Συντάκτης: efsyn.gr
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου εντόπισαν την μεγαλύτερη ηφαιστειογενή περιοχή στην πλανήτη δυο χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια των πάγων που καλύπτει την δυτική Ανταρκτική. Είναι συνολικά πλέον 138, αφού τα 47 ήταν ήδη γνωστά.
Το υψηλότερο είναι όσο το βουνό Eiger στις Ελβετικές Άλπεις που φθάνει τα 4.000 μέτρα.
Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι αυτή η τεράστια περιοχή πιθανότατα θα ξεπεράσει κατά πολύ την ηφαιστειακή κορυφογραμμή της ανατολικής Αφρικής που μέχρι σήμερα θεωρείται η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ηφαιστείων στον κόσμο.
Η χαρτογράφηση στην Ανταρκτική προκάλεσε και ανησυχίες. «Εάν ένα από αυτά τα ηφαίστεια εκραγεί, μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τους παγετώνες στα δυτικά» εξηγεί ο ειδικός στους παγετώνες και ένας από τους ερευνητές της παρουσίασης αυτή, Ρόμπερτ Μπίνγκαμ.
«Οτιδήποτε προκαλέσει το λιώσιμο των πάγων- πράγμα που σίγουρα μπορεί να προκαλέσει η ενεργοποίηση ενός ηφαιστείου- θα επιταχύνει και την άνοδο στην στάθμης της θάλασσας. Το μεγάλο ερώτημα είναι: πόσο ενεργά είναι αυτά τα ηφαίστεια; Αυτό πρέπει να δούμε και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν».
Η έρευνα των ειδικών του Εδιμβούργου αφορούσε τις «κρυμμένες» κορυφές ηφαιστειογενών πετρωμάτων βασάλτιου στη δυτική Ανταρκτική, παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν σε άλλα σημεία της ηπείρου, οι οποίες όμως φαίνονται πάνω από το στρώμα πάγου και έχουν εντοπιστεί από εξερευνητές τον περασμένο αιώνα.
Το ερώτημα λοιπόν ήταν: πόσες κορυφές υπάρχουν κάτω από τον πάγο; Η μελέτη βασίστηκε σε μετρήσεις που έγιναν σε παλαιότερες έρευνες και μετά οι επιστήμονες συνέκριναν με δορυφορικές εικόνες, στοιχεία από τη βάση δεδομένων και παλαιότερες γεωλογικές έρευνες.
Ετσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν 91 ακόμα ηφαίστεια άγνωστα μέχρι τώρα με ύψος από 100 έως 3.850 μέτρα, όλα καλυμμένα με στρώματα πάγου που σε ορισμένα σημεία μπορεί να έχουν πάχος και 4 χιλιόμετρα.
«Μείναμε έκπληκτοι» είπε ο Μπίνγκαμ. «Δεν περιμέναμε να βρούμε τόσα πολλά. Και υποψιαζόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλα στον βυθό κάτω απότον παγετώνα Ross. Γι αυτό και πιστεύουμε ότι τελικά η περιοχή θα ξεπεράσει την ανατολική Αφρική όπου βρίσκονται τα ηφαίστεια Nyiragongo, Kilimanjaro, Longonot και άλλα... Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πόσο ενεργά ήταν αυτά τα ηφαίστεια στο παρελθόν».
http://www.efsyn.gr/arthro/91-ifaisteia-kato-apo-ton-pago
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)