Ο Τουταγχαμών ήταν ένας Αιγύπτιος φαραώ της 18ης δυναστείας η οποία βασίλευσε από το 1332/1323 π. Χ. Ο τάφος του ανακαλύφθηκε το 1922 από τους Άγγλους Howard Carter και τον Λόρδο Carnarvon. Στις 16 Φεβρουαρίου 1923, ανοίχθηκε ο νεκρικός θάλαμος και σύμφωνα με τα αιγυπτιακά πιστεύω απελευθερώθηκε η περίφημη "κατάρα των φαραώ".
Μέσα σε ένα χρόνο από το άνοιγμα του τάφου, ο Λόρδος Carnarvon πέθανε στο Κάιρο. Η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι εξαιτίας ενός μπλακ/άουτ. Στο σπίτι του Carnarvon στην Αγγλία, ο σκύλος του αλυχτούσε στην πανσέληνο και στη συνέχεια πέθανε. Πολλοί πιστεύουν ότι όλα αυτά τα φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα συνδέονται με την περίφημη κατάρα των φαραώ.
(Φωτ.) Ο Howard Carter (αριστ.) και ο Λόρδος Carnarvon κατά το άνοιγμα του τάφου του Τουταγχαμών στην Αίγυπτο το 1922.
Η κατάρα του Ταμερλάνου
Ο Ταμερλάνος ήταν Μογγόλος κατακτητής ο οποίος ίδρυσε την Αυτοκρατορία του στην κεντρική Ασία και στην Περσία τον 14ο αιώνα. Στις 19 Ιουνίου του 1941 μια ομάδα Σοβιετικών ανθρωπολόγων, οι Mikhail M. Gerasimov, Lev V. Oshanin και V. Ia. Zezenkova, επισκέφθηκαν τον τάφο του με σκοπό να κάνουν εκταφή στο σώμα του. Καθώς άνοιξαν τις πόρτες βρήκαν σκαλισμένη την εξής φράση στο φέρετρό του: "Όταν αναστηθώ θα σειστεί ο κόσμος" και παραδίπλα "Όποιος ανοίξει τον τάφο μου θα απελευθερώσει έναν κατακτητή δεινότερο από εμένα".
Λέγεται ότι μέσα σε τρεις ημέρες από την ανασκαφή των Σοβιετικών αρχαιολόγων, ο Χίτλερ εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μαθαίνοντας για την ανασκαφή ο Στάλιν διέταξε να θαφτεί πάλι το σώμα σύμφωνα με τα ισλαμικά έθιμα. Μέσα σε λίγες ημέρες οι Σοβιετικές δυνάμεις πέτυχαν ιστορική νίκη κατά των Γερμανών απελευθερώνοντας το Στάλινγκραντ. Από τότε πιστεύεται ότι όποιος πειράξει τον τάφο θα έχει την κατάρα του Ταμερλάνου.
Η κατάρα της μάσκας των Μαορί
Οι Μαορί φορούσαν μάσκες τις οποίες κατασκεύαζαν οι ίδιοι πριν φύγουν για τη μάχη. Ο θρύλος αναφέρει ότι όταν πέθαινε ένας πολεμιστής το πνεύμα του ζούσε μέσα από τη μάσκα του.
Ένας μεγάλος αριθμός από τις μάσκες αυτές φιλοξενούνται σήμερα σε πολλά μουσεία του κόσμου και υπάρχει η αντίληψη ότι οι γυναίκες και ειδικά οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις μάσκες αυτές επειδή μπορεί να είναι καταραμένες. Η αντίληψη αυτή είναι τόσο έντονα εδραιωμένη σε κάποιες χώρες ώστε στο εθνικό μουσείο της Νέας Ζηλανδίας στο Ουέλινγκτον υπάρχει προειδοποίηση προς τις έγκυες επισκέπτριες του μουσείου να μην συμμετέχουν στην ξενάγηση στα εν λόγω εκθέματα.
Η κατάρα του τάφου του Κασιμιρ Δ' Γιαγκελον
Ο Κασιμίρ Δ' βασίλευσε στην Πολωνία τον 14ο αιώνα. Μετά το θάνατό του η σωρός του μεταφέρθηκε σε ένα τάφο που βρίσκεται στην εκκλησία του Κάστρου Wawel στην Κρακοβία. Το 1973, μια ομάδα που αποτελείτο από 12 αρχαιολόγους άνοιξε τον τάφο και ανακάλυψε το σώμα του. Μέσα σε λίγες ημέρες οι τέσσερεις από τους δώδεκα αρχαιολόγους που μπήκαν στον τάφο πέθαναν.
Μετά από μερικά χρόνια είχαν απομείνει μόνο δύο από την αρχική ομάδα, ο Dr. Bolesław Smyk, ένας μικροβιολόγος και ο Dr. Edward Roszycki. Ο Smyk παρουσίασε προβλήματα αστάθειας στη βάδιση για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ανακάλυψε μύκητες στα βασιλικά ευρήματα οι οποίοι παρήγαγαν αφλατοξίνες που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή εισέλθουν στους πνεύμονες.
Οι φολίδες του Viminacium στη Σερβία
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν "καταραμένες φολίδες" από χρυσό και ασήμι στον αρχαιολογικό χώρο του Viminacium, στην ανατολική Σερβία. Τα συγκεκριμένα ευρήματα χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για να καταραστούν τους αντιπάλους τους και τους συγγενείς τους. Έφεραν πάνω επιγραφές στην ελληνική και χρησιμοποιούνταν για να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των άλλων παρά τη θέλησή τους.
Πολλά από αυτά τα ευρήματα αναφέρονται σε δικαστικές διαμάχες και απευθύνονταν σε θεούς και δαίμονες ζητώντας τους να κάνουν κάποιο πρόσωπο να ξεχάσει τα λόγια του ή να ζαλιστεί. Υπάρχουν επίσης κατάρες εναντίον ανταγωνιστών, αθλητών καθώς και ερωτικά μηνύματα.
Η καρφίτσα του βασιλιά Κροίσου
Ο Κροίσος υπήρξε βασιλιάς της Λυδίας κατά το 560 π.Χ. Ανάμεσα στα αντικείμενα που περιελάμβανε ο κρυμμένος θησαυρός του ήταν και μια χρυσή καρφίτσα η οποία είχε κλαπεί από ένα ταφικό σημείο της εποχής του σιδήρου στην δυτική Τουρκία το 1965. Το κόσμημα πουλήθηκε και κατέληξε στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης κατά τη δεκαετία του '80. Επεστράφη τελικά στην Τουρκία μετά από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη.
Η καρφίτσα του βασιλιά Κροίσου.
Λέγεται ότι και οι έξι άνθρωποι που πήραν μέρος στην ανασκαφή βρήκαν τραγικό θάνατο και έπεσαν θύματα μεγάλης δυστυχίας.
Συνεχίζεται
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)