Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

ΟΗΕ: Το Facebook «μετατράπηκε σε τέρας» στη Μιανμάρ

Όπως αναφέρει το BBC, μία από τις ομάδες που διερευνούν τις κατηγορίες για γενοκτονία στη Μιανμάρ υποστήριξε πως το Faceboοk «μετατράπηκε σε τέρας».
Ερευνητές του ΟΗΕ ανέφεραν πως η χρήση του Facebook έπαιξε «καθοριστικό ρόλο» στην υποκίνηση του μίσους εναντίον των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ.
Όπως αναφέρει το BBC, μία από τις ομάδες που διερευνούν τις κατηγορίες για γενοκτονία στη Μιανμάρ υποστήριξε πως το Faceboοk «μετατράπηκε σε τέρας».

Περίπου 700.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπαγκλαντές από τότε που ο στρατός της Μιανμάρ ξεκίνησε μια επιχείρηση τον Αύγουστο εναντίον «ανταρτών» στην επαρχία Ρακίν.

Η θέση του Facebook είναι πως η ρητορική μίσους «δεν έχει θέση» στην πλατφόρμα του. «Το λαμβάνουμε αυτό πολύ σοβαρά υπόψιν, και έχουμε συνεργαστεί με ειδικούς στη Μιανμάρ επί σειρά ετών για να αναπτύξουμε πόρους ασφαλείας και καμπάνιες κατά της ρητορικής αυτής» είπε στο BBC εκπρόσωπος του Facebook.

«Η δουλειά αυτή περιλαμβάνει μια εξειδικευμένη Σελίδα Ασφαλείας για τη Μιανμάρ, μια προσαρμοσμένη στα τοπικά δεδομένα των Community Standards μας και τακτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την κοινωνία και τοπικές κοινότητες ανά τη χώρα. Φυσικά, υπάρχουν πάντα περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με ντόπιους ειδικούς για να κρατήσουμε την κοινωνία μας ασφαλή».

Η διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ στη Μιανμάρ ανακοίνωσε τα προκαταρκτικά ευρήματά της τη Δευτέρα. Σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της, Μαρζούκι Νταρουσμάν, είπε πως τα social mediaσυνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία αρνητικού κλίματος στο κοινό σε βάρος των μουσουλμάνων Ροχίνγκια. «Η ρητορική μίσους, φυσικά, είναι μέρος αυτού» πρόσθεσε.

«Όσον αφορά στην κατάσταση στη Μιανμάρ, τα κοινωνικά δίκτυα είναι το Facebook και το Facebook είναι τα κοινωνικά δίκτυα».

Αν και ένας συνάδελφός του αναγνώρισε πως το Facebook έχει βοηθήσει στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων στη χώρα, ο Γιανγκχί Λι, ειδικός εισηγητής για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσθεσε πως υπερεθνικιστές βουδιστές έχουν και αυτοί Facebook και υποκινούν βία και μίσος εναντίον των Ροχίνγκια και άλλων μειονοτήτων. «Φοβάμαι πως το Facebook έχει μετατραπεί σε τέρας, και όχι σε αυτό που σκόπευε αρχικά» σημείωσε.

Τα τελικά αποτελέσματα της ομάδας του ΟΗΕ πρόκειται να δημοσιευτούν τον Σεπτέμβριο.

http://www.naftemporiki.gr/story/1329976/oie-tofacebookmetatrapike-se-teras-sti-mianmar
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.