Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Παρασκηνιακός πυρετός για λύση στο «και πέντε»


Κατά τις επίσημες… ρηματικές διακοινώσεις, η 30η Ιουνίου της (μη) πληρωμής του ΔΝΤ και των κλειστών τραπεζών βρίσκει Ελλάδα και Ευρώπη σε κατάσταση εμπολέμου. Στην ανεπίσημη, αθέατη πλευρά του δράματος, όμως, σε αμφότερα τα στρατόπεδα βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο δωδεκάωρο πυρετός διεργασιών, κινήσεων και διαβουλεύσεων για λύση στο «και πέντε».

Οι πιθανότητες απεμπλοκής είναι μοιρασμένες και οι έγκυρες πληροφορίες παραμένουν μακράν ελλειμματικές των εσκεμμένων διαρροών, το βέβαιο ωστόσο είναι ότι για την όποια προσπάθεια επαναπροσέγγισης, πριν τουλάχιστον από το δημοψήφισμα της Κυριακής, πιστωτές και διαμεσολαβητές θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση να γίνει η πρώτη κίνηση από την ελληνική πλευρά.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση στόχευσε και το μεταμεσονύχτιο μήνυμα που εστάλη στην Αθήνα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – ένα μήνυμα, που ουσιαστικά φέρεται να υποδεικνύει στην κυβέρνηση δρόμο διεξόδου δια της αποδοχής της πρότασης των πιστωτών με «μία αλλαγή» στο κείμενό τους, με παράλληλο αίτημα για σύγκλιση έκτακτου Eurogroup και με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Σε αντάλλαγμα, οι δανειστές εμφανίζονται να προσφέρουν την δέσμευση για έναρξη της συζήτησης περί χρέους από τον επόμενο Οκτώβριο. Ανεπισήμως, και δια κυβερνητικών στελεχών, η Αθήνα φέρεται να απέρριψε την πρωτοβουλία, με μια διαρροή – χρησμό: Κατά τον εν λόγω χρησμό «η κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη και ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται ενώ εργάζεται για τη λύση», αλλά «ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει όχι».

Επισήμως, το Μαξίμου δεν πήρε θέση πέραν της «μη επιβεβαίωσης» ότι υφίσταται νέα πρόταση Γιούνκερ, παράλληλα όμως το πρωθυπουργικό γραφείο εξέπεμψε σήμα ετοιμότητας ανακοινώνοντας αργά το βράδυ ότι ο Αλέξης Τσίπρας ακυρώνει όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις του για σήμερα «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων».

Στο δια ταύτα, η κυβέρνηση ζητά εμφατικά ως έσχατο διαπραγματευτικό όπλο ένα «συντριπτικό όχι», όπως είπε ευθέως και ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αλλά ταυτόχρονα διαμηνύει πως η πόρτα της διαπραγμάτευσης είναι ανοιχτή. «Το τηλέφωνό μου είναι πάντα ανοιχτό… Αν υπάρξει μια πρόταση και η λύση δοθεί και στο και πέντε, εμείς είμαστε ανοικτοί και θα τη δεχτούμε. Ζητάμε από τους δανειστές να προσχωρήσουν στη λογική και τον ρεαλισμό», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα.

Το εάν, και με ποιά μορφή, μπορεί να υπάρξει ανταπόκριση σ’ αυτό το προσκλητήριο «ρεαλισμού» είναι πιθανό να φανεί μέσα στο 24ωρο που διανύουμε. Η προθεσμία για την δόση του ΔΝΤ λήγει, τύποις, στις 6 αύριο τα ξημερώματα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισαν ευθέως ότι δεν θα πληρωθεί – ανεξαρτήτως των manuals των αγορών όμως, η απόφαση για το εάν η μη πληρωμή θα αποτελέσει αφετηρία χρεοκοπίας ή απλά «ληξιπρόθεσμη οφειλή» είναι καθαρά πολιτική.

Ως εκ τούτου, πολλά μπορεί να συμβούν έως αύριο, πάντοτε όμως παράλληλα με την κορύφωση του φόβου, της πολεμικής ρητορικής και των σκληρών διλημμάτων από την πλευρά των πιστωτών. Οι αντοχές πολιτών και τραπεζών θα κρίνουν εν τέλει που θα κλίνει η ζυγαριά, μαζί με τα περιθώρια ευελιξίας που έχει, πραγματικά, ορίσει προς εαυτόν η κυβέρνηση…

Tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.