Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Το φάντασμα της Peg Entwistle που «σημάδεψε» το σύμβολο του Χόλιγουντ


Επίκεντρο του κινηματογράφου και επιτομή της λάμψης και της χλιδής για σχεδόν έναν αιώνα. Πάνω από αυτά βρίσκεται ένα μνημείο που καλωσορίζει ανερχόμενους σταρ που ψάχνουν φήμη και χρήματα στο Χόλιγουντ.
Αποτελείται από εννέα γράμματα που έχουν ύψος 15μ. και πλάτος 10μ. το ένα. Φτιάχνουν το όνομα ενός μέρους που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο.


Χτίστηκε το 1923 σαν διαφήμιση για μία οικιστική ανάπτυξη το Χολιγουντλάντ. Το παγκοσμίως γνωστό σήμα με τα χρόνια έχασε γράμματα αλλά απέκτησε μεγαλύτερη σημασία. Έγινε το σύμβολο των φιλοδοξιών όσων ήθελαν να γίνουν σταρ του σινεμά και πάντα το ονειρεύονταν.

hollywoodland

Η συγγραφέας Ντενίζ Χάμιλτον ξέρει ότι τα τεράστια γράμματα έχουν και μία σκοτεινή πλευρά. Επί δεκαετίες υπήρχαν φήμες ότι το σήμα του Χόλιγουντ είναι στοιχειωμένο. Ποια είναι η αλήθεια πίσω από τις ιστορίες του ανεξήγητου;
Είναι 1990. Λος Άντελες, Καλιφόρνια. Ένα ζευγάρι βγάζει βόλτα το σκύλο του ένα απόγευμα στο φαράγγι Μπίτσγουντ. Καθώς πλησιάζουν το σήμα του Χόλιγουντ το ζωηρό τους κατοικίδιο φέρεται παράξενα. Ο σκύλος έτρεξε πίσω σε αυτούς και ήταν πολύ ανήσυχος. Περίεργοι τι κάνει το σκύλο τους να φέρεται έτσι το ζευγάρι ανεβαίνει το μονοπάτι να δει, αλλά σταματούν απότομα.

Είδαν ένα χλομό ξανθό κορίτσι με ρούχα της δεκαετίας του 1930 να περπατά σαν χαμένο γύρω από το σήμα του Χόλιγουντ. Μετά μπροστά στα μάτια τους, η φιγούρα εξαφανίστηκε εντελώς.

Με τα χρόνια εμφανίστηκαν μάρτυρες, που είδαν το αινιγματικό κορίτσι που φαίνεται να έκανε το σήμα του Χόλιγουντ σπίτι της. Ακόμη και εργαζόμενοι στη συντήρηση του γύρω πάρκου μιλούν για παράξενα συμβάντα κοντά στα γράμματα.
Είναι περιφραγμένο με ηλεκτροφόρο φράχτη και σύστημα ασφαλείας. Φύλακες έχουν αναφέρει ότι κάτι ενεργοποίησε τους αισθητήρες και όταν πήγαν να δουν δεν υπήρχε τίποτε. Δεν ξέρουμε τι ενεργοποιεί τους αισθητήρες.

Ποια είναι η μυστηριώδης γυναίκα και πως η τραγική της ιστορία «σημάδεψε» το σύμβολο του μεγαλείου του Χόλιγουντ;
Η ιστορία ξεκινάει το 1931 στη Νέα Υόρκη. Η 23χρονη Peg Entwistle είναι φιλόδοξη νέα ηθοποιός. Θριαμβεύει στο Μπρόνγουεϊ με την λαμπερή της εμφάνιση και το φυσικό της ταλέντο. Ήταν αρκετά γνωστή ηθοποιός στη Νέα Υόρκη. Αλλά, όπως όλες οι φερέλπιδες ηθοποιοί, την τράβηξε το Χόλιγουντ και η γοητεία του σινεμά.

peg entwistle

Τον Απρίλιο του 1932 η Πεγκ πηγαίνει δυτικά ελπίζοντας για μία ευκαιρία. Λίγους μήνες αφού έφτασε υπογράφει συμβόλαιο με το στούντιο Giant RKO. Πήρε ρόλο στην ταινία «Δεκατρείς Γυναίκες». Ήταν η ευκαιρία της. Θέλει απεγνωσμένα να τα καταφέρει. Ήρθε δυτικά, δεν έχει χρήματα, και αν η ταινία πήγαινε καλά, θα μπορούσε να είναι το ξεκίνημά της.

Αλλά μετά από τα δοκιμαστικά οι κριτικοί έθαψαν τις «Δεκατρείς Γυναίκες». Οι παραγωγοί μίκρυναν πολύ το ρόλο της Πεγκ και διέκοψαν το συμβόλαιο. Αυτή είναι η κατάρα του Χόλιγουντ, δεν υπήρχε δουλειά σε άλλο στούντιο. Δεν υπήρχαν ρόλοι στο θέατρο γι΄αυτή.

Η Peg Entwistle ήταν μπροστά στην άβυσσο. Με την καριέρα της κατεστραμμένη καταστρώνει ένα σχέδιο για να αφήσει κληρονομιά στο Χόλιγουντ για πάντα. Στις 16 Σεπτεμβρίου η Πεγκ φεύγει από το σπίτι στο φαράγγι Μπίτσγουντ. Σίγουρα δεν μπορούσε παρά να δει το σήμα στο λόφο. Γι’ αυτήν εκπροσωπούσε ότι ήθελε πάρα πολύ.

Άρχισε να ανεβαίνει. Περπάτησε με δυσκολία σύρθηκε μέχρι το σήμα. Τελικά η Πεγκ έφτασε στην κορυφή του λόφου. Αλλά δε σταμάτησε εκεί. Ανέβηκε τη σκάλα πίσω από το γράμμα «Η». Στην άκρη της τεράστιας κατασκευής, η Πεγκ κοίταξε το Λος Άντζελες να λάμπει στην κοιλάδα κάτω της. Ήταν η στιγμή της αλήθειας. Θα το κάνει; Παίρνει μία βαθιά ανάσα και μετά πηδάει προς στην αιωνιότητα.
Έκανε την πιο δραματική έξοδο από όλες τις ηθοποιούς του Χόλιγουντ που έχουμε δει. Το πτώμα της βρέθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1932. Ο τύπος έγραψε την ιστορία της. Την ονόμασαν «Το κορίτσι του σήματος του Χόλιγουντ«. Αν και το σχέδιο της διέκοψε τη ζωή της σύντομα και τραγικά η Πεγκ Εντγουίσλ κατάφερε να αφήσει το σημάδι της στο Χόλιγουντ.

Σχεδόν 80 χρόνια αργότερα το φάντασμά της είναι στο έμβλημα δόξας και χρημάτων που την έκαναν να έρθει δυτικά. Αν το φάντασμά της δε στοιχειώνει το σήμα σίγουρα στοιχειώνει τη φαντασία και την ψυχή όσων πηγαίνουν στο σήμα του Χόλιγουντ. Τα χαρακτηριστικά άσπρα γράμματα υπάρχουν ακόμα. Εμπνέουν τις ελπίδες και τα όνειρα πολλών φερέλπιδων του Χόλιγουντ.

Αναστάσιος Ντίνος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)