Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Θερίζουν φτώχεια και ανεργία στην ελληνική κοινωνία


Ιωάννα Σωτήρχου

Η έλλειψη προσβασιμότητας και συμμετοχής στις πολιτικές που στόχο έχουν την άρση του αποκλεισμού αποτελεί ένα πάγιο πρόβλημα.Το τέλος της φτώχειας είναι πολιτική επιλογή: αυτό είναι το μήνυμα της απολογιστικής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που έδωσε το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Φτώχειας στις 17 Οκτωβρίου και τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του.

Από τους δύο εκατομμύρια φτωχούς -το 19% του πληθυσμού τη δεκαετία του 1990- μέχρι το 36% ως αποτέλεσμα των μνημονίων περί τα μέσα της δεκαετίας που μας πέρασε και την κοινωνία του 1/3 που σήμερα διαβιώνει σε συνθήκες φτώχειας, οι ομιλητές μίλησαν για τις πρωτοβουλίες και πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που κατεβλήθησαν στην προσπάθεια καταπολέμησης της φτώχειας, με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά, ωστόσο να απαιτείται επέκτασή του, και τις επείγουσες προκλήσεις που προέκυψαν λόγω πανδημίας.

Ηδη μισό εκατομμύρια παιδιά ζουν σε οικογένειες στο όριο της φτώχειας, ενώ στους ανέργους προστέθηκαν 600.000 επιπλέον άτομα και τα συσσίτια εγγυώνται τροφή για περισσότερα από μισό εκατομμύρια άτομα και νοικοκυριά, σύμφωνα με μερικά από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν. Η έλλειψη προσβασιμότητας και συμμετοχής στις πολιτικές που στόχο έχουν την άρση του αποκλεισμού αποτελεί ένα πάγιο πρόβλημα, με εξέχον παράδειγμα την τρίτη ηλικία που λόγω αδυναμίας χρήσης του διαδικτύου αδυνατεί να εξασφαλίσει ακόμη και στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας.

Στη συζήτηση παρενέβη η καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη, αναφέροντας τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να μειώσει την ακραία φτώχεια (κάρτα σίτισης, σχολικά γεύματα, πιλοτική χορήγηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης) και να εξασφαλίσει υγεία για όλους, ακόμη και όσους δεν είχαν ασφάλιση.

Από άλλες παρεμβάσεις έγινε ακόμη γνωστή η Ελληνική Πρωτοβουλία για το Βασικό Εισόδημα που συμμετέχει στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για Βασικό Εισόδημα Ανευ Ορων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο θα διασφαλίζει την υλική επιβίωση και τη δυνατότητα κάθε ατόμου να συμμετέχει στην κοινωνία ως μέρος της οικονομικής της πολιτικής, αίτημα για το οποίο υπάρχει ο στόχος να συλλεχθούν 1.000.000 υπογραφές. 

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό κάλεσμα, με τον τρόπο αυτόν θα υλοποιηθεί ο στόχος της κοινής δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2017, σύμφωνα με την οποία «η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα υποστηρίξουν επίσης τη δημιουργία αποδοτικών, βιώσιμων και δίκαιων συστημάτων κοινωνικής προστασίας με στόχο την εγγύηση του βασικού εισοδήματος» για να καταπολεμήσουν την ανισότητα.

Επίσης κοινοποιήθηκε στους συμμετέχοντες στη συνέντευξη η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας με τις δυσοίωνες προβλέψεις: η πανδημία του κορονοϊού ενδέχεται να οδηγήσει σε ακραία φτώχεια, δηλαδή διαβίωση με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα, έως και 150 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη του 2021, εξαλείφοντας τρία χρόνια προόδου στις προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας στον κόσμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού, το 9,1%-9,4% του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας φέτος, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση του ποσοστού ακραίας φτώχειας μετά από περίπου 20 χρόνια.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)