Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος

AP Photo/Francisco Seco, File 

Μπάμπης Μιχάλης

Ενώ κάποιοι αποτυχημένοι υπάλληλοι του ΔΝΤ, όπως ο Πολ Τόμσεν, επαναφέρουν την προοπτική μιας νέας λιτότητας στην ευρωζώνη μετά την πανδημία προκειμένου να «μαζευτούν» τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος, τρεις Γάλλοι οικονομολόγοι υπενθύμισαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος.

Ο Φιλίπ Μαρτίν, επικεφαλής του ανεξάρτητου Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού, ο Ζαν Πισανί-Φερί, σύμβουλος του Εμανουέλ Μακρόν, και ο Ξαβιέ Ραγκό, επικεφαλής της παριζιάνικης δεξαμενής σκέψης OFCE, διεμήνυσαν (όπως και αρκετοί άλλοι οικονομολόγοι νωρίτερα) ότι όταν ο... Μωάμεθ δεν πάει στο βουνό, τότε μπορεί το βουνό να πάει στον Μωάμεθ. Δηλαδή, ότι αν δεν μπορούν να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη μετά Covid εποχή, τότε αυτό οφείλει να αλλάξει.

Το Σύμφωνο ως γνωστόν έχει ανασταλεί από την έναρξη της πανδημίας προκειμένου οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν απερίσπαστες το δημοσιονομικό τους οπλοστάσιο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, ενώ αρκετές φορές στο παρελθόν παραβιάστηκε από χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων και οι Γαλλία, Γερμανία. Ωστόσο η ευρωζώνη δεν αντιμετώπισε κάποιο σοβαρό πρόβλημα αποσταθεροποίησης. Αντίθετα, οι πολιτικές σκληρής πειθαρχίας ήταν αυτές που δημιούργησαν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Οι τρεις οικονομολόγοι προειδοποιούν στο κοινό τους κείμενο ότι τα γνωστά ανώτατα όρια που θέτει το Σύμφωνο για έλλειμμα και χρέος είναι παρωχημένα και ότι η επιμονή σε αυτά θα μπορούσε να προκαλέσει μια περιττή και επικίνδυνη δημοσιονομική αυστηρότητα μετά την πανδημία. Αντιπροτείνουν επικέντρωση του Συμφώνου στη βιωσιμότητα του χρέους και την υιοθέτηση 5ετών στόχων από τις κυβερνήσεις που θα ελέγχονται από ανεξάρτητες εθνικές δημοσιονομικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και ανώτατο όριο δημόσιων δαπανών που θα συνδέεται με τον δυνητικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Ακούει κανείς;

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.