Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Η ΝΔ παραδέχεται ότι χρηματοδοτείται από ιδιωτικά σχολεία


Η ΝΔ επιβεβαιώνει επί της ουσίας τα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), Μιχάλης Κουρουτός περί χρηματοδότησης του κόμματος από ιδιωτικά σχολεία.

«Υπάρχουν σχολάρχες που χρηματοδοτούν τη ΝΔ», κατήγγειλε συγκεκριμένα ο Μιχάλης Κουρουτός στην Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία στο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι, σύμφωνα με έγγραφα από την Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, προκύπτει ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικές πρωτοβουλίες χορηγίας σχολαρχών. Αντίθετα οι εν λόγω επιχειρηματίες έχουν μετατρέψει τα ίδια τα σχολεία τους, σε χρηματοδοτικά κέντρα πολιτικού κόμματος.

Η παραδοχή της ΝΔ

Απαντώντας το κυβερνών κόμμα αναφέρει σε ανακοίνωση του: «η Νέα Δημοκρατία αμέσως μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την εξυγίανση των οικονομικών της που είχαν επιβαρυνθεί από την οικονομική κρίση και τη συνακόλουθη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Με απόλυτη διαφάνεια έχει καταθέσει στη Βουλή τις πηγές χρηματοδότησής της. Σε αυτές περιλαμβάνονταν το 2016 και οι συνεισφορές επιχειρήσεων μέχρι 20.000 ευρώ, τηρώντας όλα όσα ορίζει ο νόμος.

» Δίχως περίεργες διαδρομές και εικονικές συμβάσεις όπως γινόταν στο "μαγαζί". Η προσπάθεια να συνδεθεί η αναβάθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, παράλληλα με την προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, με συμφέροντα, είναι άλλη μια θλιβερή απόπειρα να κάνουν το άσπρο - μαύρο. Είναι τόσο υποκριτικό, ειδικά τη στιγμή που για την εκπαίδευση των δικών τους παιδιών προτιμούν τα ιδιωτικά σχολεία».

Πρόκειται για μία ανακοίνωση που παρά την προσπάθεια άμυνας διά της επίθεσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνει σαφές ότι η ΝΔ παραδέχεται ότι χρηματοδοτείται από ιδιωτικά σχολεία. Αυτό φέρνει το κόμμα και την κυβέρνηση σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση αφού έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση αλλά και φορείς της εκπαίδευσης ότι ικανοποιεί τις απαιτήσεις των σχολαρχών.

Τι δείχνουν τα έγγραφα της Επιτροπής Διαφάνειας

«Χρηματοδοτήσεις από νομικά πρόσωπα του πολιτικού κόμματος/συνασπισμού κομμάτων Νέα Δημοκρατία 2016» έγιναν από Ελληνογερμανική Αγωγή Παναγέα Σάββα Α.Ε. 20.000 ευρώ, Εκπαιδευτήρια Δούκα Α.Ε. 20.000, Σ. Αυγουλέα Λιναρδάτου Ανώνυμη Εκπαιδευτική Εταιρεία 20.000, Δωδώναι Α.Ε. 1.000, Κοραής Εκπαιδευτικές Επιχειρήσεις 1.000. Εμφανίζεται και η ACS (9.000) χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι τα ACS Εκπαιδευτήρια ή συνώνυμη εταιρεία.

«Χρηματοδοτήσεις από 1/1/217 έως 17/5/2017» έγιναν από: Ελληνογερμανική Αγωγή Παναγέα Σάββα Α.Ε., Σ. Αυγουλέα Λιναρδάτου Ανώνυμη Εκπαιδευτική Εταιρεία, Κοραής Εκπαιδευτικές Επιχειρήσεις, ενώ εμφανίζεται πάλι η εταιρεία ACS (9.000).



ΟΙΕΛΕ: Θα προσφύγουμε με κάθε νόμιμο μέσο

Όπως επισήμανε σχετικά ο κ. Κουρουτός: «Το να χρηματοδοτείται ένα κόμμα από κάποιον ιδιώτη σε συνθήκες διαφάνειας, αυτό είναι θεμιτό. Το να χρηματοδοτείται ένα κόμμα εξουσίας από ένα ιδιωτικό σχολείο, έναν φορέα δηλαδή που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, που παρέχει κατά το Σύνταγμα δημόσιο αγαθό και εκδίδει ισότιμους τίτλους, αυτό είναι ηθικά, ενδεχομένως και νομικά, επιλήψιμο».

Και συμπληρώνει: «Τώρα πλέον μπορούμε να ερμηνεύσουμε την απόλυτη μονομέρεια του απολύτως καταστροφικού για την ιδιωτική εκπαίδευση και για τον χώρο της Παιδείας νομοσχεδίου Κεραμέως, που εκπληρώνει ακόμη και τις πιο ακραίες επιθυμίες των σχολαρχών. Θεωρώ ότι είναι μείζον ζήτημα μια κυβέρνηση να νομοθετεί υπό τέτοιες συνθήκες. Είναι μείζον ζήτημα για τη δημοκρατία μας ένα κοινωνικό αγαθό να αλλοιώνεται τόσο βάναυσα από σχέσεις διαπλοκής κομμάτων με ορισμένους επιχειρηματίες. Αποτελεί, πλέον, μονόδρομο για την ΟΙΕΛΕ η προσφυγή μας με κάθε νόμιμο μέσο, ώστε το κατάπτυστο αυτό νομοθέτημα που θέτει θέμα νομιμότητας των εκδιδόμενων τίτλων σπουδών να ανατραπεί».

Εξώδικο στην Κεραμέως

Ήδη η ΟΙΕΛΕ απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζητώντας έστω και την ύστατη στιγμή να αποσύρει το νομοσχέδιο που διαλύει την ιδιωτική εκπαίδευση επισημαίνοντας παράλληλα την κρισιμότητα του θέματος σε ηθικό, πολιτικό και ίσως και νομικό επίπεδο: «Δεν πρόκειται για χορηγίες ιδιωτών, αλλά για χρηματοδότηση ιδιωτικών σχολείων που είναι φορείς εποπτευόμενοι από το Υπουργείο Παιδείας, παρέχουν κατά το Σύνταγμα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και εκδίδουν ισότιμους τίτλους σπουδών. Τα έσοδά τους προέρχονται από δίδακτρα, γεγονός που θέτει νέο ηθικό ζήτημα για το αν οι γονείς είναι σύμφωνοι που τα χρήματα τα οποία επενδύουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους κατευθύνονται σε κομματικά ταμεία».

https://tvxs.gr/news/ellada/i-nd-paradexetai-oti-xrimatodoteitai-apo-idiotika-sxoleia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.