Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Βloomberg: Ο Πολ Τόμσεν από τους πιο μισητούς στην Ελλάδα


Στο ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν τόσο στις πολιτικές όσο και στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg την Τετάρτη με τίτλο «Γνωρίστε έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως όταν ο Τόμσεν απέρριψε την πρόταση της τότε ελληνικής κυβέρνησης το Δεκέμβριο (mail Χαρδούβελη) για να χορηγήσει το Ταμείο περισσότερα κονδύλια διάσωσης στην Ελλάδα, αυτό κατέληξε να κάνει τη δουλειά του ακόμα πιο σκληρή.

Όπως τονίζεται, η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στη συνέχεια να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους πιστωτές της, βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την ήττα της τον Ιανουάριο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά το πρακτορείο, ο Τόμσεν βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με μια ομάδα «αρχαρίων» των οποίων οι ηγέτες έχουν παρομοιάσει τους όρους των δημοσιονομικών προγραμμάτων ως «εικονικό πνιγμό».

«Εκείνη η διαπραγμάτευση, το Δεκέμβριο ήταν μια τεράστια χαμένη ευκαιρία», δήλωσε στο Bloomberg ο Μάρτιν Έντουαρντς, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Seton Hall του Νιού Τζέρσεϊ, ο οποίος έχει ερευνήσει τα προγράμματα δανεισμού του ΔΝΤ.

«Μετακινήθηκαν από το να έχουν μια μετριοπαθώς συνεργαζόμενη κυβέρνηση σε μια κυβέρνηση που δεν επρόκειτο να είναι στη γωνιά τους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα της δικής τους επινόησης», τόνισε, αναδεικνύοντας τις λάθος επιλογές της ηγεσίας του ΔΝΤ. Το πρακτορείο αναφέρει πως υπάρχουν κάποιες μικρές ενδείξεις ότι το ΔΝΤ και ο Τόμσεν μπορούν να υπερβούν τις κόκκινες γραμμές τους τώρα. Ενώ ορισμένα ζητήματα, όπως οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι του προϋπολογισμού μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμοι, η θέση του Ταμείου είναι ότι κάθε ελληνική συμφωνία πρέπει να επαναφέρει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα και να περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και περικοπές ιδιαίτερα στις συντάξεις.


«Είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και διαφορετικούς τρόπους για να επιτύχει μια χώρα τους οικονομικούς στόχους της. Είμαστε ένα ρεαλιστικό ίδρυμα», δήλωσε ο Τόμσεν στο Bloomberg News και προσέθεσε ότι το Ταμείο πρέπει να είναι προσεκτικό όσον αφορά στις οικονομικές πραγματικότητες και ότι οι κανόνες του ισχύουν ομοιόμορφα. Από το δημοσίευμα του Bloomberg προκύπτει πως ο Τόμσεν γεννήθηκε στην Αμπένρα της Δανίας, μια πόλη περίπου 16.000 κατοίκων κοντά στα γερμανικά σύνορα που κάποτε ήταν ένα κομβικό σημείο της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Ο πατέρας του ήταν μπακάλης και η μητέρα του δεν εργαζόταν καθώς έπρεπε να μεγαλώσει τους και πέντε αδελφούς και αδελφές του.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.