![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUjZUluw53NIfD2UMNkFN8rV04WEFaCTno7_nv_EVyht2tfn4bg_M96lCiFxJ0_GqRHuQ-ckVNiXgpfx0e_-ppJkiKNgj9Zs0AcYWXdTRk2geZBP81KloVt8doi2MAUpAQYEIf_L437SgZ7ia_CjcsA9QWeFQDnIvzyuDTvMaq9s9Zm7ZZNdJ6Pd2Z_Lg/w640-h428/girl-1820122_640.jpg)
Λόγω της εποχής και των αναμενόμενων συναθροίσεων και συγχρωτισμών να υπενθυμίσουμε μερικά απλά μέτρα προφύλαξης από λοιμώξεις αναπνευστικού.
- Κρατάτε κάποιες αποστάσεις από τους άλλους όπου κι αν βρίσκεστε.
- Πλένετε τακτικά τα χέρια σας και ιδιαίτερα προ του φαγητού.
- Αν δεν υπάρχει δυνατότητα νερού και σαπουνιού χρησιμοποιείτε αντισηπτικά μαντηλάκια ή αντισηπτικά υγρά τσέπης.
- Μην αγγίζετε με όχι καθαρά χέρια μύτη, μάτια, στόμα..
- Όταν είστε αδιάθετοι ή και άρρωστοι μην κυκλοφορείτε έξω. Μη συχνάζετε πουθενά.
- Όταν βήχετε χρησιμοποιείτε χαρτομάνδηλα μιας χρήσεως ή τον αγκώνα σας για να παρεμποδίσετε κατά δύναμη τη διασπορά σταγονιδίων.
- Μη χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού. Βλάπτουν αντί να ωφελούν.
- Θυμηθείτε ότι η χρήση αντιβιοτικού σε ιογενή λοίμωξη αναπνευστικού μπορεί να μειώσει την αμυντική ικανότητα του πνεύμονα.
ΜΑΣΚΑ. Τελείως αμφιλεγόμενο μέσον προστασίας. Προφυλάσσει τον πάσχοντα κυρίως. Μία και μόνη χρήση. Όχι χρήση-τσέπη-χρήση κοκ. Μόνον υψηλής προστασίας μάσκες. Οι άλλες δεν προφυλάσσουν.
Η μάσκα μπορεί να βοηθήσει όταν υπάρχει πολύ κρύο στο περιβάλλον οπότε καλύπτοντας τη μύτη τη διατηρεί θερμή . Η παγωμένη μύτη χάνει σημαντικό μέρος των αμυντικών της ιδιοτήτων. Αν δεν υπάρχει μάσκα, την ίδια δουλειά κάνει και το κασκόλ. Διατηρεί θερμή την περιοχή.
Ιωάννης Καβαλιώτης - Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, τέως Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης
photo/pixabay
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)