Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Η σάρα, η μάρα και το κακό συναπάντημα

  

Τάσος Παππάς

Όταν εκλέγεσαι αρχηγός σ’ ένα κόμμα, κόντρα στα προγνωστικά, σ’ ένα κόμμα που σε βλέπει με επιφύλαξη και σε στηρίζει αναγκαστικά γιατί δεν έχει άλλες επιλογές, σ’ ένα κόμμα που μια μεγάλη μερίδα των στελεχών του αλλά και του ακροατηρίου του έχει ως σημείο αναφοράς τον ιδρυτή του και τους συγγενείς του που δεν σε πολυεμπιστεύονται, καταλαβαίνεις ότι για να αντέξεις πρέπει να στήσεις έναν μηχανισμό που θα αναφέρεται σε σένα

, να φτιάξεις τις δικές σου ομάδες υποστήριξης που θα οφείλουν την ύπαρξή τους σε σένα και θα αναλάβουν να κάνουν τη βρόμικη δουλειά για λογαριασμό σου, να προωθήσεις σε θέσεις-κλειδιά πρόσωπα που δεν θα διστάσουν να θυσιαστούν για σένα αν τα πράγματα δυσκολέψουν, να συμμαχήσεις ακόμη και με ανθρώπους που μισείς και σε μισούν, να υποσχεθείς τα πάντα σε εξωθεσμικούς παράγοντες που διαθέτουν άφθονο χρήμα για να εξασφαλίσεις πόρους και επικοινωνιακή κάλυψη.

Αυτή η… ευρύχωρη πολιτική αρχών χωρίς αρχές μπορεί να αποδώσει, ιδιαίτερα αν βρίσκεις τον αντίπαλό σου σε κρίση στρατηγικής επειδή εφάρμοσε πολιτικές που, όπως έλεγε, δεν πίστευε και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει βασικές πλευρές των διακηρύξεών του, τσαλακώνοντας τη φυσιογνωμία του. Μαζεύοντας κόσμο και κοσμάκη από παντού με μοναδικό κριτήριο την απέχθεια που νιώθει για τους αντιπάλους σου και έτοιμο να μετέλθει όλα τα μέσα προκειμένου να βγει στον αφρό ξεκινάς να αναμορφώσεις, υποτίθεται, τη χώρα.

Δεν έχεις πρόβλημα να αξιοποιήσεις, τοποθετώντας σε νευραλγικά πόστα, πατενταρισμένους ακροδεξιούς, αδιαφορώντας για τις απόψεις που κουβαλάνε και τις πρακτικές που χρησιμοποιούν, αδιαφορώντας και για τις βρισιές με τις οποίες σε είχαν λούσει όταν ήταν αλλού. Δεν έχεις κανέναν ενδοιασμό να υποδεχθείς με φανφάρες τον κάθε πικραμένο από διπλανά κόμματα, τον κάθε δυσαρεστημένο που νομίζει ότι τον έχει αδικήσει η ιστορία, αρκεί να σου δώσει διαπιστευτήρια ότι θα υπηρετήσει με θρησκευτικό ζήλο τη γραμμή «σήκω-σήκω, κάτσε-κάτσε».

Δεν σε απασχολεί καθόλου ότι οι επαγγελματίες οπορτουνιστές και οι εκ συστήματος αποστάτες, που δεν έχουν ιερό ούτε όσιο, που δεν ντρέπονται να αλλάζουν αφεντικά με τον ρυθμό που αλλάζουν πουκάμισα, να μεταπηδούν από στρατόπεδο σε στρατόπεδο, να πουλάνε κοψοχρονιά τις παλιές ιδέες τους, να βγάζουν στο σφυρί την πολιτική διαδρομή τους, δεν αποκλείεται να φτάσουν στο σημείο να φτύσουν εκεί που έγλειφαν. Πολλοί από δαύτους είναι όντως ικανοί, πολύ ικανοί, αλλά ικανοί για όλα. Αυτό το συνονθύλευμα, όσο τα πράγματα πάνε καλά και για όσο ο αντίπαλός σου καθυστερεί να πράξει τα αυτονόητα, θα μοιάζει συμπαγές.

Τα μέσα ενημέρωσης που έχεις φροντίσει να μπουκώσεις με μπόλικο ρευστό θα σε λιβανίζουν ασταμάτητα. Οι χρηματοδότες σου θα βοηθάνε το κόμμα και θα δανειοδοτούν τα δίκτυα ενημέρωσης που σε αποθεώνουν. Εσύ θα αλαζονεύεσαι χωρίς μέτρο. Τις ραχιτικές ιδέες σου θα τις καμουφλάρεις με μεγαλόστομες τιποτολογίες. Οι μανιπουλαρισμένοι θεατές θα τσιμπάνε. Θα πιστέψεις ότι δεν τρέχει τίποτα αν οι νόμοι και το Σύνταγμα γίνουν σουρωτήρι γιατί αυτό που προέχει είναι να εδραιωθείς. Ο φασίζων αριστοκρατισμός των υφισταμένων σου θα χτυπάει κόκκινο αλλά εσύ δεν θα ενοχλείσαι.

Ολα μέλι γάλα. Μέχρι να αρχίσουν οι στραβές. Τότε θα μετρήσεις τους φίλους σου. Τότε θα διαπιστώσεις αν αυτοί που ευνόησες και ανέδειξες σε θαυμάζουν πραγματικά. Τότε θα δεις αν οι λυκοσυμμαχίες που έκανες είναι στέρεες. Τότε θα αναρωτηθείς αν ήταν λάθος που επιστράτευσες, για να κερδίσεις, τη σάρα, τη μάρα και το κακό συναπάντημα. Ακόμη και τον πολιτικό υπόκοσμο.

Ανάγωγα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης τα είπε. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης τον στήριξε και κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει. Στα συστημικά μέσα ενημέρωσης σιωπή. Το μέγαρο Μαξίμου τρεις λαλούν και δυo χορεύουν. Το υπουργείο Προ.Πο. αναπαύεται. Το συνήθως λαλίστατο γραφείο Τύπου του κόμματος εξαφανισμένο. Η αριστεία σε όλο το μεγαλείο της.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.