Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Θα εισακουστεί ο αντεισαγγελέας;

 

Άντα Ψαρρά

Ξαφνιάζει ευχάριστα η εκδήλωση ευαισθησίας ενός ανώτατου δικαστικού λειτουργού όταν με μια εξαιρετική εγκύκλιο οδηγιών προς τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας (eisap.gr 2.10.2021) ζητά την προστασία των πλέον ευάλωτων, δηλαδή των ψυχικά ασθενών που κλείνονται χωρίς τη θέλησή τους σε ψυχιατρεία και ιδιωτικές κλινικές.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Παπαγεωργίου αναφέρει ότι «η άσκηση της εισαγγελικής αρμοδιότητας στη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας, επέκεινα (πέραν) του στενού υπηρεσιακού καθήκοντος, αξίζει να προσελκύει το έμπρακτο ενδιαφέρον των εισαγγελικών λειτουργών για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας: στον ψυχικά ασθενή συνάνθρωπό μας πρέπει να παρέχεται περίθαλψη και νοσηλεία ώστε πρωτίστως ο ίδιος να θεραπεύεται και παράλληλα το κοινωνικό περιβάλλον του να προστατεύεται από τυχόν επικίνδυνες ενέργειές του, οφειλόμενες στην έλλειψη νοσηλείας του».

Ζητά από τους εισαγγελείς να μην ξεχνούν ότι: "Η ουσία της άσκησης του λειτουργήματός μας δεν είναι η διενέργεια τυπικών διεκπεραιωτικών πράξεων. Ο μαχόμενος εισαγγελικός λειτουργός, ιδίως του πρώτου βαθμού, αφουγκράζεται τον ανθρώπινο πόνο και διακονεί την αληθινή (την ουσιαστική) δικαιοσύνη, η οποία συμπαρίσταται στον αδύναμο άνθρωπο. Προς μια τέτοια, "πονετικιά" (όπως την περιγράφει ο Νίκος Καζαντζάκης), δικαιοσύνη πρέπει πάντοτε να στοχεύουμε όλοι μας". Αναφέρεται στην υποχρέωση της πολιτείας να φροντίζει και να παρέχει περίθαλψη και θεραπεία στους ψυχικά ασθενείς, αλλά και στην υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες από "δυνητικά επικίνδυνους ψυχικά συνανθρώπους μας".

Ο αντεισαγγελέας αναφέρεται στο περιστατικό της διπλής δολοφονίας στο Πήλιο από δράστη για τον οποίο καθυστερούσε εμφανώς η απόφαση για ακούσια νοσηλεία. Παραθέτοντας τους σχετικούς νόμους ζητά «την πλήρη εκτίμηση της ενδεχόμενης επικινδυνότητας με αιτιολογημένες γνωματεύσεις γιατρών», αλλά και τον απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ασθενούς. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο, παρά την πρόσφατη υπουργική απόφαση συνέχισης μιας ακούσιας νοσηλείας σε ιδιωτική κλινική, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο εισαγγελέας εξακολουθεί να διατάσσει τη μεταφορά του ψυχικά ασθενούς αποκλειστικά σε δημόσια ψυχιατρική κλινική για εξέταση και σύνταξη των γνωματεύσεων από τους ψυχιάτρους της». Πόσα εγκλήματα άραγε θα είχαν εμποδιστεί και από την άλλη μεριά πόσοι άνθρωποι θα είχαν γλιτώσει τον παρατεταμένο ακούσιο εγκλεισμό τους αν γινόταν πράξη η εγκύκλιος;

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.