Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Δολοφονία Φλόιντ: Μαθήματα αμερικάνικης ιστορίας


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Μινεάπολη, με το δήμαρχο της πόλης να καλεί την εθνοφρουρά προκειμένου να συγκρατήσει τους χιλιάδες εξαγριωμένους διαδηλωτές και τη βία που έχει ξεσπάσει στην πόλη, αποτέλεσμα της απάνθρωπης και αναίτιας δολοφονίας του 46χρονου αφροαμερικανού Τζορζτ Φλόιντ, από αστυνομικό μπροστά στα μάτια των άπραγων συναδέλφων του κατά την επιχείρηση σύλληψής του κι ενώ ήταν άοπλος.


Το βίντεο που τράβηξαν περαστικοί και δείχνει τον Φλόιντ, με το πρόσωπο στο πεζοδρόμιο και χειροπέδες περασμένες πισθάγκωνα, να επαναλαμβάνει «δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω» καθώς ο λευκός αστυνομικός πιέζει το αριστερό του γόνατο στον σβέρκο του προκάλεσε την οργή μαύρων και λευκών συμπολιτών του, που τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά βρίσκονται υπό εξέγερση, αλλά και ένα τεράστιο κύμα θυμού κι αλληλεγγύης ανά την υφήλιο



Πολλά κτήρια έχουν πυρποληθεί, καταστήματα έχουν λεηλατηθεί, ενώ υπάρχουν συνεχόμενες συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία απαντά με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Το σπίτι του αστυνομικού που έπνιξε τον Φλόιντ, φυλάσσεται από δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς και πολιορκείται από διαδηλωτές.

Τα σοβαρά επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός ανθρώπου από πυροβολισμό κοντά στο σημείο των διαδηλώσεων. Το αστυνομικό τμήμα της πόλης, όπου υπηρετούσαν οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στη δολοφονία, πριν την απόλυσή τους, τυλίχθηκε στις φλόγες και εκκενώθηκε.

Με επέμβαση του στρατού που θα σκοτώνει όσους κάνουν πλιάτσικο απειλεί ο Τραμπ. «Δεν αντέχω να βλέπω να συμβαίνει αυτό σε μια μεγάλη αμερικανική πόλη, τη Μινεάπολη. Ολική έλλειψη ηγεσίας. Είτε ο πολύ αδύναμος ριζοσπαστικός αριστερός δήμαρχος, Τζέικομπ Φράι, θα οργανωθεί και θα πάρει τον έλεγχο της πόλης ή θα στείλω την Εθνική Φρουρά και θα ολοκληρώσω τη δουλειά.....» τουίταρε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όμως δεν είναι μόνο η πολιτεία της Μινεσότα που συνταράσσεται από τις οργισμένες αντιδράσεις. Το Ντένβερ στο Κολοράντο, η Νέα Υόρκη, το Μέμφις στο Τενεσί, το Φοίνιξ στην Αριζόνα και το Οχάιο είναι μερικές μόνο από τις περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά της ρατσιστικής βίας.

Εν τω μεταξύ, στους τέσσερις αστυνομικούς που αποπέμφθηκαν προσωρινά από το Σώμα, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αν και η οικογένεια του Φλόιντ ζητά να κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία και οι τέσσερις.

«Αυτοί οι αστυνομικοί πρέπει να συλληφθούν εδώ και τώρα και να τους καταλογιστούν ευθύνες για όλα, γιατί όλος αυτός ο κόσμος θέλει δικαιοσύνη εδώ και τώρα», δήλωσε ο αδερφός του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ ο αστυνομικός που τον δολοφόνησε χρειάστηκε μέρες ταραχών, διαδηλώσεων και παγκόσμιας κατακραυγής για να συλληφθεί.

Την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του αστυνομικού που πατούσε στον λαιμό με το γόνατό του τον Φλόιντ, ζήτησε και ο δήμαρχος της Μινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι, ο οποίος δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της έρευνας, είναι ξεκάθαρο ότι ο θάνατος του Φλόιντ είναι αδικαιολόγητος και ότι το γεγονός ότι ήταν αφροαμερικανός έπαιξε ρόλο.

Μάλιστα, τον εν λόγω αστυνομικό Ντέρεκ Τσάβιν, βαραίνουν 18 καταγγελίες βίας και αυθεραισίας, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα, ενώ ο ασιατικής καταγωγής Του Τάο, είχε έξι καταγγελίες, μία εκ των οποίων παραμένει υπό έρευνα. Οι άλλοι δύο, ο Τόμας Λέιν και ο Τζέι Αλεξάντερ Αλεξάντερ δεν είχαν να παρουσιάσουν καταγεγραμμένο ιστορικό βίας.

