Μπορεί η θερμοκρασία της… μύτης μας να δείξει αν έχουμε υπερφορτώσει τον εγκέφαλό μας; Ναι μπορεί, απαντούν ερευνητές του Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας (ΙΑΤ) στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ οι οποίοι σε συνεργασία με συναδέλφους τους του Τμήματος Εμβιομηχανικής είδαν πως με χρήση μιας θερμικής κάμερας μπορούν να μετρήσουν τη θερμοκρασία σε διαφορετικά σημεία του δέρματος του προσώπου και να ανακαλύψουν έτσι τον νοητικό φόρτο του κάθε ατόμου.
«Κλειδί» η θερμοκρασία κοντά στα ιγμόρεια
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συσχέτιση είναι ισχυρότερη σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία κοντά στα ιγμόρεια (στην περιοχή της μύτης) και ότι η θερμοκρασία διαφορετικών περιοχών του προσώπου μειώνεται όσο αυξάνεται η δυσκολία της νοητικής άσκησης που καλείται να φέρει εις πέρας κάποιος.
Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Human Factors» δείχνουν ότι όταν κάποιος είναι πλήρως συγκεντρωμένος σε ένα καθήκον, ο ρυθμός της αναπνοής του αλλάζει καθώς αναλαμβάνει εργασία το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Πιθανώς εμφανίζεται εκτροπή της ροής του αίματος από το πρόσωπο προς τον φλοιό του εγκεφάλου όσο αυξάνεται ο φόρτος (νοητικής) εργασίας, εκτιμούν οι ερευνητές.
Εφαρμογή σε πολλά (ευαίσθητα) επαγγελματικά πεδία
Η μη παρεμβατική παρακολούθηση της «υπερφόρτωσης» του εγκεφάλου λόγω αυξημένων γνωστικών και νοητικών καθηκόντων είναι ζωτικής σημασίας σε περιπτώσεις επαγγελματιών των οποίων πιθανά λάθη μπορεί να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές – όπως π.χ. οι πιλότοι, οι εργαζόμενοι στους πύργους ελέγχου των αεροδρομίων, οι οδηγοί ΜΜΜ αλλά και οι γιατροί.
Η πρόοδος στην ψηφιακή θερμογραφία έχει κάνει τις θερμικές κάμερες ελαφρές και πολύ μικρές. Παράλληλα, οι βελτιώσεις στην ανάλυση εικόνων αλλά και στην υπολογιστική ισχύ αναμένεται να επιτρέψουν την ανάπτυξη συστημάτων τα οποία θα προγραμματίζονται ώστε να αναγνωρίζουν τον εκάστοτε επαγγελματία καθώς και το πώς θα αντιδράσει σε διαφορετικά καθήκοντα με διαφορετικές νοητικές απαιτήσεις.
Όπως αναφέρει ο Αντριαν Μαρινέσκου, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, που μελετά τις αποκρίσεις του οργανισμού στον φόρτο εργασίας σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στο πεδίο της Αεροδιαστημικής «τα πρώιμα αποτελέσματά μας είναι υποσχόμενα. Στόχος μας είναι να εκτιμήσουμε το φορτίο που ‘σηκώνει’ ο εγκέφαλος με χρήση μη παρεμβατικών μεθόδων. Από όλες τις προσεγγίσεις που δοκιμάσαμε η θερμογραφία του προσώπου είναι η λιγότερο παρεμβατική και έχει αποδειχθεί ότι δίνει πολύ καλά αποτελέσματα – είναι βολική, παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο ενώ παράλληλα οι κάμερες έχουν πλέον γίνει πολύ μικρότερες, ελαφρύτερες και οικονομικότερες».
Το πρόσωπο… κρυώνει σε συνθήκες στρες
Ο δρ Αλαστερ Κάμπελ Ρίτσι από το Τμήμα Εμβιομηχανικής σημειώνει ότι «οι νοητικές απαιτήσεις που αφορούν επαγγελματίες όπως οι πιλότοι είναι αναμενόμενο να οδηγούν σε αλλαγές στη φυσιολογία. Ωστόσο μας εξέπληξε η άμεση σύνδεση μεταξύ της υπερφόρτωσης του εγκεφάλου και της αλλαγής στη θερμοκρασία του δέρματος του προσώπου – δεν περιμέναμε να δούμε ότι το πρόσωπο… κρυώνει. Με αυτόν τον ακριβή τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε τον φόρτο εργασίας και να αναπτύξουμε μεθόδους που θα βοηθούν τους χειριστές σε στιγμές πολύ μεγάλου στρες».
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=947594
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)