Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία των κινητών;

 
Συνιστά ένα ερώτημα το οποίο υφίσταται από την εποχή που πρωτοήρθε στην καθημερινότητά μας η κινητή τηλεφωνία και δεν είναι άλλο από το πόσο επικίνδυνη είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα.Κανονικά θα έπρεπε να είναι μια ερώτηση που απαντάται με ένα «ναι» ή ένα «όχι», ωστόσο η πραγματικότητα είναι παντελώς διαφορετική, καθώς τελικά ο κάθε χρήστης λαμβάνει υπόψη του μόνο αυτό που θέλει ή αυτό που τον συμφέρει.

Γεγονός παραμένει πάντως ότι οι περισσότερες έρευνες που αφορούν το επίμαχο αυτό ζήτημα δεν διαβλέπουν κίνδυνο από την ακτινοβολία με την οποία τα κινητά τηλέφωνα επικοινωνούν με τις κεραίες αναμετάδοσης. Ωστόσο, δεν είναι και λίγες αυτές που διαπιστώνουν διάφορες επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών.

Αυτό το διάστημα το αμερικανικό Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα (NTP) βρίσκεται στο τελικό στάδιο σύνταξης μια πολυετούς μελέτης, η οποία εξετάζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών στον άνθρωπο.

Ωστόσο, όπως τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι ειδικοί συντάκτες του περιοδικού «Ars Technica», αυτό που συνάγεται από τα πρώτα -μη ολοκληρωμένα- στοιχεία της μελέτης του ΝΤΡ που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, είναι ότι υφίσταται σχέση μεταξύ ακτινοβολίας κινητών και καρκίνου, αν και προς το παρόν αυτό δεν τεκμηριώνεται πλήρως, λόγω των σχετικά αδύναμων στατιστικών στοιχείων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Πριν από μόλις μία εβδομάδα, το ΝΤΡ δημοσιοποίησε μια πληρέστερη έκδοση του προσχεδίου της μελέτης.

Σ' αυτήν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ομάδες από 105 θηλυκά και ισάριθμα αρσενικά ποντίκια εκτέθηκαν σε διαφορετικά επίπεδα ακτινοβολίας GSM και CDMA επί 9 ώρες καθημερινά από την ώρα που ήταν έμβρυα μέσα στη μήτρα.

Μάλιστα η έκθεσή τους στην ακτινοβολία ήταν υπερβολική ξεκινώντας από το ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο ακτινοβολίας στον άνθρωπο (1,5 Watts ανά κιλό) και φτάνοντας τα 6, κάτι που όπως εκτιμούν οι ειδικοί αν είχε επιπτώσεις στην υγεία θα φαινόταν αμέσως.

Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε αφού οι αρουραίοι σε μία από τις ομάδες αρσενικών πέθαιναν με αφύσικα υψηλούς ρυθμούς (επιβίωσε μόλις το 28% έναντι 48% που ήταν μέχρι σήμερα το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης), κάτι που ανέτρεψε τα μέχρι τώρα δεδομένα των αποτελεσμάτων. Ειδικότερα στις ομάδες πειραματόζωων που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία CDMA δεν καταγράφηκαν κρούσματα καρκίνου μετά από δύο χρόνια υπερβολικής έκθεσης. Καταγράφηκαν μεταξύ των θηλυκών τα οποία εκτέθηκαν σε ακτινοβολία GSM, όχι όμως σε τέτοια έκταση που να αποτελεί ένα ακλόνητο στατιστικό δεδομένο.

Στα αρσενικά πειραματόζωα όπου το ποσοστό θνησιμότητας ήταν εξαιρετικά υψηλό, καταγράφηκε μια σειρά προβλημάτων υγείας, αν και πάλι, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί ένα σταθερό στατιστικό δεδομένο το οποίο να συνδέει τον καρκίνο με την ακτινοβολία.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η προηγούμενη, μη ολοκληρωμένη έρευνα του ΝΤΡ επισήμαινε έναν υψηλότερο από τον κανονικό αριθμό καρκίνων του εγκεφάλου (γλοίωμα), μια νεοπλασία, η οποία ωστόσο στη συνέχεια, δηλαδή στο τελευταίο προσχέδιο της μελέτης, ενέπιπτε στην κατηγορία του στατιστικού σφάλματος και ακριβώς αυτή η αλλαγή στο προσχέδιο της μελέτης εγείρει, όπως επισημαίνουν οι επιστημονικοί συντάκτες του περιοδικού «Ars Technica», σοβαρά ερωτήματα για τη «βιασύνη» της δημοσιοποίησής της, αν και ατελής.

Εκτιμώντας συνολικά τα ευρήματα, αυτό που συνάγεται από το πρόσφατα ενημερωμένο προσχέδιο της μελέτης είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν επιπτώσεις από την ακτινοβολία των κινητών στην ανθρώπινη υγεία, αν και αφήνει στους χρήστες την αίσθηση ότι θα πρέπει ακόμη να είναι σχετικά επιφυλακτικοί με την αλόγιστη χρήση τους.

Οπως πάντως υποστήριξε στο περιοδικό ο Τζον Μπούσερ, εκ των επικεφαλής των επιστημόνων του ΝΤΡ που έκαναν την έρευνα, τα επίπεδα ακτινοβολίας που δέχτηκαν τα πειραματόζωα είναι κατά πολύ υψηλότερα απ' αυτά στα οποία εκτίθενται οι άνθρωποι και υποστήριξε ότι γι' αυτόν τον λόγο δεν συνιστούν, τουλάχιστον άμεσο, κίνδυνο.

Αντίθετη πάντως με τα αποτελέσματα της μελέτης είναι η θέση της οργάνωσης EWG, η οποία αμφισβητεί συνολικά την έκθεση, υποστηρίζοντας ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας στα οποία εκτέθηκαν τα πειραματόζωα που παρουσίασαν καρκίνο του εγκεφάλου, είναι αντίστοιχα με εκείνα στα οποία εκτίθενται καθημερινά εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες κινητών στον πλανήτη με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία τους.

Προς το παρόν πάντως άπαντες περιμένουν το τελικό σχέδιο της έκθεσης προκειμένου να εξαγάγουν πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα.

 
Συντάκτης: Δημήτρης Φαναριώτης

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)