Θοδωρής Καραγιαννίδης
Το σχέδιο για τον έλεγχο της πανδημίας ήταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ένα γενικό lockdown 15 ημερών τον Δεκέμβριο ώστε να αποφευχθούν οι χριστουγεννιάτικοι συνωστισμοί σε κλειστούς χώρους.
Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα φέρνουν πιο κοντά το μοντέλο του Παρισιού: Απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 6 το πρωί σε συνδυασμό με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλά δεν θα μπορούσε να το επιβεβαιώσει. Ποτέ δεν επιβεβαιώνονται τα νέα μέτρα πριν επιβληθούν.Η λέξη lockdown είναι απαγορευμένη από την κυβέρνηση γιατί θεωρείται καταστροφική για το σχεδιασμό των επιχειρήσεων στον τουρισμό, την εστίαση, τη διασκέδαση, γενικά για την οικονομία της νύχτας. Ηδη και μόνο η ανακοίνωση ότι οι εσωτερικοί χώροι θα λειτουργούν με πληρότητα 50% έχει φέρει απολύσεις και μειώσεις μισθών σε εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία.
Η εικόνα είναι ακόμη πιο δυσοίνωση στους χώρους του πολιτισμού όπου οι όροι είναι ακόμη πιο αυστηροί και σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν εντελώς αδύνατη τη δημόσια λειτουργία τους. Οι ειδικοί προειδοποιούν ήδη ότι τα Χριστούγεννα δεν θα έχουμε ρεβεγιόν και τις γιορτινές συνάξεις που συνηθίζαμε. Τι ακριβώς εννοούν; Και πώς θα απαγορευτούν οι κοπές της πρωτοχρονιάτικης πίτας σε γεμάτα σπίτια;
Δεν το εξηγούν γιατί δεν επιτρέπεται να μπουν σε λεπτομέρειες. Οι γνωρίζοντες όμως τις συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο βεβαιώνουν ότι αν η δυναμική της πανδημίας συνεχιστεί η απόφαση για ένα εναλλακτικό lockdown τύπου Παρισιού είναι θέμα λίγου χρόνου. «Ο καλός καιρός που μας κρατάει ακόμη έξω δεν το έχει φέρει ακόμη» σημειώνει μιλώντας στο tvxs γνωστός από την παρουσία του στα ΜΜΕ λοιμωξιολόγος.
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο επιδημιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας σε άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό «Scandinavian Journal of Public Health» έσπασαν το ταμπού και μίλησαν για το lockdown τονίζοντας πως πρόκειται για ένα δίλημμα, στο οποίο συγκρούονται η Δημόσια Υγεία και η Οικονομία. Και εξήγησαν: «Όταν, όμως, δεν είναι διαθέσιμα τα θεραπευτικά μέσα και τα εμβόλια, το lockdown μπορεί να αποτρέψει μαζικές απώλειες ανθρώπινων ζωών από τη γρήγορη διασπορά του ιού σε έναν πληθυσμό χωρίς ανοσολογική απάντηση. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε χώρες με ανεπαρκή συστήματα Υγείας και κοινωνικές ανισότητες».
Η χώρα μας έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά: Δεν έχει επιτευχθεί ούτε κατ ελάχιστον ανοσία της αγέλης, είναι ανεπαρκές το σύστημα υγείας και υπάρχουν μεγάλες ανισότητες.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας που στην πρώτη φάση της πανδημίας ήταν το εμβληματικό πρόσωπο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αποφεύγει να συγκρουστεί με την κυβέρνηση ή να την εκθέσει ευθέως αλλά δηλώνει με την απουσία του από το προσκήνιο τη διαφοροποίησή του από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Μέχρι το καλοκαίρι το όνομά του ακουγόταν μέχρι και στα σενάρια του ανασχηματισμού ως μελλοντικού υπουργού Υγείας ενώ κάποιες διαρρές τον ήθελαν επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ στις επόμενες εκλογές.
Αυτό που στην πράξη συμβαίνει είναι ότι έχει αποχωριστεί τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, παραμένει επικεφαλής της επιτροπής επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση, δεν δημοσιοποιεί τις διαφωνίες του, αλλά δείχνει στην πράξη πού ακριβώς βρίσκεται. Και σε αυτή τη συγκυρία βρίσκεται μακριά από το Μέγαρο Μαξίμου.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)