Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Οικογενειακό άσυλο: Πώς παραβιάζεται το Σύνταγμα όταν εισβάλλει με τη βία στο σπίτι σας η αστυνομία


Η επιχείρηση εκκένωσης στο Κουκάκι και τα περιστατικά ωμής αστυνομικής βίας σε κατοίκους της περιοχής έχουν γίνει πρώτο θέμα συζήτησης σε παρέες και στους κόλπους των social media.

Η πλευρά της αστυνομίας υποστηρίζει ότι οι αρχές εισέβαλαν σε γειτονικό σπίτι της κατάληψης στο Κουκάκι, παρουσία εισαγγελέα. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων ο εισαγγελέας ήρθε… κατόπιν «εορτής».

Δείτε τι ορίζει το Σύνταγμα για την αρχή του απαραβιάστου του οικογενειακού ασύλου, σε περίπτωση που εισβάλει η αστυνομία με τη βία στο σπίτι σας:

Το άρθρο 9 του Συντάγματος ορίζει ότι η κατοικία του καθενός είναι απαραβίαστη και κανένας δεν μπορεί να εισέλθει με τη βία σε αυτή, πλην της περίπτωσης της διεξαγωγής νόμιμης κατ'οίκον έρευνας με την παρουσία Δικαστικού λειτουργού (εισαγγελέα ή δικαστή).

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι η κατοικία του καθενός είναι άσυλο. Η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Καμία έρευνα δε γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας. Οι παραβάτες της προηγούμενης διάταξης τιμωρούνται για παραβίαση του οικογενειακού ασύλου και για κατάχρηση εξουσίας, και υποχρεούνται σε πλήρη αποζημίωση του παθόντος, όπως ο νόμος ορίζει.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.