Απίστευτες κατηγορίες του πρώην για τους νυν, ήπιοι τόνοι από τη Γεννηματά.
Με το βλέμμα στραμμένο στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές είναι τις τελευταίες μέρες η ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.
Η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να διατηρήσει τη σοβαρή πρόσβαση που έχει η Κεντροαριστερά στα αυτοδιοικητικά στελέχη στηρίζοντάς τα στους αγώνες που έχουν ξεκινήσει εναντίον των αλλαγών που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Το Κίνημα Αλλαγής ετοιμάζεται να κηρύξει ανένδοτο πόλεμο με στόχο τη μη επικράτηση της απλής αναλογικής σε δήμους και περιφέρειες, όχι μόνο επειδή εκτιμούν ότι θα επιφέρει το απόλυτο χάος στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και διότι έτσι διευκολύνεται η ρατσιστική, ξενοφοβική και ναζιστική αντίληψη της Χρυσής Αυγής να εισχωρήσει δυναμικά στους δήμους και τις περιφέρειες.
Ταυτόχρονα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής εκτιμούν ότι με την προώθηση της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση θα επιχειρήσουν να πιέσουν τον χώρο τους για τη στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ώστε να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εθνικές εκλογές, παρότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια τέτοια πρόταση.
«Ούτε στην Ένωση Κέντρου»
Την ίδια ώρα μόνο ανέφελη δεν είναι η πορεία του Κινήματος Αλλαγής, παρότι αρχίζει σιγά σιγά να συγκροτεί όργανα, έστω και διορισμένα, αλλά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα δημιουργούν έναν ομιχλώδη ορίζοντα. Από τη μία πλευρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος με χειρουργικά ειρωνικό τρόπο απαξιώνει και υπονομεύει την προσπάθεια και από την άλλη διάφοροι εσωτερικοί παράγοντες, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης, εμμένουν στην αποπασοκοποίηση του νέου χώρου, την ώρα που η μεγάλη πλειονότητα των υποστηρικτών του εγχειρήματος προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Η παρθενική συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής κινήθηκε στη σκιά της πολύ σκληρής συνέντευξης Βενιζέλου, ο οποίος φρόντισε όχι μόνο να αποστασιοποιηθεί πλήρως από τις διεργασίες, αλλά και να απαξιώσει πλήρως την πολιτική τακτική και στρατηγική του νέου εγχειρήματος μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής». Εξηγώντας τους λόγους της απουσίας του από τη συνεδρίαση ήταν εξαιρετικά επικριτικός:
«Δεν ασχολούμαι με τα οργανωτικά ζητήματα και τις εσωκομματικές δραστηριότητες. Βλέπω όμως ότι αυτό που επιτεύχθηκε με τη διαδικασία άμεσης εκλογής επικεφαλής, με σημαντική συμμετοχή πολιτών, αποδυναμώνεται με την επικράτηση μιας παλαιοκομματικής πρακτικής διακανονισμών “κορυφής” και παραγοντισμών.
Φτάσαμε έτσι σε ένα συνέδριο χωρίς εκλεγμένους συνέδρους, σε μια Κεντρική Επιτροπή και σε μια Εκτελεστική Γραμματεία με μέλη διορισμένα από τα πρόσωπα που κλήθηκαν να συγκροτήσουν το Πολιτικό Συμβούλιο πριν από το συνέδριο, αλλά παραμένουν και μετά ως μόνιμη κατάσταση. Αυτά δεν συνέβαιναν ούτε στην Ένωση Κέντρου στις αρχές της δεκαετίας του 1960, χωρίς φυσικά να κάνω σύγκριση με τις προσωπικότητες εκείνης της εποχής».
«Αυτές οι συνεχείς οργανωτικές “διευθετήσεις” επηρεάζουν τον πολιτικό λόγο, την αξιοπιστία, τη στρατηγική ευκρίνεια και τη δυναμική του σχήματος. Δεν έχω, συνεπώς, να συνεισφέρω κάτι ως ένα από τα μέλη αυτού του σώματος. Συνεισφέρω ό,τι μπορώ ως μέλος της μιας από τις δυο Κοινοβουλευτικές Ομάδες του σχήματος», συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στον χώρο μας»
Η απάντηση ήρθε πληρωμένη από τη Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της: «Προχωράμε μπροστά με όλους όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στον χώρο μας. Με την ενότητα αυτών που είναι παρόντες», σχολίασε με νόημα. Πάντως συνεργάτες της Γεννηματά διατηρούν χαμηλούς τόνους απέναντι στις συνεχείς και οξείες επιθέσεις του Βενιζέλου, επισημαίνοντας ότι μέρα με τη μέρα περιθωριοποιείται πολιτικά. Υπάρχουν και φωνές που ζητούν τη διαγραφή του από τον χώρο προκειμένου να μην θολώνει το μήνυμα του νέου εγχειρήματος.
