Του Γιάννη Ξένου από την Ρήξη φ. 135
"Πρώτη φορά βλέπω τόσο μεγάλο ενδιαφέρον ξένων κεφαλαίων για την αγορά Ελληνικών assets (περιουσιακά στοιχεία). Ραντεβού και διερευνητικές συζητήσεις υπήρχαν πάντα, αλλά αυτή τη φορά τα λεφτά είναι πάνω στο τραπέζι".
Έμπειρος τραπεζίτης περιγράφει την κινητικότητα που υπάρχει αυτή την περίοδο για επενδύσεις στην Ελλάδα (από το κυριακάτικο Βήμα)
"Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η ώρα για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα, καθώς μεταρρυθμίσεις που καθυστερούσαν αρχίζουν να υλοποιούνται και οι αγορές βλέπουν μεγαλύτερη σταθερότητα".
Απόσπασμα από συνέντευξη του Ελληνο-αμερικανού Τζον Κάλαμος στην Καθημερινή. Πρόσφατα, το επενδυτικό σχήμα EXIN εξαγόρασε το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το κλείσιμο της αξιολόγησης, η εκταμίευση της δόσης και η δέσμευση του Τσίπρα, σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ότι ο ίδιος εγγυάται ώστε να μην υπάρξει καμιά κωλυσιεργία για τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ ήταν το έναυσμα που περίμεναν τα ξένα επενδυτικά συμφέροντα για να προχωρήσουν στην εξαγορά με ευτελές τίμημα της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας της Ελλάδας.
Όπως επισημαίνουν, η Ελλάδα είναι πια ελκυστικός προορισμός, καθώς, πρώτα από όλα, το εργασιακό κόστος είναι πια πολύ χαμηλό. Μετά από 8 χρόνια κρίσης και με το ποσοστό ανεργίας σταθερά κοντά στο 25%, η εργασία πια είναι πολύ φθηνή (για παράδειγμα, ο υπό γερμανικό έλεγχο ΟΤΕ, για εξάωρη εργασία, δίνει 370 ευρώ και όσοι είναι κάτω από 25 ετών λαμβάνουν 330 ευρώ). Με τόσο χαμηλά ημερομίσθια και τις εργασιακές συνθήκες στα μέτρα των εργοδοτών, η Ελλάδα προσελκύει ξένους επενδυτές.
Άλλος υποβοηθητικός παράγοντας είναι η υπακοή της κυβέρνησης προς τους δανειστές. Όλοι έχουν κατανοήσει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει «κόκκινες γραμμές», μπορεί πρόσκαιρα για επικοινωνιακούς λόγους να κάνει λίγη φασαρία, αλλά στο τέλος γίνεται πάντα αυτό που θέλουν οι δανειστές, με τον καλύτερο τρόπο. Επομένως και οι επενδυτές έχουν τη σιγουριά πώς, όσα εμπόδια και αν αντιμετωπίσουν, οι ξένοι δανειστές-αποικιοκράτες θα παρέμβουν και η υπόθεση θα έχει αίσιο τέλος. Τυπικό παράδειγμα είναι η επένδυση στην Αφάντου, στη Ρόδο. Εκεί, πωλήθηκαν δύο εκτάσεις από το ΤΑΙΠΕΔ σε κυπριακό και Ελληνοαμερικανικό επενδυτικό σχήμα για την ανέγερση πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων. Το υπ. Πολιτισμού ζήτησε να γίνουν πρώτα αρχαιολογικές εργασίες γιατί η περιοχή έχει σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Οι επενδυτές αρνήθηκαν να πληρώσουν τα έξοδα για τις ανασκαφές και τη λύση έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ, αναλαμβάνοντας τα έξοδα ανασκαφής (περίπου 100 χιλ. ευρώ) για να μην χολώσουν οι επενδυτές και δεν προχωρήσει η επένδυση.
Το Υπερταμείο (ή Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας), που είναι η μεγάλη επιτυχία των δανειστών στο τρίτο μνημόνιο, αποτελεί το εργαλείο για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Στο Υπερταμείο μεταβιβάστηκαν οι συμμετοχές του Δημοσίου στις εξής επιχειρήσεις: ΔΕΗ, ΟΑΣΑ, Αττικό Μετρό, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτηριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, με περισσότερους από 38.000 εργαζόμενους, καθώς και η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου). Μετά και τη στελέχωση του ΔΣ του Υπερταμείου από τις αρχές του χρόνου με επικεφαλής του τη Ράνια Αικατερινάρη (φώτο)*, φουλάρει τις μηχανές για μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων. Στόχος είναι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, το 2018, να φτάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ και την τρέχουσα χρονιά να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να πωληθούν δέκα λιμάνια (για να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών) που ελέγχει το Ταμείο και η πώληση των ποσοστών του σε ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Εγνατία, όπως επίσης και το 30% του «Ελ. Βενιζέλος».
