Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Για μια πραγματική Aνασυγκρότηση, απαιτούνται και ρήξεις


Ο χώρος του συνδικαλιστικού κινήματος έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων, στα οποία δεν έχει δώσει απάντηση ούτε η Ριζοσπαστική Αριστερά, για ιστορικούς λόγους, που αφορούν και την σημασία που απέδιδε συνολικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες στο εργατικό κίνημα, όσο και για λόγους εγγενών αδυναμιών.


Από την οργάνωση των ανέργων στα σωματεία, τη δημιουργία σωματείων και σχημάτων εργατικής παρέμβασης εκεί που δεν υπήρχαν, την οργάνωση των εργαζομένων στους νέους εργασιακούς χώρους και τομείς της οικονομίας, αλλά και των νέων μορφών επισφαλούς εργασίας, το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά κατώτερο των περιστάσεων, ακόμα και σε ζητήματα που φαντάζουν αυτονόητα. Τα προλεταριοποιούμενα στρώματα των επιστημόνων έχουν μείνει να εκφράζονται από τις επιστημονικές ενώσεις πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, και όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται στην ελάχιστη συνδικαλιστική πυκνότητα του ιδιωτικού τομέα.


Από τη διεκδίκηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μαχητικά Σωματεία έχουν φτάσει κυρίως να διεκδικούν ανακλήσεις απολύσεων, και όχι πάντα με επιτυχία, και το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα μοιάζει να έχει "ξεχάσει" την ευθεία αντιπαράθεση με την εργοδοσία. Η προαναφερθείσα κατάσταση συμπυκνώνεται στους συσχετισμούς και τις πρακτικές της ΓΣΕΕ, της στήριξης του "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα, των απεργιών για τα μάτια του κόσμου, της αποκλιμάκωσης ακόμα και στην πρόσφατη μάχη του ασφαλιστικού.


Για να μπορέσουμε λοιπόν να ξεκινήσουμε από τα στοιχειώδη και να οργανώσουμε τους εργατικούς αγώνες και να τους συνδέσουμε και με άλλους τρόπους, με συντονισμούς ανά κλάδο και ευρύτερους, σωματείων-ομοσπονδιών-πρωτοβουλιών, ώστε να παρακάμπτουμε τις γραφειοκρατικές και εντέχνως απονευρωμένες τριτοβάθμιες δομές, χρειαζόμαστε και μια παράταξη, που θα λειτουργεί ως δικτύωση παρατάξεων ομοσπονδιών, σχημάτων πρωτοβάθμιων σωματείων, συσπειρώσεων εργαζομένων, μεμονωμένων συνδικαλιστών που πρόσκεινται στο δικό μας ιδεολογικό χώρο, πρωτοβουλιών ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, μια παράταξη που θα συνενώνει τις επιμέρους αντιστάσεις και θα τις αναβαθμίζει στο δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο.
Ποιοι;



Περισσοτερα
http://odofragma-skas.blogspot.gr/2016/06/blog-post_172.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.