Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Όταν ο θυρεοειδής παίζει με το μυαλό και τη διάθεση…


 Έχω υποθυρεοειδισμό και δε νιώθω καλά, δεν έχω διάθεση για τίποτα, μου φαίνονται όλα δύσκολα, δεν μπορώ να βρω πουθενά τη χαρά, η ζωή μου έχει αλλάξει προς το χειρότερο…
Αρκετοί από εκείνους που υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό έχουν περάσει ή περνούν αυτή τη φάση, ακόμα και αν παίρνουν κανονικά το χαπάκι τους, ακόμη και αν έχουν «φυσιολογικές τιμές»…
Γιατί όμως;

Σε μια κλινική μελέτη με τη χρήση ΡΕΤ (pozitron emission tomography) εντοπίστηκαν πράγματι ειδικές διαφορές στο κεντρικό νευρικό σύστημα ΚΝΣ σε ασθενείς με εμφανή και λανθάνοντα υποθυρεοειδισμό, σε σύγκριση με υγιή άτομα, οι οποίες υποχώρησαν μετά από θεραπεία με θυροξίνη.

Αυτές οι διαφορές ήταν εμφανείς σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν και είναι υπεύθυνες για την υποδοχή των νευρικών ερεθισμάτων, για τη γνώση, το συναίσθημα και τη μνήμη, όπως η αμυγδαλή, ο ιππόκαμπος και η πρόσθια έλικα του προσαγωγίου.
Διαπιστώθηκε, επίσης, μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση μεταξύ αυτής της ειδικής δραστηριότητας στο κεντρικό νευρικό σύστημα και της βαρύτητας των σωματικών ενοχλημάτων κατά την κρίση του γιατρού και του ασθενούς.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες υποθέσεις τώρα ξέρουμε ότι υπεύθυνα για τη μεταφορά των θυρεοειδικών ορμονών στον εγκεφαλικό φλοιό και τους νευρώνες είναι συγκεκριμένα μόρια-μεταφορείς.
Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της Τ4 σε Τ3 παίζουν τα ένζυμα που ονομάζονται δεϊωδινάσες.
Τα παραπάνω εγείρουν το ερώτημα του κατά πόσον τυχόν γενετικές αλλοιώσεις στα υπεύθυνα γονίδια για τους σε μεταφορείς των θυρεοειδικών ορμονών και τις δεϊωδινάσες οδηγούν σε διαφορές στον μεταβολισμό των ορμονών στον εγκέφαλο.

Ερευνητές έδειξαν ότι πολυμορφισμοί στην πρωτεΐνη μεταφοράς των θυρεοειδικών ορμονών OATP1C1 συσχετίζονται με τα επιπέδα της Τ3 του ορού. Επιπλέον, ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι ανάλογα με το γονότυπο του μορίου της OATP1C1 εμφανίζονταν κλινικά σημαντικές διαφορές στα συμπτώματα κατάθλιψης και την ποιότητα της ζωής σε ασθενείς που λάμβαναν ήδη θεραπεία υποκατάστασης με θυροξίνη.

Μια βρετανική μελέτη κατέδειξε ακόμη, ότι οι πολυμορφισμοί στο γονίδιο της δεΐωδινάσης D2 σε ασθενείς που λάμβανουν θυροξίνη συσχετίζονται επίσης με διαφορές στην ποιότητα της ζωής.

Αυτές οι παρατηρήσεις μπορεί να αντιπροσωπεύουν μία πιθανή, μοριακή και οπωσδήποτε ατομικά διαφορετική εξήγηση για τις νευρογνωστικές και νευροψυχικές εκδηλώσεις της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να αποτελούν μία από τις αιτίες της διαφορετικής απόκρισης ή της μη βελτίωσης των συμπτωμάτων σε ασθενείς που λαμβάνουν θυροξίνη, με διάγνωση θυρεοειδίτιδας Hashimoto ή άλλης μορφής υποθυρεοειδισμού.

Ε. Γ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)