ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ |
Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «We have no idea» των Jorge Cham και Daniel Whiteson – δημιουργός των PHD Comics ο πρώτος και φυσικός στοιχειωδών σωματιδίων ο δεύτερος.
Θα θέλατε να μάθετε πως γεννήθηκε το σύμπαν, από τι είναι φτιαγμένο, και πώς θα τελειώσει; Να κατανοήσετε από πού προέρχεται ο χρόνος και ο χώρος; Να μάθετε αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν;
Αν ναι, τότε δυστυχώς, το εν λόγω βιβλίο δεν θα σας δώσει καμία απάντηση σ’ αυτές τις ερωτήσεις.
Αντίθετα, αυτό το βιβλίο αφορά όλα όσα δεν γνωρίζουμε για το σύμπαν: όλα τα μεγάλα ερωτήματα που μπορεί να νομίζετε ότι έχουν ήδη απαντηθεί, αλλά στην πραγματικότητα παραμένουν αναπάντητα.
Ακούμε συχνά για μια ανακάλυψη που απαντά σε μια βαθυστόχαστη ερώτηση σχετικά με το σύμπαν μας. Όμως, πόσοι άνθρωποι έχουν ακούσει την ερώτηση πριν μάθουν την απάντηση; Και πόσες μεγάλες ερωτήσεις παραμένουν ακόμα αναπάντητες;
Να γιατί εκδόθηκε αυτό το βιβλίο. Για να σας παρουσιάσει τις ανοιχτές ερωτήσεις, να εξηγήσει ποια είναι τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα για το σύμπαν και γιατί εξακολουθούν να είναι μυστήρια.
Διαβάζοντάς το θα αποκτήσετε μια βαθύτερη κατανόηση του πόσο παράλογο είναι να νομίζετε ότι έχουμε οποιαδήποτε ιδέα για το τι συμβαίνει ή το πώς λειτουργεί πραγματικά το σύμπαν. Το σίγουρο είναι ότι θα αποκτήσετε τουλάχιστον μια ένδειξη για ποιον λόγο δεν έχουμε καμία ιδέα.
Ο σκοπός του βιβλίου δεν είναι να σας απογοητεύσει γι αυτά που δεν γνωρίζουμε, αλλά να αισθανθείτε ενθουσιασμό σχετικά με τον απίστευτο όγκο μυστηρίων που απομένουν για εξερεύνηση. Αποκαλύπτει επίσης τι θα σήμαιναν για τον άνθρωπο οι απαντήσεις των άλυτων κοσμικών μυστηρίων και ποιες μεγάλες εκπλήξεις θα μπορούσε να κρύβει το άγνωστο.
Με την παραπάνω εισαγωγή οι συγγραφείς του βιβλίου «We have no idea», Jorge Cham και Daniel Whiteson, μας προτρέπουν να να πάρουμε το βιβλίο τους, να καθίσουμε αναπαυτικά και να εξερευνήσουμε τα βάθη της άγνοιάς μας, γιατί το πρώτο βήμα στην έρευνα είναι να μάθουμε τι δεν γνωρίζουμε. Ξεκινώντας έτσι ένα ταξίδι προς τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος.
Να τρώτε σοκολάτα!
Το χιούμορ των συγγραφέων αναδεικνύεται με το καλημέρα, από τον πρόλογο της αγγλικής έκδοσης που απευθύνεται στον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου δίκην μανιφέστου:
«Πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου: φάτε όση περισσότερη σοκολάτα μπορείτε! Κάντε το για την βασίλισσα και για την πατρίδα. Και για την φυσική επίσης. Βλέπετε, η ιστορία της σύγχρονης φυσικής είναι γεμάτη από τα επιτεύγματα των Άγγλων επιστημόνων. Ονόματα σαν του Isaac Newton, του James Maxwell, και του Paul Dirac στέκονται ως φάροι στον δρόμο της αποκάλυψης των μυστηρίων της φύσης και των αινιγματικών αλλά όμορφων νόμων που την διέπουν.
Όμως, εδώ η λέξη κλειδί είναι η ιστορία. Ενώ κάποιοι συνεχίζουν αυτή την ένδοξη παράδοση (ο Peter Higgs και ο Stephen Hawking έρχονται στο νου μας – και ασφαλώς ο Brian Cox για την συμβολή του στο άνετο στυλ κόμμωσης των φυσικών) η εξαίρετη παράδοση της φυσικής του ΗΒ βρίσκεται σε κίνδυνο. Αν η επιτυχία μετριέται με τον αριθμό των βραβείων Νόμπελ, τότε είναι δύσκολο να μην σημειωθεί ότι τα περισσότερα βραβεία Νόμπελ φυσικής του ΗΒ απονεμήθηκαν πριν από το 1950. Από κει και πέρα οι αμερικανοί φυσικοί κυριάρχησαν.
Τι θα μπορούσε να εξηγήσει μια τέτοια παρακμή; Ποιο είναι το μυστικό της αμερικανικής επιτυχίας και η αιτία της καθήλωσης του ΗΒ; Σαφώς, η απάντηση είναι η σοκολάτα. Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των βραβείων Νόμπελ που κέρδισε μια χώρα και της ποσότητας της σοκολάτας που κατανάλωσαν οι πολίτες της χώρας. Αν δεν το πιστεύετε, ρίξτε μια ματιά στην γραφική παράσταση που ακολουθεί:
Franz H. Messerli, M.D. in N Engl J Med 2012; 367:1562-1564
Ποια είναι η ακριβής σχέση μεταξύ σοκολάτας και βραβείων Νόμπελ; Δεν έχουμε ιδέα. Ίσως η μεγάλη κατανάλωση σοκολάτας ενισχύει με κάποιο τρόπο το συλλογικό δαιμόνιο της φυσικής σκέψης ενός πληθυσμού. Ή ίσως η κατάκτηση πολλών βραβείων Νόμπελ από μια χώρα να προκαλεί αύξηση της επιθυμίας για την απόλαυση σοκολάτας.
Φυσικά, αν αυτό ακούγεται υπερβολικά ανθυγιεινό (οι ΗΠΑ επίσης προηγούνται του ΗΒ στον αριθμό των καρδιακών προσβολών), τότε ίσως αν διαβάζατε απλώς βιβλία σχετικά με τη φυσική, θα ήταν αρκετό.
Σ’ αυτή την περίπτωση χαλαρώστε, να ξέρετε πως ήδη έχετε κάνει το καθήκον σας: συμβάλλατε στην άνοδο του μέσου επιπέδου γνώσης της φυσικής στην χώρα σας αγοράζοντας απλώς αυτό βιβλίο.
Και για κάθε ενδεχόμενο, θα μπορούσατε να αγοράσετε επιπλέον αντίτυπα για τα ανίψια σας. Δεν θα τους αρέσει όπως η σοκολάτα, αλλά τουλάχιστον θα τους διδάξει πώς να αποκτήσουν πατριωτική συνείδηση».
Ελπίζουμε πως το βιβλίο «We have no idea» θα κυκλοφορήσει σύντομα και στα ελληνικά.
https://physicsgg.me/2017/05/17/%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%b9%ce%b4%ce%ad%ce%b1-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%cf%8c%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ac%ce%b3%ce%bd%cf%89/
Lemmy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)