Αντίθετα, ο Τζορτζ Φλόιντ, ήταν ένας φτωχός αφροαμερικανός, ο οποίος σύμφωνα με όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, μοιραζόταν την ίδια μοίρα με εκατομμύρια άλλους Αμερικανούς. Αγωνιζόταν να βρει δουλειά εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο 46χρονος μετακόμισε το 2014 στη Μινεάπολη από το Χιούστον, όπου μεγάλωσε σε μια φτωχογειτονιά, Τα τελευταία χρόνια δούλευε σε δύο δουλειές, οδηγός φορτηγού και παρκαδόρος σε ένα εστιατόριο για να τα βγάλει πέρα, όμως έμεινε άνεργος όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού.

«Η βία φέρνει αυτήν την αντίδραση»



«Όταν η πολιτισμένη συμπεριφορά οδηγεί στο θάνατο, η εξέγερση είναι η μόνη λογική αντίδραση. Θ’ αρχίσει να βρέχει εκκλήσεις για ειρήνη, κι όταν έρθουν, θα συναντήσουν αυτά μη ακουόντων, διότι ήταν η δική σας βία αυτή που προκάλεσε αυτή την αντίσταση. Έχουμε δικαίωμα να δώσουμε μάχη αντιδρώντας. Αναπαύσου δυνατός Τζορτζ Φλόιντ», έγραψε σε ανάρτησή του ο αστέρας του αμερικάνικου φούτμπολ, Κόλιν Κάπερνικ, ένας από τους πολλούς αφροαμερικανούς αθλητές, μεταξύ αυτών και ο διάσημος μπασκετμπολίστας Λεμπρόν Τζέιμς, και καλλιτέχνες,  που αντέδρασαν με θυμό, καταδικάζοντας την εν ψυχρώ δολοφονία του Φλόιντ και δήλωσαν την υποστήριξή τους σε εκείνους που διαμαρτύρονται.

«Αυτό που έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες και το συναίσθημα που προκαλείται είναι το αποτέλεσμα μεγάλου θυμού και θλίψης… που έχει εισέλθει στη μαύρη κοινότητά μας - όχι μόνο λόγω των πέντε λεπτά τρόμου, αλλά των 400 χρόνων», δήλωσε ο δήμαρχος της Μινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι.

Οι ταραχές στη Μινεάπολι θυμίζουν την εξέγερση στο Λος Άντζελες το 1992, όταν η πολιτεία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας του κύματος βίας που ξέσπασε μετά την αθώωση τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνταν με αδιάσειστα στοιχεία ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον μαύρο Ρόντνεϊ Κιγκ.

Ο φρικτός θάνατος του Φλόιντ, επίσης, συγκρίθηκε με αυτόν του Ερικ Γκάρνερ, που το 2014 στη Νέα Υόρκη, έπεφτε νεκρός από ασφυξία, φωνάζοντας, όπως ο Φλόνιτ, λίγο πριν ξεψυχήσει «I can’t breathe!» - «Δεν μπορώ να αναπνεύσω!».

Ο Έρικ Γκάρνερ έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της σύλληψής του επειδή πούλαγε λαθραία τσιγάρα, όταν ο αστυνομικός επιχείρησε να τον ακινητοποιήσει με μια λαβή, οδηγώντας τον άοπλο άνδρα, που αντιμετώπιζε προβλήματα παχυσαρκίας, στον θάνατο.


Αλλά και τη δολοφονία της αφροαμερικανής Μπριόνα Τέιλορ, που είχε πυροβοληθεί και σκοτωθεί από αστυνομικές σφαίρες τον περασμένο Μάρτιο. Στις 13 Μαρτίου 2020 η Μπριόνα Τέιλορ, 26 ετών και ο σύντροφός της Κένεθ Γουόκερ κοιμούνταν μέσα στο διαμέρισμά τους στην πόλη Λούισβιλ όταν αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα, χωρίς καμία προειδοποίηση, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας της γυναίκας. Οι αστυνομικοί είχαν ένταλμα έρευνας και αναζητούσαν έναν ύποπτο ο οποίος όχι μόνο δεν κατοικούσε πλέον στο κτίριο αλλά είχε ήδη συλληφθεί. Τουλάχιστον οκτώ σφαίρες χτύπησαν την Μπριόνα Τέιλορ.

Όπως και τη δολοφονία του Αμαντ Αρμπερι. Ο 25χρονος αφροαμερικανός έπεσε νεκρός στις 23 Φεβρουαρίου 2020 όταν πυροβολήθηκε, ενώ έκανε τζόκινγκ στη γειτονιά του, στο Μπράσγκουικ της Τζόρτζια.

Δύο άνδρες, ο Τρεβις ΜακΜάικλ, 34 ετών και ο πατέρας του, Γκρέγκορι ΜακΜάικλ, 64 ετών, κάτοικοι του Μπράνσγουικ συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για τη στυγνή δολοφονία του Άρμπερι, μετά την κυκλοφορία βίντεο που είχε απαθανατίσει την αποτρόπαιη πράξη. Στην αστυνομία ισχυρίστηκαν ότι κυνήγησαν τον 25χρονο επειδή υποψιάστηκαν ότι είναι κλέφτης.

