Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Η σιωπή είναι χρυσός.

 
Πόσες φορές δεν είπαμε σε κάποιον "καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς". Πόσες φορές δε μετανιώσαμε για λόγια που ειπώθηκαν σε λάθος στιγμή; Το αποκλειστικό προνόμιο που έχει κατοχυρώσει ο άνθρωπος, σε σχέση με τα υπόλοιπα όντα του ζωικού βασιλείου, η διαμόρφωση ομιλούσας επικοινωνίας δεν του έχει προσφέρει απαραίτητα και απόλυτη ελευθερία έκφρασης. Αντιθέτως τον έχει κάνει υποχείριο μιας αέναης απολίτιστης συμπεριφοράς.

Όταν μιλάμε πολύ και έχουμε άποψη για τα πάντα δε σημαίνει ότι είμαστε σοφότεροι από τους άλλους. Το ελαφρυντικό που είχαμε όταν ήμασταν μικροί (ρωτάω για να μαθαίνω) πρέπει να το εξελίσσουμε κατά την ενηλικίωσή μας. Και πότε πραγματικά έρχεται αυτή η «εξέλιξη»; Όταν το παιδί μέσα μας, που αρχίζει να καταλαβαίνει τον κόσμο, κάνει πολλές ερωτήσεις και μεγαλώνοντας μιλάει πολύ, για κατανοήσει την ευφράδεια της σιωπής και γίνει ενήλικας.


ac2d711ae43e5377fbcf5107632205d5.jpg

Κάποιες φορές η σιωπή χρειάζεται περισσότερη εμβάθυνση για να την καταλάβεις από μερικές αράδες λέξεων. Οι σοφές ψυχές πάντα μιλάνε δυνατά με τη σιωπή. Κι αν ταυτιστούμε με τα λόγια μιας ιδιάζουσας παγκόσμιας προσωπικότητας, του Στίβεν Χόκινγκ, οι ήσυχοι άνθρωποι έχουν τα ηχηρότερα μυαλά.

Οι ανθρώπινες σχέσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλες κουβέντες. Κουβέντες που κρύβουν τρομακτικές αλήθειες ή φρικτά ψέματα, κουβέντες που φανερώνουν ανιδιοτελή αγάπη ή αβυσσαλέο μίσος. Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύουν την ύπαρξη συναισθημάτων. 

Γι’ αυτό δεν πρέπει να φοβόμαστε να εκφραζόμαστε με το σωστό τρόπο. Να μη φοβόμαστε τη γκρίνια, τα νεύρα, τα λόγια που πληγώνουν. Άλλωστε φανερώνουν ότι κάποιος παλεύει να σώσει κάτι. Σε κάθε περίπτωση να φοβόμαστε τη σιωπή γιατί αυτή μας οδηγεί στο φινάλε, είτε αίσιο είτε… απαίσιο.
«Στο τέλος δε θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας αλλά τη σιωπή των φίλων μας»   Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

2016-06-21-18.35.45.png.png

Η σιωπή είναι πολιτισμός. Όταν δεν έχουμε κάτι σημαντικό να πούμε καλύτερα να καταφύγουμε στη θαλπωρή της ησυχίας. Ας μάθουμε να μην έχουμε πάντα τον τελευταίο λόγο. Αν θέλουμε να είμαστε «φλύαροι» μπορούμε να μετατρέψουμε τα ανούσια λόγια σε ουσιαστικές πράξεις. Διαφορετικά παραμένουμε βασιλιάδες στον απέραντο κόσμο της σιωπής μας.

textgram_1466522987.png


Enjoy the silence-Lacuna Coil

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΓΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.