Το ξεπούλημα του ιδιωτικού τομέα
Το ξεπούλημα δεν περιορίζεται στον δημόσιο τομέα αλλά προχωρά τάχιστα και στον ιδιωτικό. Οι μπατιρισμένοι επιχειρηματίες, που ήλπιζαν μέσω του ΣΥΡΙΖΑ να διασώσουν τις επιχειρήσεις και τα ακίνητά τους από τις τράπεζες, βλέπουν με διαδικασίες εξπρές τα δάνειά τους να φεύγουν από τις τράπεζες και εξαγοράζονται από funds. Οι τράπεζες, που βρίσκονται στο χείλος της αβύσσου, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015, καλούνται έως το 2019 να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 40 δισ. ευρώ!
Την αρχή έκανε η τράπεζα Αττικής που την περασμένη εβδομάδα ξεπούλησε «κόκκινα δάνεια» ύψους 1,3 δισ. ευρώ (τα περισσότερα θαλασσοδάνεια που έχουν να πληρωθούν τουλάχιστον μια δεκαετία) και σειρά παίρνει η Γιούρομπανκ με κόκκινα δάνεια ύψους 2,89 δισ. ευρώ. Η Αττικής πούλησε το ένα τρίτο του συνολικού χαρτοφυλακίου της και τα μισά από τα κόκκινα δάνειά της για 70 εκατ. ευρώ. Από Σεπτέμβρη, σειρά θα πάρουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.
Αντίστοιχη εικόνα ξεπουλήματος έχουμε και στο Χρηματιστήριο όπου τον τελευταίο χρόνο έχει μερικώς ξαναστηθεί στα πόδια του.
Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μετοχές συνολικής αξίας 28,3 δισ. ευρώ ή διαφορετικά το 65,4% της συνολικής κεφαλαιοποίησης (σύνολο 45,3 δισ. ευρώ) του ΧΑ. Πρώτοι είναι οι επενδυτές από τις ΗΠΑ, με τοποθετήσεις ύψους 6,56 δισ. ευρώ, και ακολουθούν το Λουξεμβούργο (4,74 δισ.), η Κύπρος (3,22 δισ.), το Ηνωμένο Βασίλειο (2,57 δισ.), η Γερμανία (2,54 δισ.), τα Νησιά Κέιμαν (1,19 δισ.), η Ολλανδία (1 δισ.) κ.ά. Παράλληλα, προετοιμάζονται πολλές εξαγορές προβληματικών ελληνικών επιχειρήσεων από ξένους ομίλους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι, στην υγεία, μετά την πώληση της κλινικής Metropolitan, σειρά παίρνει το Ερρίκος Ντυνάν.
Στις ιχθυοκαλλιέργειες ετοιμάζονται για πώληση οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες, ο Νηρέας και η Σελόντα, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τραπεζών. Στα ακίνητα, ο όμιλος Χαραγκιώνη, με τουλάχιστον 60 μεγάλα ακίνητα, θα εξαγοραστεί από ξένη εταιρεία κ.ο.κ
Στον υπόλοιπο χρόνο παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία, ξένοι επενδυτές θα επιδοθούν σε ένα ξέφρενο σαφάρι συγκέντρωσης ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Η Ελλάδα αλλάζει ταχύτατα, μετατρέπεται σε αποικία μονοκαλλιέργειας του τουρισμού.
*Το βιογραφικό της κ. Αικατερινάρη, που απασχόλησε τη δημοσιότητα με την παραδοχή της ότι ο ετήσιος μισθός της είναι 270 χιλ ευρώ, έχει ενδιαφέρον. Η μητέρα της είναι η γνωστή πρώην βουλευτής του Συνασπισμού, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη. Παρότι έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Φώτη Κουβέλη, το 2010, τα τελευταία δύο χρόνια έχει ρίξει και πάλι γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ (ενδεικτική η αρθρογραφία της στην Αυγή).
Ο πατέρας της είναι και αυτός γνωστό στέλεχος του χώρου του ΚΚΕ εσ. Η Αικατερινάρη έχει σπουδές στο Σίτυ και έχει εργαστεί στην γαλλική BNP Paribas και στην Deutsche Bank. Το 2010, επί κυβέρνησης ΓΑΠ, ανέλαβε αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ, με αρμοδιότητα στα οικονομικά και ιδιαίτερα τις επενδυτικές σχέσεις. Σε αυτήν την θέση παρέμεινε μέχρι τον 2015, δηλαδή διατηρήθηκε αρχικά από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, αλλά και μετά όταν αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ της έδωσε μια πολύ πιο αναβαθμισμένη θέση. Παντός καιρού η κυρία Αικατερινάρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)