλπ) και τύχαινε να είναι θετικός στον κορωνοϊό καταγραφόταν στις καταστάσεις "από κορωνοϊό". Υπήρχαν άτομα που πήγαιναν στο νοσοκομείο πχ. για χημειοθεραπεία, για βαριές δερματικές αλλοιώσεις αλλά και για βακτηριακή πνευμονία ακόμη και που συγχρόνως είχαν κορωνοϊό. Ο κορωνοϊός όμως δεν ήταν η αιτία εισόδου ούτε είχε επηρεάσει τις παραπάνω καταστάσεις. Μερικές φορές οι πραγματικές περιπτώσεις από κορωνοϊό ήταν μόλις το 10% από αυτές που ανακοίνωναν οι αρχές. Αυτό το θεωρούν υπερβολική καταγραφή και προσπαθούν να διερευνήσουν γιατί γινόταν έτσι.

                                         Leana S. Wen / Washington Post / 13-01-2023               

Τα παραπάνω βασικά στοιχεία του άρθρου θυμίζουν πολλά. Τα δικά μας καθημερινά αγγελτήρια θανάτου, τα φέρετρα που μας έδειχναν από το Bergamo (τελικά αποδείχθηκε ότι και εκείνα ήσαν ψεύτικα), τις τρομολαγνικές προειδοποιήσεις, τις απαγορεύσεις κλπ. Μήπως όμως όλα τα μέτρα και κυρίως ο εμβολιασμός, σε τέτοια νούμερα δεν στηρίχθηκαν; Ακριβώς. Στα υπερβολικά νούμερα. Όσο περνά βέβαια ο καιρός και ξεκαθαρίζει η εικόνα, η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί και σιγά-σιγά ακούγονται φωνές από παντού. 

Ειδικά για το εμβόλιο οι φωνές πληθαίνουν περισσότερο. Χαρακτηριστικό αυτό που ανακοινώθηκε πρόσφατα: σε ένα χρόνο (του εμβολίου) απεβίωσαν (κατέρρευσαν στην πλειονότητα τους) αιφνιδίως 1100 αθλητές, νέοι χωρίς προβλήματα.  Όμως τόσοι αθλητές συνολικά απεβίωσαν στα τελευταία 38 χρόνια προ κορωνοϊού (χωρίς εμβόλιο). Αν σας λέει κάτι το παράδειγμα και η σύγκριση της χρονικής περιόδου. Και όμως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που υποστηρίζουν τα νούμερα που μας έλεγαν, υποστηρίζουν το εμβόλιο, υποστηρίζουν ότι δεν προκαλεί καμία παρενέργεια, υποστηρίζουν ότι όλα πλην αφηγήματος είναι συνωμοσίες! Θεωρώ ότι αντιλαμβάνονται τη συνωμοσία αλλά δεν καταλαβαίνω αν αντιλαμβάνονται σε ποια πλευρά βρίσκεται η συνωμοσία. 

Ιωάννης Καβαλιώτης - Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, τέως Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης

πηγή

photo/pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.