Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

GP Βελγίου: Ο Rosberg στην pole


Με λιακάδα, άπνοια, θερμοκρασία στους 31 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και 42 στο οδόστρωμα ξεκίνησαν οι κατατακτήριες δοκιμές του Βελγικού GP.

του Τάκη Πουρναράκη

Νωρίτερα στις πρωινές ελεύθερες δοκιμές ο Κimi Raikkonen, τέσσερις φορές νικητής του συγκεκριμένου αγώνα και πολυνίκης ανάμεσα στους 22 οδηγούς που τρέχουν φέτος, ήταν ταχύτερος απ’ όλους. O οδηγός της Ferrari ήταν 2 δέκατα ταχύτερος από τη Red Bull του Ricciardo, ο Αυστραλός είχε κερδίσει το 2014 στο Σπα. O Vettel συμπλήρωσε την 3αδα όντας ένα δέκατα πιο πίσω, τη στιγμή που ο Verstappen με την άλλη Red Bull έμεινε άπραγος καθώς υπήρχε πρόβλημα στο κιβώτιό του μονοθεσίου του. Οι Mercedes ήταν στις θέσεις: Hamilton 5oς,  Rosberg 7ος  ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν οι Bottas 4ος και Hulkenberg 6oς.

27 8d1
Ακόμη μια φορά ταχύτερος του Vettel, o Raikkonen. O Φινλανδός εκκινεί αύριο από την 3η θέση σε μια πίστα που έχει κερδίσει 4 φορές.

To ξεκίνημα του Q1 βρήκε όλους τους οδηγούς πλην του Rosberg να χρησιμοποιούν την πολύ μαλακή γόμα της Pirelli για να καταταγούν. Ο Γερμανός οδηγός της Mercedes είχε την άνεση να βάλει τη μαλακή γόμα και παραταύτα να καταταγεί 4ος στο Q1.

Στον αντίποδα ο έτερος οδηγός της ομάδας Lewis Hamilton, έκανε έναν αργό γύρο που τον απέκλεισε από τη συνέχεια. Ο Βρετανός ότι θέση και να έπαιρνε σήμερα τελευταίος θα εκκινούσε αύριο, λόγω των αλλαγών στην υβριδική μηχανή (MGU-H, turbo, κινητήρας, 6ο καινούργιο) στις οποίες προέβησαν οι μηχανικοί της Mercedes. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και ο Alonso που ούτε καν μπήκε στον κόπο να χρονομετρηθεί με την McLaren – Honda. Οι δυο παγκόσμιοι πρωταθλητές θα εκκινήσουν αύριο από την τελευταία σειρά. Όπως ήταν αναμενόμενο αποκλείστηκαν από τη συνέχεια οι δυο Sauber των Ericsson και Nasr, ο Οcon με τη Manor και ο Kvyat με την Toro Rosso.  Ταχύτερος όλων στο Q1 μπροστά από τις Ferrari ήταν ο Felippe Massa με τη Williams. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο Βραζιλιάνος επιχείρησε για 2η φορά να σημειώσει ταχύτερο γύρο σε αντίθεση με τους υπόλοιπους της πρώτης 8αδας. Αξιοσημείωτη και η προσπάθεια του Werhlein με τη Manor που κατετάγη στην 9η θέση στο Q1.

Großer Preis von Belgien 2016, Freitag

Το ξεκίνημα του Q2 βρήκε το Nico Rosberg να επιμένει με την μαλακή γόμα. Τη στιγμή που η Pirelli υπολόγιζε για το γύρο των 7km τη διαφορά ανάμεσα στη μαλακή και στην πολύ μαλακή γόμα στα 1.2sec ο Γερμανός οδηγός της Mercedes είχε την άνεση να χρησιμοποιεί την πιο αργή μαλακή γόμα. Μάλιστα ήταν ο μόνος που το έκανε αρχικά. Μετά ακολούθησαν το παράδειγμά του οι Vettel, Raikkonen, Ricciardo. Καθότι ο κανονισμός ορίζει πως οι οδηγοί εκκινούν στον αγώνα με το σετ ελαστικών που σημειώνουν το ταχύτερό τους πέρασμα στο Q2 ήταν σαφές πως σε Mercedes, Red Bull και Ferrari δε θέλουν να μπλέξουν καθόλου αύριο με την πολύ μαλακή γόμα. Έτσι προσπάθησαν να μπουν στη δεκάδα στο Q2 με τη μαλακή γόμα. Σε αντίθεση με τους άλλους 3 ο Verstappen χρησιμοποίησε την πολύ μαλακή γόμα, προφανώς στη Red Bull θέλουν να έχουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά στη στρατηγική τους. Επιπλέον ο νεαρός Ολλανδός που έχασε αρκετό χρόνο το πρωί λόγω του κιβωτίου ίσως να μην ένιωθε απόλυτα άνετα με το σετάρισμα του μονοθεσίου και δεν ήθελε να ρισκάρει με τη μαλακή γόμα. Εκτός δεκάδας έμειναν οι Renault των Palmer, Magnussen, οι Haas των Grosjean και Gutierrez, η Manor του Werhlein και η Toro Rosso του Sainz. Αξίζει να σημειωθεί πως στη Ferrari φοβούμενοι πως ο χρόνος με τη μαλακή γόμα μπορεί να μην επαρκεί έβγαλαν στο τέλος τους Vettel και Raikkonen με πολύ μαλακή γόμα, οι οποίοι ξεκίνησαν γρήγορο γύρο αλλά τα παράτησαν στη μέση βλέποντας ότι τελικά δεν απειλούνται στην πράξη.

To ξεκίνημα του Q3 βρήκε όλους τους οδηγούς με την πολύ μαλακή γόμα. Ταχύτερος στην πρώτη προσπάθεια αλλά με μικρή διαφορά από τον δεύτερο ήταν ο Rosberg με τη Mercedes. Ο Ολλανδός Max Verstappen με τη Red Bull κινήθηκε στο ίδιο δέκατο με τη Mercedes. Κανείς από τους δυό τους δε βλετίωσε στη 2η προσπάθεια, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην αλλάξει κάτι. Πίσω τους ο Raikkonen επικράτησε των Vettel, Ricciardo στη μάχη για την 3η θέση. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει αύριο ο πολύπειρος Φινλανδός να διεκδικήσει τη νίκη στο Σπα από δυο οδηγούς που δεν έχουν κερδίσει ποτέ εκεί. Ο Iceman και στο παρελθόν έχει πάρει νίκη στο Βέλγιο με υποδεέστερο μονοθέσιο. O Rosberg πήρε την 28η pole της καριέρας του ενώ ο Verstappen ένιωθε μια “ώθηση” από την παρουσία χιλιάδων οπαδών/συμπατριωτών του στις κερκίδες που ταξίδεψαν από την Ολλανδία στο Βέλγιο για τον αγώνα.

Συνολικά η κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής:

27 8d3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.