Ενδοκυβερνητική "μάχη" για το αν θα δοθεί σε πληττόμενους ή συνταξιούχους – Οι αντιδράσεις των θεσμών. Τη χορήγηση έκτακτου κοινωνικού μερίσματος τον Δεκέμβριο, σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες δρομολογεί η κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.
Ωστόσο υπάρχουν "διαμάχες" μέσα στην κυβέρνηση για τους δικαιούχους του μερίσματος και συγκεκριμένα εάν θα είναι οι πληττόμενοι ή οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη προτείνουν την χορήγηση έκτακτου μερίσματος τον Δεκέμβριο, παρά το γεγονός ότι, ο φετινός προϋπολογισμός αντί για υπερπλεονάσματα θα παρουσιάσει... υπερελλείμματα.
Οι υποστηρικτές του μερίσματος προτείνουν, όπως η δαπάνη του μερίσματος να «χρεωθεί» στο έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού, καθώς λόγω του κορονοϊού, είναι μια χρονιά χαμένη. Άρα και να αυξηθεί το έλλειμμα κατά ένα ποσό, 500 – 1.000 εκατ. ευρώ, δεν σημαίνει και κάτι.
Ως προς τους δικαιούχους του μερίσματος υπάρχουν διαμάχες μέσα στο κυβερνητικό επιτελείο. Μία μερίδα προτείνει όπως το έκτακτο μέρισμα να δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους (με συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ) που αποκλείονται από τα αναδρομικά της περιόδου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016.
Επίσης, οι υποστηρικτές της χορήγησης μερίσματος στους συνταξιούχους, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να προτιμηθεί η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, επειδή εκτός του ότι, οι περισσότεροι μένουν εκτός της λήψης των αναδρομικών, καταργήθηκε και η 13η σύνταξη, που θα έλαβαν για πρώτη και τελευταία φορά τον Μάιο του 2019.
Άλλα κυβερνητικά στελέχη προτείνουν όπως το μέρισμα να δοθεί σε εργαζόμενους που εξακολουθούν και πλήττονται από την πανδημία καθώς και σε ανέργους, προσθέτοντας ότι οι συνταξιούχοι δεν επλήγησαν από το γενικό ή τα τοπικά lockdown.
Η ίδια πτέρυγα των κυβερνητικών στελεχών τονίζουν, ότι, στο ενδεχόμενο να χορηγηθεί μέρισμα στους συνταξιούχους που δεν επλήγησαν από τον κορονοϊό, θα υπάρξει αντίδραση των θεσμών, καθώς η κυβέρνηση (όπως άλλωστε και όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ) έχει λάβει το «πράσινο φως» για αύξηση των δαπανών που αφορούν σε πληττόμενους και όχι για γενικές δαπάνες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο προσεχές διάστημα και μέχρι την 20ή Νοεμβρίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021.
Επισημαίνεται πως, για το 2020 καταργήθηκε η 13η σύνταξη, αλλά προβλέφθηκε στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, κονδύλι ύψους 0,5% του ΑΕΠ ή 930 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες από αναδρομικά και άλλες πολιτικές στήριξης των συνταξιούχων. Ωστόσο η δαπάνη για τα αναδρομικά ήταν υψηλότερη, ήτοι 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η κυβέρνηση θα δώσει μόλις το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ ξεχάστηκαν και οι άλλες πολιτικές στήριξης των συνταξιούχων, λόγω της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2019 καταβλήθηκε κοινωνικό μέρισμα σε μόλις 270.000 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών, ενώ τον Δεκέμβριο του 2018 είχε καταβληθεί μέρισμα από το υπερπλεόνασμα σε περισσότερα από 1.600.000 άτομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)