Από τη μια πλευρά, τον Δαρβίνο τον αμφισβητούν όσοι απορρίπτουν τη θεωρία της εξέλιξης και δηλώνουν ότι ο Θεός δημιούργησε όλη τη μεγάλη ποικιλία των ζωντανών οργανισμών.
Από την άλλη μεριά, όμως, υπάρχουν και πολλοί προοδευτικοί, αριστεροί, που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στον Δαρβίνο γιατί φοβούνται ότι οι ιδέες του προσφέρουν επιχειρήματα σε μια σειρά αντιδραστικών ιδεολογιών.
Μια από τις πρώτες τέτοιες ιδεολογίες ήταν ο "Κοινωνικός Δαρβινισμός" το 19ο αιώνα. Οι εμπνευστές του προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι η βιολογική εξέλιξη δικαιώνει τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό και την ιμπεριαλιστική κυριαρχία πάνω σε "κατώτερες" φυλές.
Πολύ πιο πρόσφατα, είδαμε την εμφάνιση του ρεύματος της "κοινωνιοβιολογίας". Στην ουσία πρόκειται για μια απόπειρα να εξηγηθεί η κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων με βάση τα γονίδιά τους.
Φύση
Ή όπως το έθεσε ο Δαρβίνος: "Εξαιτίας αυτού του αγώνα για επιβίωση, η όποια παραλλαγή, όσο ελαφρά και αν είναι και άσχετα με την αιτία που την προκάλεσε, αν είναι σε κάποιο βαθμό επικερδής για ένα άτομο κάποιου είδους και στις απείρως περίπλοκες σχέσεις του με οποιοδήποτε άλλο οργανισμό και την εξωτερική φύση, θα τείνουν στη διατήρηση αυτού του ατόμου και γενικώς θα κληρονομούνται από τους απογόνους του.
Οι απόγονοι επίσης θα έχουν μια καλύτερη πιθανότητα επιβίωσης, επειδή, από τα πολλά άτομα που γεννιούνται περιοδικά, μόνο ένας μικρός αριθμός μπορεί τελικά να επιζήσει. Αυτή την αρχή, ότι δηλαδή οποιαδήποτε παραλλαγή όσο μικρή και αν είναι, διατηρείται αν είναι χρήσιμη, την έχω ονομάσει Φυσική Επιλογή".
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της φυσικής επιλογής είναι ότι οι παραλλαγές δεν αναπτύσσονται επειδή θα κάνουν τον φορέα τους να ταιριάζει καλύτερα στο περιβάλλον του. Ένας οπαδός της "θείας δημιουργίας" για παράδειγμα θα ισχυριζόταν ότι το ανθρώπινο μάτι σχεδιάστηκε από τον Θεό ώστε να μπορούμε να βλέπουμε.
Για τον Δαρβίνο, το μάτι αναπτύσσεται μέσω "Της πολύ αργής, διακεκομμένης δράσης της φυσικής επιλογής" μια σχεδόν ατελείωτη διαδικασία μικρών προσαρμογών σε διαφορετικούς οργανισμούς η κάθε μια από τις οποίες προσαρμόζει καλύτερα τον οργανισμό στο περιβάλλον του.
Η αιτία αυτών των παραλλαγών δεν έχει να κάνει σε τίποτα με κάποιο συνειδητό ή ασυνείδητο σκοπό αύξησης των πιθανοτήτων επιβίωσης του οργανισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)