Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Εναερίτες του ΔΕΔΔΗΕ: Σκληρές προσπάθειες μέσα σε χιονοθύελλα


Συγκλονίζει η φωτογραφία με τους δύο εναερίτες του ΔΕΔΔΗΕ, που εν μέσω σφοδρής χιονόπτωσης στο Πήλιο βρίσκονται στην κυριολεξία κρεμασμένοι στον στύλο της ΔΕΗ για να μπορέσουν να επιδιορθώσουν βλάβη και να δώσουν ξανά ρεύμα σε όσους στερήθηκαν το πολύτιμο αγαθό στις πιο κρύες ημέρες του φετινού χειμώνα έως σήμερα.

Χιονοπτώσεις, παγετός, τσουχτερό κρύο. Τίποτα δεν σταμάτησε το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ που από την περασμένη Πέμπτη, οπότε και ξέσπασαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Μαγνησία, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για να επιδιορθώσει βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του taxydromos.gr.

Βλάβες που σημειώθηκαν από τις αλλεπάλληλες πτώσεις δέντρων και κλαδιών πάνω σε καλώδια και υποσταθμούς της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα για ώρες ολόκληρες νοικοκυριά και επιχειρήσεις όχι απλώς να μην έχουν φως, αλλά να μην μπορούν καν να λειτουργήσουν τα συστήματα θέρμανσης.

Με το ξέσπασμα του χιονιά και τις αλλεπάλληλες εκτεταμένες βλάβες, ανακλήθηκαν όλες οι άδειες. Περισσότεροι από 50 τεχνίτες, εργάτες, χειριστές μηχανημάτων χωρίστηκαν σε συνεργεία και ακροβολίστηκαν στον νομό για την αντιμετώπιση των βλαβών, όπου κι αν αυτές εντοπίζονταν. Στα πλέον δυσπρόσιτα σημεία του Πηλίου, σε μέρη όπου δεν υπήρχε πρόσβαση γιατί δεν είχε γίνει αποχιονισμός, πάνω σε στύλους, κοντά σε ρέματα, μέσα σε καλντερίμια.

Ασταμάτητα από το πρώτο φως της ημέρας μέχρι και τη δύση του ηλίου δούλευαν τα συνεργεία για να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο σπίτι. «Ξεχάσαμε τα σπίτια μας. Δουλεύαμε 20 ώρες το 24ωρο. Με τέσσερις ώρες ύπνο ήμασταν για να μπορέσουμε να δώσουμε γρήγορα ρεύμα όπου είχε διακοπή. Σε τέτοιες συνθήκες, όταν υπάρχει παγετός, διακοπή ρεύματος σημαίνει ότι τα σπίτια δεν μπορούν καν να λειτουργήσουν τα συστήματα θέρμανσης», αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου τεχνιτών του ΔΕΔΔΗΕ στον Βόλο Μάκης Μαρσουβανίδης.

Τα συνεργεία δούλευαν ασταμάτητα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Εναερίτες σκαρφαλωμένοι στον στύλο της ΔΕΗ την ώρα της χιονόπτωσης, χωμένοι μες το χιόνι μέχρι το γόνατο για δώδεκα ώρες.

Μέχρι και με χιονοπέδιλα περπατούσαν για να φθάσουν στο σημείο της επιχείρησης και να επιδιορθώσουν τις βλάβες. Χιόνι, αέρας, παγωνιά, προβλήματα ορατότητας, τίποτα δεν σταμάτησε στους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ, που παρά τον άριστο εξοπλισμό που τους παρέχεται υπέστησαν εγκαύματα σε πρόσωπο και χέρια από την πολύωρη παραμονή στην παγωνιά μέχρι να επιδιορθώσουν τις βλάβες. Οι εργαζόμενοι στα συνεργεία εναλλάσσονταν για να πάρουν μία ανάσα και να «ξεπαγώσουν».

«Σήμερα (σ.σ. χθες) το δίκτυο λειτουργεί στο 100%. Οπου υπήρξαν πολύωρες διακοπές ήταν γιατί δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε νωρίς και να μπορέσουμε να κάνουμε αποκαταστάσεις», αναφέρει ο κ. Μαρσουβανίδης. «Δόθηκε προτεραιότητα στο κεντρικό δίκτυο κι εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε μέσα από στενούς δρόμους και καλντερίμια», πρόσθεσε. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι η μοναδική πρόκληση. Ο μέσος όρος ηλικίας των τεχνιτών είναι 55 ετών και η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε ακραίες καιρικές συνθήκες απαιτεί προσοχή στο 100%.

Πρόκληση όμως συνιστά και η συμπεριφορά καταναλωτών. Υπήρχαν καταναλωτές που αναμφισβήτητα ταλαιπωρήθηκαν από τις πολύωρες διακοπές και ξέσπασαν σε εργαζόμενους που βρίσκονταν εκτεθειμένοι στο χιόνι και τις πολικές θερμοκρασίες για ώρες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο καθήκον τους. «Στόχος μας ήταν να πάρει γρήγορα ρεύμα και το τελευταίο σπίτι. Τα παράπονα είναι δικαιολογημένα σε τέτοιες συνθήκες», αναφέρει ο κ. Μαρσουβανίδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν είχαν όλοι την ίδια συμπεριφορά. Υπήρχαν και πολίτες που υπέμειναν τις διακοπές, νοιάστηκαν όμως περισσότερο για τον παράγοντα άνθρωπο και εκδήλωναν την πρόθεση να προσφέρουν τουλάχιστον ένα ζεστό ρόφημα στους εργαζόμενους στα συνεργεία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.