Το τέλος του 2019 και το 2020 μόνο δεινά έχουν φέρει μέχρι στιγμής για την ανθρωπότητα. Η πανδημία της Covid-19 και η επικείμενη κατάρρευση της οικονομίας, που αναμένεται να οδηγήσει σε μια παγκόσμια κρίση, είναι υπεραρκετά για να μπορέσει κάποιος να θεωρήσει το 2020 ως μια πολύ άτυχη χρονιά.
Σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά, λες και βιώνουμε στο πετσί μας τις «δέκα πληγές του φαραώ», έρχονται τώρα και οι... ακρίδες.
Δεν είναι κάποιο αστείο για να το λέμε μεταξύ μας. Δισεκατομμύρια έντομα έχουν καταστρέψει δέντρα, καλλιέργειες και φρέσκα λιβάδια στην Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σομαλία από τον Δεκέμβριο. Η άγρια όρεξή τους αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια για την περιοχή εδώ και δεκαετίες.
Τώρα μια νέα γενιά ακρίδων απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από το να μετατραπεί σε πεινασμένο «θεριό», καθώς ξεκινά η εποχή της συγκομιδής, δυνητικά καταστρέφοντας τα προς το ζην 20 εκατομμυρίων ανθρώπων στην περιοχή, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), τον παγκόσμιο οργανισμό τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.
Τους τελευταίους μήνες η πανδημία της Covid-19 επηρέασε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του σμήνους των ακρίδων λόγω της απαγόρευσης πτήσεων και των κλειστών συνόρων. Έχει επίσης επιβραδυνθεί η παράδοση σημαντικού εξοπλισμού, με συνέπεια την παρεμπόδιση των προσπαθειών διεθνών εμπειρογνωμόνων, που επιδιώκουν να συμμετάσχουν στην καταπολέμηση του μεταναστευτικού παράσιτου.
Εάν δεν παραλάβουν τον εξοπλισμό, τα πρακτορεία έχουν προειδοποιήσει ότι οι αριθμοί ακρίδων θα πολλαπλασιαστούν έως και 400 φορές τον Ιούνιο και οι αυξανόμενοι αριθμοί τους θα μπορούσαν να μετατρέψουν την εισβολή τους σε πανούκλα μέχρι το τέλος του έτους.
Στην Ινδία
Το Πραγιάγκρα του Ουτάρ Πραντές στην Ινδία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια πιθανή «επίθεση» από σμήνος ακρίδων, που έφτασε στην πολιτεία από το Ρατζαστάν.
«Η περιφερειακή αρχή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμες να ελέγξουν την επίθεση των ακρίδων και έχουν προειδοποιήσει τους ανθρώπους. Έχουμε επίσης εκπαιδεύσει τους αγρότες για το πώς να σώσουν τις καλλιέργειές τους» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ ο δρ Σουνίλ Κουμάρ Σιχ, αξιωματούχος της περιφερειακής γεωργίας.
H Ντάουσα στο Ρατζαστάν, η Τζανσί στο Ουτάρ Πραντές, η συνοικία Τσαταρπούρ της Μαντία Πραντές είναι οι τρεις μεγάλες περιοχές στις οποίες έχουν επιτεθεί κυρίως οι ακρίδες. Οι περιοχές Ρατζαστάν, Πουντζάμπ, Χαριάνα και Μαντία Πραντές έχουν ήδη υποστεί ζημιές σε καλλιέργειες βαμβακιού και λαχανικών λόγω των μεταναστευτικών παρασίτων.
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είπε ότι η κυβέρνηση παρέχει κάθε βοήθεια στους αγρότες για να αντιμετωπίσουν τη γεωργική κρίση στη χώρα. «Η διοίκηση χρησιμοποιεί σύγχρονη τεχνολογία για να βοηθήσει τους αγρότες κατά της επίθεσης ακρίδων» δήλωσε ο Μόντι.
