Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Γέφυρα: Σωτήριο πρόγραμμα για 38.000 δικαιούχους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας

 

Το πρόγραμμα «Γέφυρα» αποδεικνύεται σωτήριο για τους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια, καθώς ενισχύθηκαν με 13,3 εκατ. ευρώ 38.054 δικαιούχοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, εξασφαλίζοντας την επιδότηση μέρους της δόσης για 57.205 δάνεια.

Η ενίσχυση των δανειοληπτών «έσωσε» αρκετά νοικοκυριά από το «κοκκίνισμα» των δανείων πρώτης κατοικίας, ενώ η απόφαση για επέκταση του προγράμματος στα επιχειρηματικά αποτελεί σημαντική εξέλιξη, καθώς μέρος αυτών είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία ως εγγύηση για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Η κάλυψη υποχρεώσεων στεγαστικών δανείων αποτελεί προτεραιότητα για πολλά νοικοκυριά, με τις αλλαγές σε εργασιακά και οικονομικά λόγω πανδημίας να προβληματίζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, το 77,8% των δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο εκτιμά ότι θα καταφέρει να το εξυπηρετήσει, ωστόσο το 15,4 εκτιμά ότι δε θα τα καταφέρει.

Παράλληλα, έχει αυξηθεί το ποσοστό αυτών που φοβούνται για πιθανή απώλεια του ακινήτου τους στο μέλλον κατά 14,7% , με το 47,9% αυτών που εκφράζουν αυτόν τον φόβο να εντάσσονται το 2020 στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Απ' τα ελληνικά νοικοκυριά που μένουν σε ιδιόκτητο σπίτι, το 27% έχει ενεργό στεγαστικό δάνειο, και από αυτά:

  • Το 15,4% έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων στεγαστικού δανείου
  • Το 12,2% καταβάλλει τις δόσεις με κάποια καθυστέρηση
  • Το 10,1% έχει καθυστερημένες οφειλές περισσότερο από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από ΓΣΕΒΕΕ, το πρόγραμμα «Γέφυρα» έχει βοηθήσει στη μείωση των νοικοκυριών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά δάνεια, καθώς το 2019 αντίστοιχα είχε καταγραφεί πως τα νοικοκυριά που κατέβαλλαν τις δόσεις με μικρή καθυστέρηση ήταν 14,3%, ενώ οι καθυστερημένες οφειλές για πάνω από τρεις μήνες ήταν 14,7%.

Το 10,1% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων, με τα νοικοκυριά αυτά να εντοπίζονται κυρίως σε εκείνα με εισόδημα έως 10.000 ευρώ (18,3%), άνεργο μέλος (17,5%), πολυμελή νοικοκυριά (15,6%).

Με πληροφορίες από «Τα Νέα» και τη Δήμητρα Σκούφου.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)