Οι οικογένειες των Φλόντ, Τέιλορ, και Άρμπερι (όλες με νεκρούς από αστυνομικούς) εξέδωσαν κοινή δήλωση. Πιο συγκεκριμένα ανέφεραν: «Είμαστε συντετριμμένοι για την ανόητη βία που έχει ραγίσει τις καρδιές των οικογενειών μας. Ενώ είμαστε ευγνώμονες για την έκχυση της αγάπης και της υποστήριξης, είναι σημαντικό τώρα – περισσότερο από ποτέ – να χρησιμοποιούμε τις φωνές μας για να κάνουμε αλλαγές, να απαιτήσουμε λογοδοσία στο σύστημα δικαιοσύνης μας και να τιμήσουμε τις κληρονομιές της Breonna, του Ahmaud και του George ζωντανά. Αυτό είναι μια εθνική κρίση και η κυβέρνησή μας πρέπει να αναλάβει άμεση και εκτεταμένη δράση για την προστασία των κοινοτήτων μας». Οι οικογένειες ζήτησαν ακρόαση από το Κογκρέσο και μια εθνική ομάδα εργασίας για τη δημιουργία νέας νομοθεσίας που αποσκοπεί στον τερματισμό της φυλετικής βίας και στην αύξηση της ευθύνης της αστυνομίας.

Η μακρά ιστορία της βίας στην Αμερική



Ο θάνατος του Φλόιντ «εμπίπτει σε ένα ευρύτερο μοτίβο» συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων σε μαύρες κοινότητες που «πηγαίνει πίσω στην περίοδο της ανασυγκρότησης, όταν δημιουργήθηκαν πολλές αστυνομικές υπηρεσίες για να παρακολουθούν τις μαύρες κοινότητες και να ελέγχουν μαύρους πληθυσμούς», λέει ο Keith A. Mayes, καθηγητής Αμερικανών και Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Twin Cities.

Η κατανόηση της εξέγερσης στη Μινεάπολη απαιτεί κατανόηση της ιστορίας της φυλετικής γεωγραφίας της πόλης, λέει ο Kirsten Delegard, ιστορικός και διευθυντής του Mapping Prejudice στο Πανεπιστημίου της Μινεσότα που έχει μελετήσει τις φυλετικές συμβάσεις, δηλαδή τις νομικές ρήτρες που αφορούσαν ιδιοκτησίες και περιουσιακά στοιχεία και ουσιαστικά κρατούσαν αυτή τη γη για αποκλειστική χρήση από λευκούς.

«Όπως κάθε μαύρη γειτονιά στη χώρα, έχει επίσης υποβληθεί σε υπερβολική αστυνόμευση και σε πολύ διαφορετικά είδη αστυνομικών πρακτικών σε σχέση με την λευκή γειτονιά, λίγα τετράγωνα μακριά. Ο τατσισμός διατρέχει τα πάντα, ακόμη και το αν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι μαύροι στο δημόσιο χώρο», λέει. Πέραν της Μινεάπολης, ενδεικτικά για το 2019 η αστυνομία στις ΗΠΑ σκότωσε 1099 άτομα εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι αφροαμερικανοί.

Κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ η αστυνομία σκοτώνει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους ανά έτος. Σύμφωνα με το Mapping Police Violence, τη διαδραστική βάση δεδομένων, οι μαύροι είναι τρεις φορές πιο πιθανό να δολοφονηθούν από τους λευκούς, και πιο πιθανό να είναι άοπλοι. Το 99% των δολοφονιών από αστυνομικούς μεταξύ 2013-2019 δεν οδήγησε σε δίωξη των αστυνομικών.

Μάλιστα, με αφορμή και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ η  Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απεύθυνε έκκληση στις αμερικανικές αρχές να λάβουν «σοβαρά μέτρα» για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις «δολοφονίες» αφροαμερικανών.

«Είναι η τελευταία μιας μακράς σειράς δολοφονιών άοπλων Αφροαμερικανών που διέπραξαν Αμερικανοί αστυνομικοί και αυτόκλητοι δικαστές», επισημαίνει η Μισέλ Μπατσελέτ.

«Οι αμερικανικές αρχές πρέπει να λάβουν σοβαρά μέτρα για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις δολοφονίες και να διασφαλίσουν ότι θα απονέμεται δικαιοσύνη, όταν διαπράττονται», συμπλήρωσε.
«Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου, καθώς πρέπει να προσθέσω το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ σε εκείνα της Μπριόνα Τέιλορ, του Έρικ Γκάρνερ, του Μάικλ Μπράουν και πολλών άλλων άοπλων Αφροαμερικανών, που πεθαίνουν εδώ και χρόνια στα χέρια της αστυνομίας, όπως επίσης και σε εκείνα ανθρώπων όπως ο Αμάντ Άρμπερι και ο Τρέιβον Μάρτιν, που δολοφονήθηκαν από αυτόκλητους δικαστές», τονίζει η Μισέλ Μπατσελέτ.

Πηγή: tvxs.grhttp://sioualtec.blogspot.com/2020/06/blog-post_87.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)