Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Η.Ρ. Lovecraft: Ο αληθινός άρχοντας του κοσμικού τρόμου!


Στις 20 Αυγούστου του 1890 γεννήθηκε ο H. P. Lovecraft, ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς τρόμου που γνωρίσαμε ποτέ. Ο Lovecraft μας αποκαλύπτεται μέσα από το έργο του, και αυτό που βρίσκουμε κοιτώντας το είναι κάτι περισσότερο, αλλά και βαθύτερο από αυτό που περιμέναμε
Ο Ηοward Phillips Lovecraft, όπως είναι και το πλήρες όνομα του, είναι ένας από τους μεγαλύτερους και γνωστότερους συγγραφείς του υπερφυσικού/φανταστικού. Η φήμη αυτή δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε αστήριχτη.


 
Μπορεί το έργο του να μην είδε την αναγνώριση που του άξιζε όσο αυτός ζούσε, στην πορεία όμως όχι μόνο δικαιώθηκε, αλλά επηρέασε δεκάδες δημιουργούς, τόσο στην λογοτεχνία, όσο και σε όλες τις τέχνες, από τον κινηματογράφο μέχρι τα comic…

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Ο Η.Ρ. Lovecraft γεννήθηκε στο Providence του Rhode Island, μια περιοχή που ο ίδιος ερωτεύτηκε παράφορα και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον μετέπειτα χαρακτήρα του. Η αποικιακή ατμόσφαιρα της μεγαλοαστικής περιοχής έπεισε τον νεαρό πως ήταν ένας παραδοσιακός Βρετανός αριστοκράτης, παρά την πολύ κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειας του και του ίδιου αργότερα. Ταυτόχρονα όμως, το γεμάτο φαντασία μυαλό του κοίταζε τα δάση της περιοχής και σχημάτιζε φρικιαστικές εικόνες κάποιας αρχαίας μυσταγωγίας. Η φύση, και ειδικότερα η αλλοίωση της, θα έπαιζε μεγάλο ρόλο στο έργο του…

 
hp-lovecraft-by-lee-moyer
 
Μόλις τριών ετών ο πατέρας του φεύγει από το σπίτι, για να φιλοξενηθεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα ( όπου και θα τον βρει ο θάνατος 5 χρόνια αργότερα).Το  γεγονός  τον άφησε έρμαιο μιας υπερπροστατευτικής και νευρωτικής μητέρας, η οποία τον έκλεισε στο σπίτι για να τον προστατέψει από κάποιους αόρατους κινδύνους.  Η τύχη αυτή σημάδεψε ανεξίτηλα όχι μόνο τις σχέσεις του με τις γυναίκες, αλλά και την ψυχοσύνθεση του. Φιλάσθενος και αντικοινωνικός ο ίδιος βρήκε παρηγοριά  στην οικογενειακή βιβλιοθήκη καταβροχθίζοντας Έλληνες κλασσικούς, αλλά και τόνους γοτθικής λογοτεχνίας. Για να αποφύγει τους δικούς του δαίμονες, έφτιαξε άλλους, χειρότερους τρόμους, πέρα από αυτά που έβλεπαν και καταλάβαιναν οι άνθρωποι. Αρχαία και ταυτόχρονα σύγχρονα μυστήρια, απρόσωπους ιπτάμενους επισκέπτες από τα άστρα…
 
 
tumblr_static_tumblr_static_filename_640
 
Oι συγγραφείς που τον επηρέασαν ήταν πολλοί, από τον Όμηρο μέχρι τον Olaf Stapedon.  Δύο όμως ήταν οι μεγαλύτερες λογοτεχνικές επιδράσεις στο στυλ γραφής αλλά και στην προσωπικότητα του Lovecraft. Η πρώτη ήταν η επαφή με τον Edgar Allan Poe. Η σκοτεινή, κρυπτική ατμόσφαιρα, η τραγωδία της απώλειας αλλά και η κυριαρχία του αναπόφευκτου θανάτου γοήτευσαν τον Lovecraf σε τεράστιο βαθμό. Οι  μέτριες (στη καλύτερη) ποιητικές προσπάθειες του νεαρού συγγραφέα είναι ουσιαστικά ένας φόρος τιμής στο έργο του διάσημου ποιητή. Η σημερινή τους ανάγνωση αξίζει μόνο και μόνο γιατί εκεί είναι που κάνουν την εμφάνιση τους ξεκάθαρα τα στοιχεία που αργότερα  θα κυριαρχήσουν στο πιο ώριμο πεζογραφικό έργο του Lovecraft: η περιγραφική  ατμόσφαιρα, το στοιχείο του αποτροπιασμού και της φρίκης.
 
tumblr_lobh8niGX61qzsz6ro1_500
 
Η ώθηση για την δημιουργία μιας δική του μυθολογίας προήλθε από έναν άλλο συγγραφέα, λιγότερο γνωστό στην Ελλάδα, τον lord Dunsany. Στο έργο του «Οι θεοί της Πεγκάνα» οι μυστηριώδεις θεοί που κάνουν την εμφάνιση τους έχουν ελάχιστη σχέση τόσο ηχητικά, όσο και μορφολογικά με κάτι που είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν. Αυτή η απόκοσμη, απάνθρωπη αίσθηση, εντυπωσίασε για πάντα τον  Lovecraft και αποτέλεσε την τεχνική βάση για τις δικές τους δημιουργίες. Επιπλέον από τον Ιρλανδό ευγενή πήρε την μουσικότητα της γλώσσας, καθώς και τις μαγευτικές περιγραφές.
 
Συνεχεια
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.