Αυτό που προκάλεσε την εισβολή των ακρίδων είναι η μεγάλης κλίμακας αναπαραγωγή τους που συνέβη στο Ιράν, το Μπαλουχιστάν και το Πακιστάν.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών είχε προειδοποιήσει, πολύ νωρίτερα, για την ανοιξιάτικη αναπαραγωγή ακρίδων της ερήμου, που συνεχίζεται στο νότιο Ιράν και το νοτιοδυτικό Πακιστάν, παρά τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις ελέγχου σε αυτές τις χώρες.
«Καθώς στεγνώνει η βλάστηση, περισσότερες ομάδες και σμήνη θα σχηματιστούν και θα μετακινηθούν από αυτές τις περιοχές στις καλοκαιρινές περιοχές αναπαραγωγής κατά μήκος και των δύο πλευρών των συνόρων Ινδίας - Πακιστάν σε πολλά κύματα από τώρα έως τουλάχιστον στις αρχές Ιουλίου.
Προβλέπονται βροχές κατά το πρώτο εξάμηνο τον Ιούνιο κατά μήκος των συνόρων Ινδίας - Πακιστάν που θα επέτρεπαν την ωοτοκία. Αυτό θα μειώσει την περαιτέρω ανατολική κίνηση σμηνών που έχουν ήδη φτάσει στο Ρατζαστάν της Ινδίας» επισήμανε ο FAO.
Οι καταστροφές
Η ακρίδα της ερήμου θεωρείται το πιο επικίνδυνο από όλα τα μεταναστευτικά είδη παρασίτων, λόγω της ικανότητάς της να αναπαράγεται γρήγορα και να καταστρέφει τις καλλιέργειες. Οι ενήλικες ακρίδες μπορούν να μεγαλώνουν περίπου στο μέγεθος του δείκτη του ανθρώπου.
Οι πεινασμένες ακρίδες έχουν μειώσει τα λιβάδια και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε καλαμιές σε περιοχές της ανατολικής Αφρικής, όπου εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στη γεωργία και την ποιμενική γη για την επιβίωσή τους.
Ένα σμήνος που καλύπτει την απόσταση ενός χιλιομέτρου μπορεί να αποτελείται ακόμη και από 80 εκατομμύρια ακρίδες, ενώ τουλάχιστον δέκα τέτοια σμήνη μασούσαν καλλιέργειες στην Ινδία από την Τετάρτη, σύμφωνα με το LWO. Αρκετά ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περίπου 123.500 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων είχαν ήδη καταστραφεί σε Ρατζαστάν και Μαντία Πραντές.
Η ζημιά των καλλιεργειών ήρθε τη στιγμή που πολλοί αγρότες είχαν ήδη να παλέψουν τις συνέπειες της καραντίνας δύο μηνών για τον κορωνοϊό στην Ινδία. Η καραντίνα τούς άφησε σε μεγάλο βαθμό χωρίς εργαζόμενους για να φροντίζουν τις καλλιέργειές τους. Η διπλή κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια της Ινδίας τους επόμενους μήνες.
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι περισσότερα σμήνη, που καταναλώνουν ακόμη καλλιέργειες στο Πακιστάν και στην Αφρική, θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν στην Ινδία τον Ιούνιο. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι φέτος φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα για τα ασυνήθιστα μεγάλα σμήνη ακρίδας.
Ο ανώτερος αξιωματούχος για την πρόβλεψη των κινήσεων των ακρίδων στον οργανισμό FAO του ΟΗΕ Κιθ Κρέσμαν δήλωσε ότι υπήρξε αναμφισβήτητη και σημαντική αύξηση στη συχνότητα των σφοδρών καταιγίδων τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του καλοκαιριού. «Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, αν αποδίδεται συγκεκριμένα στην κλιματική αλλαγή ή όχι, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερες εκρήξεις και αναταραχές στην ακρίδα της ερήμου στο Κέρας της Αφρικής».
ΥΠΑΤΙΑ ΚΟΚΚΙΝAΚΗ
via
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)