Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Αθωώθηκαν (ύστερα από πέντε χρόνια) οι γιατροί για το θάνατο του Νίκου Κακαουνάκη...


Από την Σμαράγδα Κοκκόρη.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ από http://www.press-gr.com/2015/05/blog-post_7287.html

Μια δίκη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον -και από ιατρικής πλευράς- διεξήχθη ύστερα από πολλές αναβολές σήμερα, όπως πληροφορείται το press-gr. 

Κατηγορούμενοι ήταν οι γιατροί Σωτήρης Στυλογιάννης και Σωτήρης Σωτ. Πρίγγουρης του «Ευαγγελισμού» που κατηγορούνταν για το θάνατο του δημοσιογράφου Νίκου Κακαουνάκη το 2009. Η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί τον Απρίλιο του 2010  για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Ο χειρουργός Σ. Στυλογιάννης, ο οποίος έκανε τις τρεις χειρουργικές επεμβάσεις στον δημοσιογράφο, ήταν ο διευθυντής της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2009 οπότε αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης, και ο κ. Πρίγκουρης, ο οποίος συνέδραμε στη δεύτερη επέμβαση ήταν αναπληρωτής διευθυντής. Για τον θάνατο του εκδότη και δημοσιογράφου Νίκου Κακαουνάκη, είχε συνταχθεί πόρισμα από τον διευθυντή του Β΄ Χειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου «Αγία Όλγα» Τιμολέοντα Κακαβούλη.

Η υπόθεση του Νίκου Κακαουνάκη άρχισε στις 24 Οκτωβρίου 2009 –τότε εισήχθη τον «Ευαγγελισμό» με συμπτώματα αναιμίας. Η κολονοσκόπηση στην οποία υποβλήθηκε εντόπισε έναν έμμισχο πολύποδα στο παχύ έντερο.

Ο Νίκος Κακαουνάκης χειρουργήθηκε στις 17 Νοεμβρίου. Έπειτα από τρεις ημέρες, υπέστη καρδιακό επεισόδιο. Μπαίνει στην εντατική αλλά την όγδοη ημέρα παίρνει εξιτήριο. Όμως, 12 ημέρες μετά θα επιστρέψει στον «Ευαγγελισμό» με αφόρητους πόνους και πυρετό. Οι γιατροί τον βάζουν και πάλι στο χειρουργείο. Η νέα ιστολογική εξέταση δείχνει την ύπαρξη του συνδρόμου mesenteritis ossification, μεσεντερική οστεοποίηση, όπως αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα, που μετατρέπει το λίπος του εντέρου σε οστό. Διαπιστώνεται και ενδοκοιλιακή φλεγμονή.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2009 οι γιατροί βάζουν τον ασθενή στο χειρουργείο για τρίτη φορά μέσα σε είκοσι ημέρες! Η τρίτη ιστολογική εξέταση δείχνει ότι η μόλυνση έχει επεκταθεί, ενώ το σπάνιο σύνδρομο είναι σε εξέλιξη. Ο ασθενής εισάγεται στην Εντατική.
Οι συγγενείς αποφασίζουν να τον μεταφέρουν στο «ΙΑΣΩ», όπου θα υποβληθεί σε ένα ακόμη χειρουργείο. Όμως, η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί. Παρά την προσπάθεια των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, ο Νίκος Κακαουνάκης πέθανε στις 30 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες πριν κλείσει τα 72 του χρόνια…

Οι δύο γιατροί από την αρχή είχαν αρνηθεί τις ευθύνες , ενώ υποστηρίζαν ότι οι γιατροί που έπεισαν την οικογένεια να τον μεταφέρει στην ιδιωτική κλινική τούς έδωσαν ψεύτικες ελπίδες.

«Δεν κάναμε κανένα λάθος. Ολα οφείλονται σε ένα σπάνιο σύνδρομο, το Mesenteritis ossificans, που δεν υποπτευθήκαμε την ύπαρξή του, αλλά και δεν μπορούσαμε να την προβλέψουμε». Αυτό υποστήριξαν λέγοντας ότι «η συγκεκριμένη πάθηση καταστρέφει τις νευρικές ίνες του εντέρου, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί καθόλου.

Ο Κακαουνάκης έσκασε πρακτικά. Δεν λειτουργούσε το έντερό του και έφραξε. Και δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο θεραπεία για να αντιμετωπίσεις αυτή την πάθηση».
Σήμερα το Δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή του αθώωσε τους κατηγορουμένους (που είχαν συνηγόρους τους Τ. Μιχαλόλια και Χ. Πολίτη) εκ των οποίων μάλιστα ο Σωτ. Στυλογιάννης αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρό πρόβλημα υγείας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.