Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία κήρυξε το τοπικό κοινοβούλιο


Την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία κήρυξε το τοπικό της κοινοβούλιο, σε μία κίνηση, ωστόσο, που είναι αμφίβολο τι νομικά αποτελέσματα θα μπορούσε να παραγάγει, καθώς εντός των επόμενων ωρών η Γερουσία, άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, αναμένεται να άρει την αυτονομία της περιφέρειας, καθαιρώντας την κυβέρνησή της και περνώντας τις αρμοδιότητές της στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν είχε μετακυλίσει την ευθύνη για τη στάση που θα κρατούσαν οι περιφερειακές αρχές στο κοινοβούλιο, καθώς ο ίδιος αρνήθηκε να προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές, λύση που ίσως ικανοποιούσε και τη Μαδρίτη, αλλά και να προχωρήσει με δική του ευθύνη σε διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Βουλευτές των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών, του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος και του κεντρώου - φιλελεύθερου κόμματος «Πολίτες» (Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία.

Τα τοπικά εθνικιστικά και ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ζήτησαν να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία.

Υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ψήφισαν 72 βουλευτές, κατά 10, ενώ βρέθηκαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια.

«Ναι. Κερδίσαμε την ελευθερία να χτίσουμε μία νέα χώρα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αντιπρόεδρος της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας.

Νωρίτερα, ενώπιον της Γερουσίας της Ισπανίας, ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι είχε ζητήσει από τους γερουσιαστές να του δώσουν την εξουσιοδότηση να κυβερνήσει απευθείας την Καταλονία, καθαιρώντας την τοπική της κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του κ. Πουτζντεμόν και να προκηρύξει εκλογές στην περιφέρεια εντός των επόμενων έξι μηνών.

naftemporiki
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.