Ωστόσο, η Γεννηματά ανθίσταται, ενώ από το περιβάλλον της αποκρούεται η άποψη ότι υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαρρέουν ότι ο πρώην πρόεδρός του κινείται προς τη Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας ο ίδιος γελοίους όσους αφήνουν να κυκλοφορεί ένα τέτοιο σενάριο.
Μάλιστα, η Γεννηματά ακόμη μια φορά αναφέρθηκε στις κατηγορίες Βενιζέλου περί ίσων αποστάσεων («Τα μέτωπα και οι μετωπικές συγκρούσεις είναι πολύ μακριά από τις αρχές της δικής μας παράταξης. Οι λαϊκομετωπικές στρατηγικές αναπαράγουν την πόλωση και τον διχασμό»), εξηγώντας την ανάγκη μιας εθνικής συνεννόησης με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πάνω στα βασικά εθνικά ζητήματα.
«Ξινίλες» από το Ποτάμι
Το μέλλον του Βενιζέλου είναι άδηλο εντός του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο είναι πολλές οι εσωτερικές ενστάσεις για την ανάληψη καίριων θέσεων από στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Η Γεννηματά προσήλθε στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη με πολύ σαφή πρόταση για εκπρόσωπο Τύπου τον Παύλο Χρηστίδη και γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής τον 27χρονο Μανώλη Χριστοδουλάκη και επέμεινε σ’ αυτούς, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Θεοδωράκη να μην πρωταγωνιστούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Η Γεννηματά αρνήθηκε να κάνει την οργανωτική συγκρότηση του χώρου είτε από στέλεχος του Ποταμιού, το οποίο δεν διαθέτει καμία ουσιαστική οργάνωση, είτε της ΔΗΜΑΡ, που έχει περιθωριακή οργανωτική εμβέλεια. Ως αντίδραση στην εμμονή της Γεννηματά ο Θεοδωράκης αρνήθηκε να αναλάβει οποιοδήποτε τομέα δράσης υπό την εποπτεία του με αποτέλεσμα να υπάρξει έκρηξη οργής από τον Γιώργο Καμίνη, ο οποίος είπε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε να αναλάβει την εποπτεία των τομέων Εξωτερικών και Άμυνας.
Πάντως η ξινίλα από την πλευρά του Ποταμιού συνεχίζεται και απ’ ό,τι φαίνεται δεν σκοπεύουν να αναλάβουν κανέναν τομέα, ούτε αυτόν της επικοινωνίας, στον οποίο η Γεννηματά θα ήθελε τον Δημήτρη Τσιόδρα. Παρ’ όλα αυτά, ο Θεοδωράκης επέβαλε στη νέα Εκτελεστική Γραμματεία στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του, όπως η Λίνα Παπαδάκη, ο Δημήτρης Τσιόδρας, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Γιώργος Μαυρωτάς.
Το πιο εντυπωσιακό είναι πως από το σχήμα αυτό, που αποτελεί τη βασική οργανωτική δύναμη κρούσης του Κινήματος Αλλαγής, απουσιάζουν στελέχη όπως ο Σπύρος Λυκούδης, αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος με την εμμονική ρητορική του περί στρατηγικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει όλο και λιγότερους συμμάχους εντός του νέου εγχειρήματος. Επίσης δεν περιλαμβάνεται ο υποψήφιος για την προεδρία Γιάννης Μανιάτης, που όπως φαίνεται δεν κατόρθωσε να αποκαταστήσει σχέσεις με τη Γεννηματά.
Το «κόψιμο» του Μανιάτη φαίνεται να συμπαρέσυρε και τον επίσης υποψήφιο για την αρχηγία Κωνσταντίνο Γάτσιο, τον οποίο η Γεννηματά ήθελε να προωθήσει στον τομέα Ανάπτυξης, αλλά, όπως λένε πληροφορίες από το περιβάλλον της, ο αποκλεισμός των άλλων δύο υποψηφίων είχε την επίπτωση αυτή. Από τις μικρότερες κινήσεις δεν μετέχει ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, αλλά περιλαμβάνονται ο Γιάννης Τούντας και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου.
Η Γεννηματά στην ομιλία της επανέλαβε ακόμη μια φορά ότι «η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να γίνει με τη λογική του ΠΑΣΟΚ plus». «Είμαστε συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής και θα ήθελα να αισθανόμαστε έτσι και όχι κάποιοι μουσαφιραίοι και κάποιοι νοικοκύρηδες» είπε ο Τσιόδρας, ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αντιτάχθηκε στη λογική του... reunion του ΠΑΣΟΚ.
Στα θετικά πάντως της συνεδρίασης είναι η παρουσία του νέου γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος ικανοποίησε με την ομιλία του μετά την εκλογή του, αφού εκτός χειρογράφου απέδειξε ότι δεν έχει τον παλιό ξύλινο πολιτικό λόγο και δεσμεύτηκε να οργώσει την Ελλάδα προκειμένου να συμβάλει στην οργανωτική συγκρότηση του χώρου.
topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)