Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ως χείρα βοηθείας στους επενδυτές


Το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, ουσιαστικά λύνει τα χέρια σε μεγάλες εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων, καθώς και σε εγκαταστάσεις «ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» (ΑΠΕ) για να δραστηριοποιηθούν σε περιοχές Natura. Με το νομοσχέδιο επιτρέπονται οι εξορύξεις υδρογονανθράκων μέσα σε ζώνες διαχείρισης οικοτόπων και ειδών, καταργώντας ουσιαστικά τις περιοχές Natura.

Επίσης, αφαιρείται από την τοπική κοινωνία να έχει γνώμη για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές.

Είναι σαφές, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο ώστε έτσι να προχωρήσουν πιο εύκολα οι διαδικασίες εξόρυξης και εγκατάστασης ΑΠΕ, χωρίς τυχόν νομικές και δικαστικές καθυστερήσεις. Για του λόγου το αληθές, θα σας παρουσιάσουμε κάποιες απόψεις φορέων, που κατατέθηκαν στην επιτροπή της βουλής για το θέμα:

«Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μητσόπουλος, μίλησε για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται λύσεις, που δεν θα υποτιμούν ούτε την ανάπτυξη αλλά ούτε και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο που προσπαθεί να λύσει πολλά και χρόνια ζητήματα, όπως η απλοποίηση της διαδικασίας για τις αδειοδοτήσεις.

Ο γενικός διευθυντής στο Συμβούλιο Βιώσιμης Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση βάζοντας τέλος στη χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειδοτήσεων. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ ορισμένων δραστηριότητων σε περιοχές NATURA με αυστηρές, όμως, προϋποθέσεις.

Ο σύμβουλος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών, Στυλιανός Ψωμάς, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να κάνει μια μεγάλη τομή σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ΑΠΕ και πρόσθεσε ότι χρειάστηκε τόλμη για να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις που υπήρχαν ώστε να πετύχει η χώρα το ζητούμενο που είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Γιώργος Παπαναστασίου, χαρακτήρισε θετική την απλοποίηση της νομοθεσίας για την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων».[1]

Οπότε, με τα παραπάνω, γίνεται προφανές ότι ο λόγος που έγινε αυτό το νομοσχέδιο ήταν για τις εύκολες αδειοδοτήσεις, εξορύξεων και ΑΠΕ.

Σ’ αυτό το σημείο να σημειώσουμε και τι σημαίνει Natura, που πολύς λόγος έγινε από πολλές οργανώσεις. Οι περιοχές Natura είναι θεσμοθετημένες από τους κυρίαρχους και κάθε κράτος τις διαχειρίζεται κατά το δοκούν και ανάλογα με το συμφέρον του. Ο χαρακτηρισμός Natura είναι δοτός και αφαιρείται ή υποβαθμίζεται όταν το απαιτούν οι συνθήκες. Το κράτος, λοιπόν, τις περιοχές Natura τις έγραφε στα παλιά του τα παπούτσια χρόνια τώρα, δίνοντας άδειες για χτίσιμο τουριστικών εγκαταστάσεων (βλέπε Costa Navarino), μετατρέποντάς τες σε χωματερές από τις οποίες ξεκινούν πυρκαγιές (βλέπε Ελαφόνησο), καταστρέφοντας αμμοθίνες[2] για την διάνοιξη δρόμων και την κατασκευή κατοικιών (βλέπε πευκόδασος της Ελαίας) και πάρα πολλά άλλα σε πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου. Ας μην ξεχνάμε ότι τις αδειοδοτήσεις για έρευνα σε περιοχές Natura τις είχε δώσει ο Σύριζα και χωρίς την βοήθεια του νομοσχεδίου. Έτσι, λοιπόν, οι περιοχές Natura για χρόνια καταστρέφονταν ή με επενδύσεις ή με φωτιά που έφερναν επενδύσεις.

Το περιβάλλον πρέπει να αναγνωρίζεται ως ενιαίο, αφήνοντας στην άκρη χαρακτηρισμούς που συμβάλουν στην διαμόρφωση της τιμής πώλησης απ’ το κράτος σε ιδιώτες.

Η υπεράσπιση του περιβάλλοντος με νομικούς όρους και προϋποθέσεις δεν επαρκεί, επειδή το κράτος μπορεί να αλλάξει το νομοθετικό του πλαίσιο και να το ισχυροποιήσει, όπως στην περίπτωση του νέου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

[1]https://www.teetkm.gr/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1/

[2] Οι αμμοθίνες ή θίνες, είναι μικροί λόφοι από άμμο που συνήθως βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές. Αποτελούν σημαντικό οικότοπο στη μεταβατική ζώνη θάλασσας και ξηράς και δημιουργήθηκαν από τις διεργασίες της διάβρωσης και της απόθεσης της άμμου στην παράκτια ζώνη.

https://anarchypress.wordpress.com/2020/06/11/%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%cf%89%cf%82-%cf%87%ce%b5%ce%af%cf%81/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)