Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Πρήξιμο στο πρόσωπο: 6 πιθανές αιτίες και πώς θα το αντιμετωπίσετε


Μήπως το πρόσωπό σας μοιάζει τελευταία με το συμπαθητικό ψαράκι της φωτογραφίας; Το πρήξιμο του προσώπου μπορεί να οφείλεται σε πολλές διαφορετικές αιτίες, οι προφανέστερες από τις οποίες είναι η αύξηση του βάρους ή μια νύχτα με πολύ αλκοόλ, όμως η λίστα περιλαμβάνει και αρκετούς... ασυνήθεις υπόπτους!

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς Ρόζαλιν Στιούαρτ εξηγεί ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες που πρήζεται το πρόσωπο και τι μπορούμε να κάνουμε για να το επαναφέρουμε στην κανονική του κατάσταση!

1. Ιγμορίτιδα

Μια λοίμωξη που οδηγεί σε φλεγμονή στα ιγμόρεια συνοδεύεται από συσσώρευση βλέννας στην περιοχή ανάμεσα στα μάτια και πίσω από το μέτωπο, τη μύτη και τα ζυγωματικά. Αποτέλεσμα είναι να εκδηλώνεται ένας επίμονος πόνος στην περιοχή των ματιών, να απελευθερώνεται κιτρινοπράσινη βλέννα από τη μύτη και να πρήζεται το πρόσωπο. Η ιγμορίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα λοίμωξης από ιό, επομένως δεν χρειάζεται λήψη αντιβίωσης, αλλά ξεκούραση, επαρκής ενυδάτωση και ίσως η λήψη αντισταμινικού μέχρι το ανοσοποιητικό να εξουδετερώσει τον «εισβολέα».


2. Απόστημα στο δόντι

Η εκτεταμένη φθορά ενός δοντιού επιτρέπει τη συσσώρευση βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα. Τα βακτήρια προκαλούν στη συνέχεια μόλυνση, επομένως συγκεντρώνεται πύον και εκδηλώνεται πρήξιμο γύρω από το προβληματικό δόντι και στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι την επίσκεψη στον οδοντίατρο, οι πλύσεις με αλατόνερο και τα παυσίπονα θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου.



3. Σύνδρομο Cushing

Πρόκειται για ορμονική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα. Η κορτιζόλη είναι ευρύτερα γνωστή ως «ορμόνη του στρες», αφού παράγεται μαζικά όταν ο οργανισμός βρίσκεται υπό πίεση, ωστόσο έχει και χρήσιμες λειτουργίες όπως η ρύθμιση της πίεσης και του σακχάρου. Η υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης στο αίμα οδηγεί στο σύνδρομο Cushing, το οποίο πλήττει τρεις φορές πιο συχνά τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες και έχει ως συμπτώματα την έντονη τριχοφυΐα και την ευαισθησία του δέρματος στα χτυπήματα (εμφανίζονται εύκολα μελανιές). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το σύνδρομο αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή ή με χειρουργείο.


4. Αλλεργία

Πέρα από το κοκκίνισμα των ματιών και τη ρινική καταρροή, η αλλεργική αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο , φυτό ή φάρμακο έχει ως σύμπτωμα το πρήξιμο του προσώπου, κυρίως γύρω από τα μάτια και τη μύτη. Η φλεγμονή που ευθύνεται για το πρήξιμο μπορεί να αντιμετωπιστεί με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.


5. Κυτταρίτιδα (όχι στους μηρούς και στους γλουτούς!)

Εκτός από τον γνωστό φλοιό πορτοκαλιού, κυτταρίτιδα ονομάζεται επίσης μια βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος που προκαλεί φλεγμονή, κοκκίνισμα και τοπική άνοδο της θερμοκρασίας στο πρόσωπο ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Τα συμπτώματα αυτά, ιδιαίτερα εάν το πρήξιμο εξαπλώνεται, επιβάλλουν την άμεση επίσκεψη στο νοσοκομείο. Αφού είναι βακτηριακή λοίμωξη, η κυτταρίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβίωση.


6. Πρόβλημα στον θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής ελέγχει, μεταξύ άλλων, τον μεταβολισμό και τη θερμοκρασία του σώματος. Εάν δεν παράγει επαρκή ποσότητα ορμονών, πρόβλημα που παρατηρείται σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού, οι ιστοί που βρίσκονται κάτω από το δέρμα διογκώνονται κι έτσι υπάρχει ένα γενικευμένο πρήξιμο. Άλλα συνήθη συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι τα ρίγη και το αίσθημα κόπωσης, η ξηρότητα του δέρματος και (στις γυναίκες) η ακανόνιστη περίοδος. Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της διαταραχής στη λειτουργία του θυρεοειδούς ώστε να χορηγηθεί στη συνέχεια η κατάλληλη θεραπεία.


onmed
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)