Η κατάχρηση του αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση όλων των μορφών άνοιας, ιδίως της πρώιμης που εκδηλώνεται σε πιο μικρή ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη γαλλική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Παρισιού και του Μπορντό και του ιατρικού ινστιτούτου INSERM, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας The Lancet Public Health, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1,1 εκ. ενηλίκους που είχαν διαγνωσθεί με άνοια κάθε αιτιολογίας (μεταξύ άλλων λόγω Αλτσχάιμερ) και παράλληλα για σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα που είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή κατάχρησης αλκοόλ.
Περίπου το 3% των περιστατικών άνοιας αποδόθηκε σε εγκεφαλική βλάβη εξαιτίας του αλκοόλ. Η κατάχρηση του αλκοόλ σχετιζόταν με τριπλάσιο κίνδυνο άνοιας, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες.
Ειδικότερα, από τις περίπου 57.300 περιπτώσεις πρώιμης άνοιας πριν την ηλικία των 65 ετών (το 5% του συνόλου), η πλειονότητά τους (39%) σχετιζόταν με τη βαριά και παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ ή με κάποια διαταραχή σχετική με το αλκοόλ (18%).
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ένα πιθανό όφελος για τη εγκεφαλική υγεία των ηλικιωμένων από την ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αλλά αυξανόμενο κίνδυνο σε περίπτωση μεγάλης κατανάλωσης, κάτι που επιβεβαιώνει η νέα έρευνα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί χρόνια και βαριά την κατανάλωση αλκοόλ, όταν ξεπερνά τα 60 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ τη μέρα για τους άνδρες (πάνω από έξι ποτά τη μέρα) και τα 40 γραμμάρια για τις γυναίκες (πάνω από τέσσερα ποτά).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η σχέση ανάμεσα στην άνοια και στο αλκοόλ χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, αλλά πιθανότατα οφείλεται στο ότι το αλκοόλ οδηγεί σε μόνιμη δομική και λειτουργική εγκεφαλική βλάβη».
Οι διαταραχές στη χρήση του αλκοόλ αυξάνουν, επίσης, τον κίνδυνο για υπέρταση, διαβήτη, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο για αγγειακή άνοια. Η κατάχρηση του αλκοόλ συνδέεται ακόμη με το κάπνισμα και την κατάθλιψη, που αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για άνοια.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)