Οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών φαίνεται να οδηγούν την κυβέρνηση σε υποχώρηση στο θέμα της ΔΕΗ. Οι δανειστές απαιτούν την αποσαφήνιση των "διαρθρωτικών μέτρων" σε περίπτωση που δεν μειωθούν τα μερίδια αγοράς της ΔΕΗ μέσω του μηχανισμού δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Στην πραγματικότητα, η «αποσαφήνιση» σημαίνει δέσμευση της κυβέρνησης για πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει αποδεχτεί την «αποσαφήνιση» που ζητάνε οι δανειστές. Αν τελικά κλειστεί η συμφωνία με το διαφαινόμενο πλαίσιο, ανοίγει ο δρόμος για πώληση λιγνιτικών μονάδων ακόμα και μέσα στο 2017. Αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες του newpost.
Το ιστορικό των NOME
Μέσω του μηχανισμού δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η κυβέρνηση επιδίωξε να μειώσει τα μερίδια της ΔΕΗ στην αγορά Ενέργειας χωρίς να πουλήσει πάγια της επιχείρησης. Η μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω από 50% αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Με τα ΝΟΜΕ η ΔΕΗ ουσιαστικά πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους σε ιδιώτες μεταπωλητές. Σύμφωνα με το νόμο Σκουρλέτη (τον οποίο είχαν εγκρίνει οι δανειστές), η ΔΕΗ υποχρεώθηκε μέσω των ΝΟΜΕ να εκχωρήσει 8% της αγοράς το 2016, 12% το 2017, 13, 5% το 2018 και 13,5% το 2019.
Ωστόσο, μετά τις δύο πρώτες δημοπρασίες ΝΟΜΕ το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ παρέμεινε περίπου στο 89%. Με βάση αυτό το γεγονός, οι δανειστές απαίτησαν να «αποσαφηνιστούν τα διαρθρωτικά μέτρα» που θα ληφθούν αν δεν λειτουργήσουν τα ΝΟΜΕ. Οι δανειστές αποκλείουν από τα «διαρθρωτικά μέτρα»:
τη δημιουργία θυγατρικών εταιριών της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής,
τη σύμπραξη της ΔΕΗ με ιδιώτες σε παραγωγικές μονάδες.
Κατά συνέπεια , το μόνο που απομένει είναι η μείωση των μεριδίων αγοράς μέσω της πώλησης παραγωγικών μονάδων. Απαίτηση επίσης των δανειστών είναι να κριθεί η αποτελεσματικότητα των ΝΟΜΕ τον Ιούνιο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην άμεση πώληση λιγννιτικών μονάδων.
Μείζον πολιτικό ζήτημα
Ενδεχόμενη αποδοχή από την κυβέρνηση της πώλησης παγίων της ΔΕΗ θα δημιουργήσει μείζον πολιτικό ζήτημα. Κατ’ αρχάς, η αποφυγή της πώληση των παραγωγικών μονάδων είχε γίνει «σημαία» από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, ενδεχόμενη πώληση θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Μακεδονία.
Τρίτον, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τις κάθε άλλο παρά ανέφελες σχέσεις του Πάνου Σκουρλέτη τόσο με το Μαξίμου όσο και με τη διαπραγματευτική ομάδα. Ο πρώην υπουργός Ενέργειας «είχε πάρει πάνω του» το θέμα. Στη συνέντευξη που έδωσε στο newpost ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ θυμίζει την επαναφορά της πρότασης για τη «μικρή ΔΕΗ».
Σας θυμίζω όμως πως το συγκεκριμένο, νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά τον ακυρώσαμε. Άρα το να ανοίξει ξανά αυτό το κεφάλαιο θα είναι ένα πισωγύρισμα, μια αθέτηση εκ μέρους των δανειστών των όσων είχαμε συμφωνήσει στην πρώτη αξιολόγηση. Η επαναφορά αυτού του σχεδίου δεν θα βοηθήσει τη ΔΕΗ μιας και εκ των πραγμάτων στις δεδομένη συγκυρία θα οδηγήσει στην πώληση μονάδων σε εξευτελιστικές τιμές. Θα είναι βέβαια αρκετά επωφελής για όσους τις αγοράσουν».
Οι εξελίξεις στο ζήτημα της ΔΕΗ επιβεβαιώνουν όσους επεσήμαιναν ότι τα «δευτερεύοντα» ζητήματα της διαπραγμάτευσης μπορεί να προκαλέσουν… «πρώτης γραμμής» πολιτικά προβλήματα για την κυβέρνηση.
newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)